Douchekruk

ViCare douchekruk van Villeroy & Boch

De douchekruk is een belangrijke hulpmiddel in de badkamer die de lichaamsverzorging voor mensen met beperkte mobiliteit eenvoudiger maakt. Als u tijdens het douchen niet zo lang kunt of wilt staan, dan biedt de douchekruk een comfortabele zitmogelijkheid. Maar een kruk biedt ook mensen zonder beperking meer comfort bij het douchen. Douchekrukken zijn in vele verschillende uitvoeringen verkrijgbaar – let bij de aanschaf van een douchekruk op een aantal zaken. 

Welke douchekruk-oplossingen zijn er?

De douchekruk is een waterbestendige zitmogelijkheid die tijdens het douchen in de douchecabine wordt geplaatst. Aan welke eisen moet zo'n douchekruk nu precies voldoen? Bij het beantwoorden van deze vraag geldt het volgende: Elk mens is anders en stelt andere eisen aan een douchehulpmiddel bij het douchen. Een douchekruk moet daarom bij de individuele ideeën van de eigenaar passen – en natuurlijk ook bij de douche. Er zijn allerlei verschillende badkamerkruk-oplossingen in de handel verkrijgbaar, die elk bepaalde voordelen bieden – maar niet altijd voor iedereen geschikt zijn. 

 • Ronde douchekruk: Een ronde badkamerkruk is een klassieker die weinig ruimte inneemt op de douchevloer en daardoor ook in kleinere douches past. Door de ronde vorm kunt u zich relatief flexibel op de kruk bewegen – dit is praktisch voor de lichaamsverzorging, maar vereist ook een zekere mate van coördinatie. Een ronde douchekruk is vaak niet geschikt voor langere of zwaardere mensen omdat hij te klein is. Vanwege de vrij eenvoudige vormgeving en het ruimtebesparende zitgedeelte is een ronde badkamerkruk vaak minder comfortabel. Er zijn echter ook modellen met een gevoerde zitting die veel comfortabeler zijn. 

 • Driehoekige douchekruk: Ook zeer ruimtebesparend zijn badkamerkrukken met een driehoekig zitoppervlak, meestal met drie poten. Deze douchekrukken met drie poten beschikken vaak over een ergonomisch gevormd zitgedeelte. Hierdoor zitten ze heel comfortabel, maar het draaien van het zitgedeelte is niet zo eenvoudig als bij een rond zitgedeelte. 

 • Rechthoekige douchekruk: Een rechthoekige kruk biedt meestal het meest royale zitgedeelte. De kruk kan gevoerd zijn of een ergonomisch zitgedeelte hebben, soms beschikt hij ook over praktische verzonken handgrepen of bevestigde grepen. Hiermee kan de kruk eenvoudig worden opgetild, in de douche worden geplaatst en na het douchen weer uit de douchecabine worden verwijderd. De greep kan ook als extra ondersteuning bij de lichaamsverzorging dienen. 

 • Draaibare douchekruk: Sommige modellen hebben een draaibaar zitgedeelte. Dit heeft als voordeel dat de persoon onder de douche meer bewegingsvrijheid heeft zonder op te hoeven staan. Hij kan zich bijvoorbeeld op de douchekruk draaien om de kraan te bedienen of shampoo en douchegel te pakken. Een draaibare badkamerkruk is echter niet voor iedereen geschikt, maar alleen voor mensen die een goede coördinatie en lichaamsbeheersing hebben en niet snel duizelig worden. 

 • Inklapbare douchekruk: Inklapbare krukken zijn een praktische oplossing in de badkamer. Wanneer ze niet in gebruik zijn, kunnen ze ruimtebesparend worden ingeklapt en in een hoekje van de badkamer worden gezet. Bij het douchen kunnen ze in een handomdraai worden uitgeklapt. Inklapbare douchekrukken zijn ook beschikbaar voor vaste wandmontage. Ze kunnen eenvoudig worden uitgeklapt en na gebruik weer worden ingeklapt. Voor de montage dient een gespecialiseerd bedrijf in de arm te worden genomen. Niet elk douchewand is geschikt om een ​​uitklapbare douchezitting te monteren, en hierbij geldt ook: de veiligheid staat voorop. 

