Barrièrevrije badkamer

ViCare van Villeroy & Boch

Een moderne, barrièrevrije badkamer wordt bij nieuwbouw of renovatie vaak standaard geplaatst. Geen wonder: Een barrièrevrije badkamer biedt meer comfort, bewegingsvrijheid en veiligheid. Zonder struikelgevaar en met een architectuur die de mens en zijn individuele behoeften centraal stelt. De barrièrevrije badkamer maakt het dagelijkse leven eenvoudiger, ook bij het ouder worden, en ondersteunt mensen met beperkte mobiliteit in hun onafhankelijkheid.

Welke afmetingen en onderdelen moet een barrièrevrije badkamer hebben?


Bij nieuwbouw of een complete renovatie van de badkamer is het daarom zinvol om de richtlijnen van de bouwnorm in te acht te nemen. De bouwnorm onderscheidt twee verschillende categorieën:

  • Barrièrevrij bouwen: De specificaties voor de barrièrevrije badkamer zijn gericht op ouderen.

  • Rolstoelgeschikt bouwen: De criteria voor een rolstoelgeschikte badkamer garanderen dat een badkamer ook met een rolstoel kan worden gebruikt – er moet meer ruimte worden gepland.

Hier is een overzicht van de bouwnormen:

ViCare van Villeroy & Boch

Barrièrevrije badkamer: Volgens de bouwnorm DIN 18040-2 moet elk barrièrevrij woning over minstens één badkamer beschikken die als barrièrevrij wordt beschouwd. De minimale uitrusting omvat een toilet, een wastafel en een douche. Voor de bewegingsgebieden voor het toilet, de wastafel en het bad dient een ruimte van 120 x 120 centimeter beschikbaar te zijn. Om als rolstoeltoegankelijk te worden beschouwd, moet er 150 x 150 centimeter ruimte beschikbaar zijn.

ViCare toilet van Villeroy & Boch

Barrièrevrij toilet: Het toilet moet minimaal 20 centimeter van de muur en andere sanitairobjecten verwijderd zijn. Om als rolstoeltoegankelijk te worden beschouwd, is aanzienlijk meer ruimte nodig: Het gaat om 90 centimeter aan de ene kant, 30 centimeter aan de andere kant en een zithoogte van 46 tot 48 centimeter, zodat de toiletzitting goed te bereiken is vanuit een rolstoel. De diepte moet ongeveer 70 centimeter bedragen. Een barrièrevrij toilet moet zijn voorzien van steungrepen waarmee rolstoelgebruikers van de rolstoel naar het toilet kunnen overstappen. 

ViCare wastafel van Villeroy & Boch

Barrièrevrije wastafel: Een wastafel moet voldoende ruimte voor de benen bieden om ervoor te zorgen dat hij barrièrevrij is. Zo kan de wastafel ook worden gebruikt met behulp van een badkamerkruk. Ook in dit geval zijn de eisen aan een rolstoeltoegankelijke badkamer hoger: De beenruimte moet 90 centimeter breed en 55 centimeter diep zijn, en bovendien is er een knieruimte van 30 centimeter diep vereist. De onderrijdbaarheid bedraagt 67 centimeter en de wastafel moet op een maximale hoogte van 80 centimeter worden geplaatst.

ViCare douche van Villeroy & Boch

Barrièrevrij douche: De douche is extra belangrijk, aangezien de hoge gemetselde randen van de douchebak die vroeger gebruikelijk waren een gevaarlijk struikelpunt kunnen vormen. De douche moet een oppervlakte van 120 x 120 centimeter hebben en een maximale overgangshoogte van twee centimeter. Om de douche geschikt te maken voor rolstoelen, moet er een bewegingsruimte van 150 x 150 centimeter mogelijk worden gemaakt. De kranen moeten eenvoudig bereikbaar en gebruiksvriendelijk zijn.

Barrièrevrije badkamer van Villeroy & Boch

Deur van de badkamer: De doorgangsbreedte dient minimaal 80 centimeter te zijn, de doorgangshoogte 205 centimeter. Om de badkamer met een rolstoel toegankelijk te maken, moet de doorgangsbreedte 90 centimeter zijn. De badkamerdeur moet indien nodig van buitenaf kunnen worden ontgrendeld. Mocht er zich een val voordoen om iemand onwel worden, dan kan er snel hulp worden geboden. Bovendien moet de deur naar buiten opengaan. Ook schuifdeuren zijn geschikt.

