Onze hygiëne kampioen: reviews over en ervaringen

Door de familie Otting uit Saarwellingen.

Hygiëne kampioen, familie Otting

  • Vanessa (40) en Carsten (39)
  • Zoons Max (6), Paul (4) en Ben (2)

Testbericht 6: We gaan het toilet uit de bouwmarkt ook inruilen voor de Hygiëne Kampioen


Vanessa Otting

Al heel snel merkten we dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen onze toiletten, en dat het niet alleen maar 'schone schijn' en flits design is. Alle functies van de Hygiëne Kampioen hebben ons overtuigd: zowel CeramicPlus als AntiBac en DirectFlush. Met de Quick Release-zitting zorgen deze functies voor een hygiënisch schoon toilet, dat supersnel schoon is. Daar kunnen we niet meer zonder!

Ten laatste is de Hygiëne Kampioen een duurzaam product, dat niet of veel langzamer slijt. We gaan onze andere wc ook snel inruilen voor een Hygiëne Kampioen.

Wij blijven erbij: Tien punten met een ster voor de Hygiëne Kampioen!


Testbericht 5: De Hygiëne Kampioen maakt indruk op meerdere generaties


Vanessa Otting

Ik liet de Hygiëne Kampioen, met Antibac, CeramicPlus en DirectFlush zien aan mijn vriendin Isabell (38 jaar). Toen ik de zitting via Quick Release verwijderde en trots zei: 'Binnen 1-2 minuten is het toilet schoon,' zei ze direct tegen haar man: 'Schat, ik wil een nieuwe wc!' Onze vrienden Annette en Werner (58) zijn erg geïnteresseerd in onze test, omdat ze hun badkamer dit jaar gaan verbouwen. Ze hebben nu al een besluit genomen: er komt zeker een Hygiëne Kampioen. Onze overgrootmoeder Edith (83 jaar) keek vol bewondering naar het hygiënisch schone toilet, vooral de Quick Release-functie, en zei: 'Op mijn leeftijd is bukken echt lastig; het is echt fijn dat een toilet zo snel schoon te maken is!' Onze buurkinderen Daniel (4) en Alexander (8) spelen regelmatig met onze zoons, die hun trots het nieuwe toilet in de kinderbadkamer lieten zien. Ze keken vol bewondering naar het rondwervelende water, dat langs de open spoelrand stroomde, en zeiden spontaan: 'Het lijkt wel een achtbaan met loopings!' De kinderen zeiden verder alleen nog: 'Wanneer gaan we weer eens naar het pretpark?'


Testbericht 4: Betere hygiëne zonder het zware werk


Vanessa Otting

Alleen al door de andere manier van schoonmaken – je hoeft alleen maar met een doekje langs de open spoelrand te vegen – voelt het toilet veel hygiënischer. De open constructie van de spoelrand speelt hierbij een beslissende rol. Je ziet gewoon dat het toilet schoon is. Er zijn geen verborgen hoekjes of randjes.

Vooral in ons gezin met drie kleine kinderen is hygiëne erg belangrijk. Als volwassene weet je wel dat je beter niet met je vingers aan en in een toilet kunt zitten. Maar kinderen zijn zich daar niet van bewust. Onze jongste zoon is net begonnen met zindelijkheidstraining. Op ons nieuwe 'kindertoilet' – de Hygiëne Kampioen van Villeroy & Boch – is dat veilig en schoon.

Hygiëne kampioen, familie Otting
Watergevecht

Welke situaties zich met kleine kinderen kunnen voordoen, toont het volgende verhaal. Dit gebeurde ons ongeveer 6 maanden geleden: Onze twee kleintjes hadden in een onbewaakt moment het gastentoilet gebruikt om gezellig met water te spelen. Eerst gooiden ze de toiletborstel in het toilet en vervolgens gingen ze met water spetteren. Daarna hebben ze nog heerlijk met de handjes met het toiletwater zitten spelen. Na vijf minuten hoorden we ze lachen en hebben we ze 'betrapt'.