 • Douchekruk met hygiëne-uitsparing: Veel douchekrukken hebben een vorm die op het eerste gezicht misschien wat vreemd lijkt. In plaats van een doorlopend zitgedeelte is het zitgedeelte gesplitst of er is een grotere U-vormige uitsparing in het midden van de voorkant. Dit is een hygiëne-uitsparing om de intieme hygiëne te vereenvoudigen. Dankzij de uitsparing is de schaamstreek eenvoudiger toegankelijk tijdens het zitten. 

 • Douchestoel: Wie meer comfort en veiligheid bij het douchen wil en compromissen kan sluiten op het gebied van flexibiliteit, kan het beste voor een douchestoel kiezen. Naast een zitting heeft hij een rugleuning en sommige modellen hebben ook armleuningen. De douchestoel neemt meer ruimte in beslag dan een kruk en past daarom meestal niet in kleine douches. 

Wanneer is een douchekruk voor senioren zinvol?

De meeste mensen willen tot op hoge leeftijd onafhankelijk zijn en voor zichzelf kunnen zorgen. Lichaamsverzorging speelt daarbij een belangrijke rol. Een barrièrevrije badkamer kan ook op hogere leeftijd comfortabel worden gebruikt. Maar het lange staan onder de douche is voor oudere mensen vaak erg oncomfortabel. Bij een beperkte stabiliteit en mobiliteit neemt het risico op vallen in de douche en badkamer toe. 

De douchekruk is een nuttige dagelijks hulpmiddel voor senioren die nog meer veiligheid en comfort willen bij het douchen. Maar de kruk is niet alleen een opluchting voor senioren – het kan ook nuttig zijn om een kruk te gebruiken na een operatie of voor mensen met een handicap. Het maakt een comfortabele en veilige lichaamsverzorging tijdens het zitten mogelijk en zorgt zo voor meer onafhankelijkheid en welzijn. 

Douchekruk van Villeroy & Boch
Let bij het kiezen van de badkamerkruk vooral op de volgende criteria: 

 • Materiaal: De douchekruk moet in ieder geval gemaakt zijn van een waterbestendig en roestvrij materiaal, zoals aluminium en stevig kunststof. Hij moet bovendien eenvoudig te reinigen en te desinfecteren zijn. 

 • Gewicht: Om de douchekruk flexibel te kunnen gebruiken, mag hij niet te zwaar zijn. 

 • Slipvaste voeten: Slipvaste voeten zijn essentieel voor een veilige stand. 

 • Belastbaarheid: Let op tot welk gewicht de douchekruk kan worden gebruikt. 

 • Zitcomfort: Met een ergonomisch zitoppervlak of bekleding is een goed zitcomfort gegarandeerd. 

 • Hoogte: Meet de hoogte van de kranen in de douche om een ​​kruk van de juiste hoogte te vinden. 

Trouwens: Moderne douchekrukken zien er elegant uit en passen perfect in het design van uw badkamer – zoals de badkamerkruk van de lijn Linie ViCare van Villeroy & Boch. Hij combineert een aantrekkelijke uiterlijk met een elegant design en functionaliteit. 

Is er een douchekruk op recept verkrijgbaar?

De prijsverschillen voor douchekrukken zijn erg groot – dit varieert van een eenvoudig uitgeruste kruk voor 30 euro tot en met hoogwaardige modellen met veel extra's voor 600 euro. In veel gevallen kunnen zorgverzekeraars de kosten dekken, omdat een douchekruk een erkend medisch hulpmiddel is. De arts kan daarom een ​​recept voor de kruk schrijven. 

In dit geval vergoedt de zorgverzekeraar echter alleen een badkamerkruk met de eigenschappen die volgens het recept feitelijk nodig zijn. Voor mensen die worden verpleegd, kan een douchekruk ook bij het ziekenfonds worden aangevraagd – maar deze wordt meestal alleen in bruikleen ter beschikking gesteld. Als u of uw naasten specifieke ideeën hebben over een kruk en deze permanent willen houden, dan is het vaak verstandig om deze zelf te betalen. 

Douchekruk van Villeroy & Boch