Barrièrevrije douche duurzaam inbouwen

Architectura douchevloer van Villeroy & Boch

Een barrièrevrije douche heeft een vlakke toegang tot de douchecabine. Er mag geen of slechts een minimale overgang zijn tussen de badkamervloer en de douchevloer. Een barrièrevrije douche biedt meer veiligheid en comfort voor mensen met een beperkte mobiliteit. Het achteraf inbouwen van een barrièrevrije douche is daarom een ​​belangrijke stap om uw huis aan de behoeften van ouderen aan te passen. Hier vindt u alle belangrijke informatie over het achteraf inbouwen van vlakke douches. 

Kan een vlak ingebouwde douche overal worden geplaatst?

Een moderne badkamer is een stuk levenskwaliteit dat het plezier van uw eigen huis duurzaam vergroot. Tegenwoordig is een vlak ingebouwde douche – ook wel een inloopdouche genoemd – standaard in nieuw gebouwde badkamers. In een recentere badkamer is het achteraf inbouwen van een vlak ingebouwde douche meestal geen probleem.

Maar hoe zit het dan met oudere badkamers die nog steeds douchebakken met gemetselde randen hebben – of alleen een bad in plaats van een douchecabine? Kan hier achteraf een vlak ingebouwde douche worden geïnstalleerd? Misschien wilt u zelfs een inloopdouche plaatsen in een badkamer die voorheen geen douche of bad had?

Of u een vlak ingebouwde douche achteraf kunt installeren, is grotendeels afhankelijk van de volgende factoren: 

Squaro Infinity douchevloer van Villeroy & Boch
Squaro Infinity douchevloer van Villeroy & Boch

Ruimte:

Voor een vlak ingebouwde douche hebt u natuurlijk voldoende ruimte in uw badkamer nodig. De bouwnorm DIN 18040-2 voor wonen aangepast aan de behoeften van ouderen schrijft een minimale oppervlakte van 120 x 120 centimeter voor de douche voor. Maar ook als u niet zo veel ruimte ter beschikking hebt, hoeft u de voordelen van een inloopdouche niet te missen – want ook een kleine vlak ingebouwde douche is op oudere leeftijd eenvoudiger te gebruiken dan een oudere douche van dezelfde maat met een hoge rand. Bij Villeroy & Boch vindt u verschillende vlak ingebouwde douches die perfect zijn voor kleine badkamers. In kleine badkamers zijn bijvoorbeeld vlakke kwartronde douchevloeren een elegante oplossing voor ruimtebesparende hoekdouches. Smalle, rechthoekige douchevloeren zijn ideaal in smalle badkamers. 

Barrièrevrije douche duurzaam inbouwen Villeroy & Boch
Barrièrevrije douche duurzaam inbouwen Villeroy & Boch

Wateraansluiting en afvoer:

Voor het achteraf installeren van een barrièrevrije douche is een aansluiting op het water- en afvoersysteem van het huis vereist. Als de nieuwe douche een oudere douche vervangt, dan is er al aan deze eisen voldaan – de bestaande douche beschikt immers ook over een wateraansluiting en afvoer. Ook als het bad plaats moet maken voor de nieuwe douche, zijn alle benodigde aansluitingen aanwezig. Het kan wat ingewikkelder worden als de badkamer nog niet eerder een douche of bad had. Hier kan het zinvol zijn om de douche te installeren op de plaats waar vroeger het toilet stond – er is daar namelijk minimaal één aansluiting voor koud water en een waterafvoer in de muur. Er hoeft dan vaak achteraf alleen een warmwateraansluiting te worden geplaatst. Als de douche moet worden geïnstalleerd op een plaats in de badkamer waar zich voorheen geen douche, bad of toilet bevond, dan moeten er nieuwe leidingen en waterleidingen worden geplaatst. Dit is meestal mogelijk, maar brengt wel wat werk met zich mee. 

Hoe groot moet een inloopdouche zijn?

Een van de belangrijkste vragen die moet worden beantwoord bij het achteraf plaatsen van een barrièrevrije douche is: Hoe groot moet de inloopdouche zijn? Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse. Vooral in oudere badkamers is er vaak niet al te veel ruimte voor een nieuwe douche. Indien mogelijk mag de douche echter niet te klein zijn. 

Douchevloer van Villeroy & Boch
Squaro Infinity douchevloer van Villeroy & Boch

DIN 18040-2 bevat twee verschillende aanbevelingen voor barrièrevrij wonen – de eerste is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die hun badkamer voor hun oude dag barrièrevrij willen maken. Hierbij wordt aangenomen dat het mogelijk moet zijn om de douchevloer met een rollator te berijden. Er moet ook voldoende ruimte zijn voor het achteraf plaatsen van een opklapbare douchezitting. De aangegeven minimale afmeting voor een barrièrevrije douche bedraagt 120 x 120 centimeter. 

