Barrièrevrij douchen

Futurion Flat douchevloer van Villeroy & Boch

Een moderne badkamer beschikt tegenwoordig over een barrièrevrije douche. Met hun heldere lijnen zien ze er niet alleen stijlvol en elegant uit – ze bieden ook veiligheid: Een inloopdouche is comfortabel en ook voor ouderen, kinderen of mensen met een beperking eenvoudig te betreden. Dit vermindert ook het risico op vallen in de badkamer en stelt u in staat om uw eigen badkamer tot op hoge leeftijd te gebruiken.

Wanneer is een vlak ingebouwde douche mogelijk?

Een douche wordt barrièrevrij of vlak ingebouwd genoemd als de douchevloer op grondniveau toegankelijk is. Barrièrevrije douches moeten voldoen aan een gestandaardiseerde norm, de DIN-norm 18040-2. Deze norm definieert de volgende criteria

Squaro Infinity douchevloer van Villeroy & Boch

 • De overgang tussen de vloer en de douchevloer mag niet meer dan twee centimeter hoog zijn. Het is echter aan te raden om zo gelijk mogelijk met de grond te bouwen.
 • De minimale afmeting van de bewegingsruimte bedraagt 120 x 120 centimeter.
 • De bodem van de douchevloer moet slipvast zijn om het risico op uitglijden te verminderen.
 • De douchevloer moet ook met een rollator te gebruiken zijn.
 • De wand van de douche moet zodanig zijn ontworpen dat achteraf eventueel een zitje en greep kunnen worden aangebracht.
 • Voor de kraan moet een mengkraan met één hendel worden gebruikt, omdat deze bijzonder eenvoudig met één hand te bedienen is.
 • De hendel moet naar beneden wijzen, zodat deze eenvoudig vanaf een zitje kan worden bereikt. Een contactloze kraan is ook mogelijk.
 • Er dient een temperatuurbegrenzer aanwezig te zijn om te voorkomen dat de watertemperatuur per ongeluk wordt verhoogd.

Hoe groot moet een barrièrevrije douche zijn?

Als u barrièrevrijheid in uw badkamer belangrijk vindt, moet u ook aandacht besteden aan het juiste ontwerp van de doucheomgeving. Vooral de volgende criteria zijn belangrijk voor een barrièrevrije badkamer volgens de DIN-norm:

 • Een eenvoudige en voldoende brede toegang tot de douche.

 • Een slipvaste badkamervloer.

 • Royale oppervlakken voor douche, toilet en wastafel – er wordt uitgegaan van minimaal 120 x 120 centimeter.

 • De wastafel dient op een maximale hoogte van 80 centimeter te worden geplaatst, zodat deze ook zittend kan worden gebruikt. Hiervoor is ook de betreffende vrije ruimte voor de benen vereist – er moet rekening worden gehouden met een diepte van minimaal 55 centimeter.

 • De deuropeningen moeten minimaal 80 centimeter breed zijn.

 • Eventueel moeten er achteraf grepen en steunen aan de wanden kunnen worden gemonteerd.

 • Het slot op de badkamerdeur moet in noodgevallen van buitenaf kunnen worden geopend. Bovendien moet de deur naar buiten opengaan.
ViCare van Villeroy & Boch

Het beste is om ook barrièrevrije wastafels en barrièrevrije toiletten te installeren. De Vi-Care-lijn van Villeroy & Boch biedt spoelrandloze diepspoelclosetten en wandwastafels met geïntegreerde grepen voor optimale veiligheid.

Ontdek ViCare

Voordelen van een vlak ingebouwde douche

Squaro Infinity douchevloer van Villeroy & Boch

 • Meer comfort door het eenvoudig betreden en verlaten van de walk-in-douchevloer.

 • Meer bewegingsvrijheid bij het douchen.

 • Meer veiligheid – niet struikelen of vallen door de overgang tussen vloer en douchevloer.

 • Hoge hygiënestandaard en eenvoudige reiniging.

 • Visuele vergroting van de badkamer met een vlak ingebouwde douchevloer en kamerhoge, lichtdoorlatende douchewanden.

 • Bijzonder esthetische look en een harmonieus ruimtegevoel.

 • Optimaal gebruik van de beschikbare ruimte.

Modern, en toch geschikt voor ouderen en barrièrevrij

Een inloopdouche in de badkamer is een slimme keuze – niet alleen voor ouderen of rolstoelgebruikers. Vanaf dag één profiteert u van het verhoogde comfort en het moderne design. U zult de voordelen van een voor ouderen geschikte douche snel waarderen. Ook uw kinderen kunnen veilig in- en uitstappen als de douche barrièrevrij is.

Een walk-in-douche kan continu aan uw wensen worden aangepast. Plaats bijvoorbeeld een handgreep als u door ziekte tijdelijk afhankelijk bent van een rolstoel. Ook bij lichamelijke beperkingen zorgt een douche voor mindervaliden ervoor dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven.

De vlak ingebouwde douches van Villeroy & Boch

Bij Villeroy & Boch vindt u een grote keuze aan barrièrevrije douchevloeren die veiligheid, hygiëne en esthetiek perfect combineren. Alle douchevloeren kunnen ook op de tegels worden geplaatst – dit maakt de installatie bijzonder eenvoudig.

Architectura douchevloer van Villeroy & Boch

Onze vlak ingebouwde douchevloeren van de lijn Architectura Metalrim zijn randloos, ultraplat en supersterk. De hoogwaardige acryl-douchevloeren werden in 2014 bekroond met de designprijs Red Dot Award.

O.Novo douchevloer van Villeroy & Boch
O.novo

De douchevloeren van de O.novo-lijn worden gemaakt van onderhoudsvriendelijk keramiek en zijn met een antislip-coating verkrijgbaar. Ze overtuigen met hun tijdloze en stijlvolle design.

Squaro Infinity douchevloer van Villeroy & Boch
Squaro Infinity

De flexibele douchevloer – de Squaro Infinity douchevloer van Quaryl kan op individuele afmetingen worden gemaakt en past zich perfect aan uw behoeften aan.

Lifetime Plus douchevloer van Villeroy & Boch
Lifetime Plus

De comfortabele douchevloer van de collectie Lifetime Plus van hoogwaardig keramiek maakt indruk met een harmonieuze look.

Barrièrevrijheid in de badkamer – nu al een nuttige investering

Het barrièrevrij ontwerpen van uw badkamer is altijd zinvol. U profiteert niet alleen van een moderne look, maar bent ook in een vroeg stadium op alle eventualiteiten voorbereid en kunt ontspannen naar de toekomst kijken. Een vlak ingebouwde douche vormt het hart van de barrièrevrije badkamer.