Licht in de badkamer

Zo laat u uw badkamer stralen

Licht in de badkamer - More to see 14, Venticello

Licht en helderheid hebben een immense invloed op ons welbevinden en onze stemming – het natuurlijke dagritme van de mens werd immers altijd al bepaald door licht en donker. Deze eigenschap van licht kan met name in de badkamer op creatieve wijze worden toegepast om de meest uiteenlopende effecten te bereiken.

Heel natuurlijk: daglicht

Daglicht in de badkamer is voor veel mensen een must, want deze natuurlijke lichtbron ondersteunt ons biologische ritme en wordt over het algemeen als stimulerend ervaren. Ook vanwege de ongecompliceerde ventilatie via een raam zijn badkamers met daglicht bijzonder populair. Maar vooral in huurwoningen komen badkamers zonder daglicht veel voor en zelfs een badkamer met daglicht heeft op sombere dagen en 's avonds hulp nodig van elektrisch licht.

Licht in de badkamer - My View 14
Licht in de badkamer - My View 14, Venticello

Doordacht lichtconcept in de badkamer

Warm licht en koud licht – wat heeft de zogenaamde lichtkleur eigenlijk voor invloed? Warm licht heeft een gelige kleurtoon, waarvan de kleurtemperatuur onder 3300 Kelvin ligt. Daarom ervaren wij dit gedempte lichttype als bijzonder gezellig en behaaglijk. Licht in de kleurtoon neutraal wit komt op ons over als typisch kunstlicht en zorgt voor een nuchtere ruimtewerking. Pas vanaf een lichttemperatuur van meer dan 5500 Kelvin ontstaat er daglichtwit – een lichtkleur die vergelijkbaar is met het natuurlijke daglicht en een stimulerende werking heeft. Op basis hiervan is het makkelijker om voor verschillende situaties de juiste verlichting te vinden.
Voor een goede styling zijn bijvoorbeeld natuurlijke lichtverhoudingen onontbeerlijk. Badkamerspiegels of spiegelkasten zijn daarom in de regel voorzien van een verlichting die vergelijkbaar is met daglicht, om een zo natuurlijk mogelijk licht te garanderen. Let erop dat de verlichting werkt middels energiebesparende LED-techniek. Al naar gelang het spiegelmodel kan de verlichting boven de spiegel of verticaal in de kastdeuren van een spiegelkast zijn geïntegreerd. Bovendien zijn er spiegelkasten waarvan de verlichting individueel kan worden geregeld. Enkele modellen van Villeroy & Boch bieden de mogelijkheid om het licht in drie standen te dimmen, zodat u de lichtkleur kunt aanpassen aan de situatie: terwijl voor het stylen de heldere, met daglicht vergelijkbare verlichting het meest geschikt is, kunt u voor een gezellige sfeer heel eenvoudig een zacht, warm licht kiezen door de spiegelkastverlichting te dimmen.

Sfeervol: gekleurd licht

Niet alleen met de lichtkleur, maar ook met gekleurd licht kunnen sfeervolle effecten in uw badkamer worden bereikt. Middels een eenvoudige lichtbalk kunt u uw badkamer volledig individueel verlichten. De kleur geel bijvoorbeeld werkt opwekkend en stimulerend, oranje staat voor vrolijkheid en warmte. Groen licht daarentegen heeft een rustgevende en helende invloed. Voor rust en ontspanning zorgt de kleur blauw, die daarom naast warme kleurtonen uitermate geschikt is om een paradijselijke wellness-ervaring te bereiken.
Een doordacht en fraai verlichtingsconcept in de badkamer loont beslist de moeite. Het onderwerp verlichting moet bij de badkamerinrichting dan ook beslist aan bod komen. Laat u daarom bij de planning van uw badkamerverlichting professioneel ondersteunen en adviseren door vakhandels in uw in omgeving.

Licht in de badkamer - More to see 14, Venticello

Augmented Reality App

Zo zien onze producten eruit in uw badkamer

Nu downloaden

Newsletter

Blijf op de hoogte van het nieuwste uit de badkamerwereld

Nu aanmelden

Dealer zoeken

Vind Villeroy & Boch dealers in uw omgeving

Nu starten