Squaro Infinity douchevloer van Villeroy & Boch
Squaro Infinity douchevloer van Villeroy & Boch

Nog meer ruimte is aan te raden als de douche niet alleen barrièrevrij, maar ook geschikt voor rolstoelgebruikers moet zijn. Een rolstoeltoegankelijke douche betekent dat de douchevloer ook geschikt is voor een rolstoel. Bovendien moet de douche voldoende bewegingsruimte bieden, zodat de rolstoel in de douchecabine kan worden gedraaid. De bouwnorm specificeert daarom 150 x 150 centimeter als minimale afmetingen voor een rolstoeltoegankelijke douche. 

Belangrijk:

De bouwnorm geeft alleen aanbevelingen. De implementatie ervan moet door het gespecialiseerde bedrijf ter plaatse samen met u worden vormgegeven. Er moet aan de minimumeisen worden voldaan indien er aanspraak wordt gemaakt op subsidie ​​voor wonen aangepast aan de behoeften van ouderen. Naast het formaat spelen ook andere criteria een rol – zo moet de vloer van de douche slipvast zijn en moet het mogelijk zijn om achteraf douchegrepen aan de muur te monteren. 

Welke douche-elementen en vlakke douchevloeren zijn geschikt?

Niet elke douchevloer is geschikt voor een vlakke douche. Ook de andere douche-elementen moeten zorgvuldig worden gekozen. Als u een douche achteraf barrièrevrij wilt maken, zorg er dan voor dat de overgang tussen de badkamervloer en de douchevloer niet meer dan twee centimeter hoog is. Deze hoogte vormt met een rollator of rolstoel geen probleem. Voor een vlakke, drempelloze inbouw in de badkamervloer moet de douchevloer in de regel worden geëgaliseerd. Als onderdeel van een badkamerrenovatie biedt dit een goede mogelijkheid om meteen een moderne, slipvaste vloer te leggen. 

Ultraplatte douchevloeren kunnen ook op de tegels worden geplaatst. Villeroy & Boch biedt u diverse collecties vlakke douchevloeren die opliggend slechts een rand van twee tot vier centimeter hebben. Dit is mogelijk dankzij een ultraplat ontwerp, bijzonder stabiele materialen zoals het innovatieve MetalRim en intelligente oplossingen voor de doucheafvoer. Hierdoor kan de douche ook in badkamers met een ondiepe vloer worden geplaatst. Hij is dan weliswaar niet meer helemaal gelijk met de vloer en barrièrevrij, maar wel comfortabel toegankelijk. De volgende productlijnen van Villeroy & Boch zijn geschikt voor het achteraf plaatsen van een vlak ingebouwde douchevloer: 

Bij het kiezen van het materiaal voor de douchevloer moet u op de slipvastheid letten – tegelijkertijd moet de douchevloer echter ook eenvoudig te reinigen zijn. Villeroy & Boch douchevloeren van acryl en sanitairkeramiek zijn een goede keuze. 

Bij het kiezen van het materiaal voor de douchevloer moet u op de slipvastheid letten – tegelijkertijd moet de douchevloer echter ook eenvoudig te reinigen zijn. Villeroy & Boch douchevloeren van acryl en sanitairkeramiek zijn een goede keuze. 

Het installeren van douchegrepen is zinvol bij het ontwerpen van een ​​barrièrevrije douche. Deze grepen zorgen voor meer veiligheid bij het douchen en kunnen vallen voorkomen. Een douchestang-systeem is bijvoorbeeld een veiligheidsgreep die ook overtuigt door de subtiele en esthetische look. Een douchekruk in een stijlvol design biedt nog meer comfort tijdens het douchen. 

Barrièrevrije oplossingen van Villeroy & Boch

Welke andere voordelen biedt een barrièrevrije douche?

Mensen kijken vaak op tegen het werk en de kosten van het renoveren van een badkamer op leeftijd die de basisfuncties nog vervult. Maar er komt een moment waarop u zich afvraagt: Hoe ziet ons leven er op hogere leeftijd uit? Hoe pakken we het aan als iemand in ons huishouden door een ongeval of ziekte niet meer zo mobiel is als voorheen? 

Een barrièrevrije aanpassing biedt zekerheid, want hiermee kunnen ook ouderen of mensen met een beperkte mobiliteit thuis zelfstandig hun lichaamsverzorging uitvoeren. Het gebruik van een vlak ingebouwde douche is ook veiliger voor kinderen. En een inloopdouche heeft nog meer voordelen waar u vandaag al van kunt genieten. Een open walk-in douche zorgt bijvoorbeeld voor een ruimtelijk en modern ruimtegevoel in de badkamer. 

Een vlak ingebouwde douche is ook comfortabeler voor mensen zonder handicap. Dankzij moderne materialen is een inloopdouche bovendien onderhoudsvriendelijk en robuust. De renovatie van de badkamer is dus in meerdere opzichten de moeite waard. Zo kunnen u en uw gezin lang van uw barrièrevrije douche genieten.