ViCare van Villeroy & Boch

Muren: De wanden moeten sterk genoeg zijn zodat handgrepen achteraf kunnen worden geplaatst en indien nodig kunnen worden bevestigd.


Venticello wastafel van Villeroy & Boch

Als basisregel geldt echter: De bouwnorm DIN 18040-2 vormt een belangrijk oriëntatiepunt voor barrièrevrij bouwen. Maar ieder mens is anders – daarom kunnen ook de eisen aan een barrièrevrije badkamer anders zijn. Senioren hebben andere behoeften dan mensen met een lichamelijke beperking die afhankelijk zijn van een rolstoel of de ondersteuning van familieleden.

In dit geval worden er samen met de bouwspecialist individuele oplossingen gevonden die de bouwnorm ontstijgen. Er zijn namelijk nog veel meer mogelijkheden voor een barrièrevrije badkamer of een badkamer voor mindervaliden – bijvoorbeeld in hoogte verstelbare toiletten voor rolstoelgebruikers of bijzonder goede verlichting voor senioren met een verminderd gezichtsvermogen.

In sommige gevallen is het gewoonweg niet mogelijk om de aanbevelingen van de bouwnorm voor barrièrevrij wonen volledig uit te voeren. Bij bijvoorbeeld de renovatie van een badkamer in een oud gebouw is de benodigde ruimte vaak niet beschikbaar. Het is dan aan te raden om de badkamer zo barrièrevrij mogelijk te ontwerpen – bijvoorbeeld met een kleine inloopdouche met leuningen en een douchekruk.

Met behulp van de juiste barrièrevrije oplossingen voor toilet, wastafel en douche kan vrijwel elke badkamer worden geoptimaliseerd voor gebruik door ouderen. Over de mogelijkheden in uw badkamer kunt u zich het beste persoonlijk laten adviseren door een gespecialiseerd bedrijf.

Barrièrevrije oplossingen vinden

De collectie ViCare van Villeroy & Boch

Barrièrevrijheid – ook aan de toekomst denken

ViCare douche van Villeroy & Boch
ViCare toilet van Villeroy & Boch
ViCare toilet van Villeroy & Boch

Het is de moeite waard om vandaag al aan morgen te denken – dit geldt in het bijzonder voor de bouw en renovatie van badkamers. In het dagelijks leven is er vaak weinig tijd om even na te denken over een comfortabel en veilig leven op hogere leeftijd. Pas wanneer de eerste tekenen van mobiliteitsbeperkingen opdoemen, realiseren we ons de problemen die gepaard gaan met het gebruik van een badkamer die niet barrièrevrij is ontworpen.

Voor senioren is het verbouwen van de badkamer een extra belasting – de renovatie brengt immers een zekere moeite met zich mee. Het niet voor een barrièrevrije badkamer kiezen, is dan geen goede oplossing: Een afname van het coördinatievermogen kan op gladde en natte vloeren al snel leiden tot ernstige valpartijen. Het is daarom aan te raden om de aanpassing naar een barrièrevrije badkamer al in een vroeg stadium aan te pakken.

Voordelen van een barrièrevrije badkamer

Welke subsidies zijn er beschikbaar voor een barrièrevrije badkamer?

Een barrièrevrije badkamer is een investering in de toekomst, maar brengt natuurlijk ook kosten met zich mee. Indien u uw badkamer wilt laten verbouwen, dient u vooraf na te gaan of u in Duitsland gebruik kunt maken van het KfW-programma 455-B “Altersgerecht Umbauen” (verbouwing om de ruimte geschikt te maken voor ouderen). Indien er aan de criteria wordt voldaan, kunnen goedkope leningen of een KfW-subsidie ​​tot 10 procent van de ombouwkosten, maximaal 5.000 euro, worden aangevraagd. Ook de zorgverzekering subsidieert verschillende renovatiemaatregelen zoals een instaphulp voor het bad, een barrièrevrije douche of een in hoogte verstelbaar toilet. Hulpmiddelen zoals douchekrukken of -grepen worden door de zorgverzekering vergoed, mits er een recept van de dokter aanwezig is. Het is daarom de moeite waard om u te informeren over de verschillende subsidie- en financieringsmogelijkheden voordat u de badkamerrenovatie uitvoert.