Nogal boos heb ik ze hun natte kleren uitgetrokken, om de kindjes daarna onder de douche te zetten. De kleren heb ik op de kookwas gewassen. Ik moest het hele toilet, ook de tegels, desinfecteren, wat me zeker een halfuur heeft gekost. Sindsdien staat de toiletborstel buiten het bereik van de kinderen.


Testbericht 3: In twee minuten schoon


Vanessa Otting

Hygiëne kampioen, familie Otting
Hygiëne kampioen, familie Otting

We hebben 14 dagen gewacht voor we het toilet schoon gingen maken, zodat de kalkaanslag wat beter zichtbaar was. Er is heel duidelijk te zien dat de Hygiëne Kampioen gemakkelijker schoon is te maken en er veel minder reiniger nodig is.  Aan de ene kant kunnen de vuildeeltjes zich minder goed hechten aan de nieuwe toplaag (CeramicPlus en AntiBac), aan de andere kant krijgen bacteriën door het spoelrandloze design geen kans. Natuurlijk maken we het toilet, ondanks het veel betere comfort, minstens een keer per week schoon, maar dat gaat supersnel. In ongeveer 2 minuten ben ik klaar.

De afvoer en pot maak ik schoon met een milde, milieuvriendelijke toiletreiniger. Ik heb nu maar half zoveel reiniger nodig als vroeger. Echt een groot verschil is de spoelrand. Door de vorm kan ik die gewoon afnemen met een doekje. Je ziet direct dat de pot gewoon schoon is, ook bij de rand. Met een doekje is alles zo schoon. Door de Quick Release-functie is de zitting snel los te halen. Het keramiek kan zo supersnel worden afgenomen. Ook de vorm van de zitting is erg open en er zijn geen hoekjes en plekjes waar je niet bij kunt.

Ons toilet uit de bouwmarkt: overal hoekjes en veel kalkaanslag

In het oude toilet is na twee weken duidelijk te zien dat er aanslag in de afvoer zit. Onder de spoelrand kan ik niet zien. Er zitten veel verborgen hoekjes onder de achterste spoelrand. Je gebruikt dan automatisch meer schoonmaakmiddel. Eerst spuit je dit onder de hele rand, om dan met de wc-borstel lang en intensief te schrobben. Vooral in de veel te smalle afvoer, die het viest is, is schoonmaken erg lastig.

Na het doorspoelen is direct te zien dat het toilet niet schoon is – dus moet ik het toilet nog een keer met schoonmaakmiddel reinigen. In totaal duurt dit zo'n 5 minuten. Ongeveer 3 maanden na de plaatsing van dit toilet en met de gebruikelijke reiniging met een wc-borstel en schoonmaakmiddel heb ik eens goed onder de spoelrand gekeken. In de achterste hoek (bij de muur) zat enorm veel aanslag. Dit kreeg ik alleen maar schoon met een oude tandenborstel. Een vervelende klus. Die verborgen hoekjes betekenen dat schoonmaken veel meer tijd kost.

Hygiëne kampioen, familie Otting
Hygiëne kampioen, familie Otting

Testbericht 2: Gemakkelijk schoon met minder schrobben


Vanessa Otting

CeramicPlus is zo fantastisch omdat vuil en kalkaanslag veel minder kans krijgt om zich te hechten. Natuurlijk moet je het toilet wel wekelijks schoonmaken, maar het kost veel minder moeite. We waren net een paar dagen weggeweest en de Hygiëne Kampioen was niet gebruikt. In ons oude toilet was na een week duidelijk kalkaanslag zichtbaar, die slechts met veel geschrob en bijtende reinigers te verwijderen was.

Hygiëne kampioen, familie Otting, fluid test
Hygiëne kampioen, familie Otting, fluid test
Geen aanslag bij de Hygiëne Kampioen

We hebben de test met de gekleurde vloeistof in twee toiletten gedaan en het verschil was enorm. In de Subway 2.0 met CeramicPlus bleef de vloeistof amper plakken en liep hij gewoon naar beneden weg (afhankelijk van de hellingshoek). Na één keer spoelen was er geen kleur meer te zien. Ook op het keramiek waren na het spoelen geen spetters te zien. Bij het andere toilet, uit de bouwmarkt, zag het er heel anders uit. De kleurige vloeistof hechtte zich aan het keramiek. Bij het spoelen bleven duidelijk gekleurde sporen achter in de pot en onder de spoelrand. Ik moest meerdere keren doorspoelen. Daarnaast spetterde er ook blauw vloeistof omhoog.

Quick Release werkt geweldig

Dezelfde verschillen zijn te zien bij de Quick Release-functie van de bril.  Bij de Hygiëne Kampioen van V&B moet je de bril even onder 45 graden vasthouden om hem los te kunnen klikken. Het toilet is dan eenvoudig te reinigen – perfect. Andersom kan de bril heel eenvoudig weer worden vastgeklikt. Op het eerste gezicht lijkt de wc uit de bouwmarkt niet zozeer te verschillen van de Subway 2.0. Het verschil zit hem in de details. Zoals we al in onze eerste bericht schreven, waren we behoorlijk teleurgesteld dat de oude bril, die ook afneembaar was, al na 4-5 keer losmaken stuk ging. De kliksluiting bleef hangen en de kleine plastic onderdelen kwamen los. Ook bij het schoonmaken van het toilet waren we al wat 'verrassingen' tegengekomen in de hoekjes en onder de spoelrand. Hierover in het volgende testbericht meer.

Hygiëne kampioen, familie Otting

Testbericht 1: Opmerking 1 met een sterretje


Vanessa Otting

Het eerste compliment is voor de servicemonteur die het toilet heeft geplaatst. Hij was uiterst vriendelijk, heeft het toilet vakkundig geïnstalleerd, werkte heel schoon en netjes en ik kreeg nog uitgebreid advies over de functies en kenmerken van de Hygiëne Kampioen. Conclusie na de installatie: Opmerking 1*:

De Subway 2.0 DirectFlush ziet er fantastisch uit. Met zijn strakke belijning en moderne design past hij perfect in onze nieuwe badkamer. Het toilet lijkt wat groter en breder dan onze oude wc, maar daardoor voelt hij ook stabieler aan. Hier moet ik nog iets over opmerken: de badkamer wordt gedurende de testperiode door de hele familie gebruikt, maar is eigenlijk vooral voor onze drie zoons bedoeld. Nu zijn de kinderen nog klein, maar er gaan snel tien jaar voorbij en dan is het toch wel belangrijk dat het toilet stabiel en stevig is.

Hygiëne kampioen, familie Otting
Hygiëne kampioen, familie Otting
Een nieuw toilet nodig

De reden waarom we onze 8 maanden oude wc hebben laten vervangen was een vervelende foutje in de afvoer van het toilet. Hierdoor werden er toch afzettingen gevormd langs de waterrand (ondanks wekelijks schoonmaken). Poetsen met de wc-borstel was zeer omslachtig.

Hygiëne kampioen, familie Otting
Quick Release – ideaal als het snel moet

Het fijnste vind ik hoe snel de zitting los te halen is. Het is enorm vervelend om een toilet schoon te moeten maken waar zich in de kleine hoekjes en randjes onder de bril vuil en stof ophoopt. Een bron van bacteriën.
De zitting kan met één hand worden losgeklikt en weer vastgezet; zolang je maar even goed kijkt waar hij er weer in moet. Het is ideaal voor wanneer je het toilet snel schoon wil maken. Ons andere toilet, in de ouderbadkamer, heeft een vergelijkbare functie (wc uit de bouwmarkt met Quick Release-zitting). Bij deze moeten we eerst een knop indrukken, en heb je dus beide handen nodig. Na drie keer verwijderen en terugplaatsen waren er al plastic onderdelen kapot. Deze hangen nu onder aan de pennen in plaats van aan de zitting. Erg vervelend en tijdrovend! En dat was natuurlijk niet de bedoeling! Bij de Hygiëne Kampioen gaat het heel eenvoudig en snel.

Het is interessant om straks te zien hoe gemakkelijk het toilet is in het onderhoud dankzij de CeramicPlus-toplaag en of de open spoelrand het schoonmaken van de DirectFlush-wc gemakkelijker maakt. Ik ben benieuwd!