Grepen voor de douche

Grepen van Villeroy & Boch

Met de juiste uitrusting is de eigen badkamer ook op hoge leeftijd een plek om u te ontspannen en goed te voelen. Grepen voor de douche zijn een belangrijk onderdeel van badkamers die geschikt zijn voor senioren. De handgrepen en leuningen bieden senioren of mensen met een beperkte mobiliteit meer comfort en veiligheid in de badkamer. 

Welke soorten handgrepen zijn er voor de badkamer?

Ieder mens is anders – dat geldt ook voor ouderen. De verschillen hebben niet alleen betrekking op lengte of gewicht, maar ook op de motoriek, spierkracht of het type en de ernst van een handicap. Er zijn verschillende handgrepen voor de douche om aan alle individuele eisen te voldoen. In de meeste gevallen is het aan te raden om de douchegrepen door een vakman aan de muur te laten monteren. Zo kunnen ze niet wegglijden of zelfs van de muur losraken. 

Deze douchegrepen kunnen horizontaal, verticaal of diagonaal lopen en zijn ontworpen om ze vast te houden. De grepen moeten op een hoogte van ongeveer 85 centimeter worden geïnstalleerd. Als u een douchekruk of een douchestoel gebruikt, moet u tevens een andere handgreep kunnen gebruiken die ongeveer 28 centimeter boven het zitgedeelte is geplaatst. 

Deze grepen zijn niet primair bedoeld om vast te houden, maar om het lichaamsgewicht te ondersteunen. Ze zijn daarom bijzonder stabiel en dienen met schroeven en pluggen stevig aan de muur te worden bevestigd. Steungrepen worden voornamelijk naast het toilet en de wastafel gebruikt, maar zijn vaak ook handig bij het douchen. Ze zijn vooral nuttig voor mensen die een rollator of rolstoel gebruiken.

Deze douchegrepen zijn een combinatie van horizontale en verticale greep en bieden veel flexibiliteit en veiligheid bij het douchen. 

Veel douchegrepen bestaan uit een combinatie van verschillende douchegrepen: In het midden dient een extra stevige douchestang als verticale greep, met aan de onderkant een horizontale steunstang. Vaak wordt aan de horizontale stang ook een uitklapbare douchezitting gemonteerd.

Een doucheleuning is een lange verticale greep die vaak om de hoek loopt en soms op een verschuifbare douchestang is aangesloten. Met een doucheleuning is er altijd een greep binnen handbereik in de gehele douche. Aan de doucheleuning kan meestal een uitklapbare douchezitting worden bevestigd.

Mobiele grepen: Er zijn ook mobiele douchegrepen in de handel verkrijgbaar die met zuignappen worden bevestigd. Het voordeel van deze grepen: Ze hoeven niet aan de muur te worden geschroefd en kunnen indien nodig worden verwijderd en meegenomen, bijvoorbeeld op vakantie. Mobiele douchegrepen hebben echter ook enkele nadelen – de ondergrond moet stevig, niet-poreus en schoon zijn om ervoor te zorgen dat de zuignappen optimaal worden bevestigd. Bovendien moet er een door de TÜV gecontroleerde veiligheidsindicator worden geïnstalleerd, die de gebruiker waarschuwt als het vacuüm onder de zuignappen niet meer sterk genoeg is om een ​​optimale bevestiging te garanderen. Vanwege het feit dat een dergelijke waarschuwing ook over het hoofd kan worden gezien, verdient een vast geïnstalleerde greep meestal de voorkeur omwille van de veiligheid. 

Vloer-plafondstang: Deze rechte stang loopt van vloer tot plafond en wordt voornamelijk in combinatie met een douchekruk gebruikt. Aan de lange stang kunt u zichzelf omhoog trekken om op te staan ​​of u vasthouden terwijl u gaat zitten. 

Moderne grepen zijn gemaakt van kunststof, RVS of aluminium en zijn waterdicht. Dankzij een aantrekkelijk en discreet design passen hoogwaardige douchegrepen moeiteloos in uw badkamer en vormen ze hoogwaardige accessoires voor meer comfort tijdens het douchen. Houd bij het maken van uw keuze rekening met het gewicht waarvoor de douchegreep is goedgekeurd. Probeer de douchegrepen indien mogelijk vooraf uit – ze moeten goed in de hand liggen en een stevige grip bieden, bijvoorbeeld door middel van een slipvaste coating of een profiel. 

Naar de handgrepen

Handgrepen voor senioren

Handgrepen en steungrepen in de badkamer verhogen het comfort en zorgen voor een veilig houvast bij de lichaamsverzorging. Ze voeren verschillende taken uit. 

  • Staan: Lang onder de douche staan ​​kan tot vermoeidheid of duizeligheid leiden. Een gladde, natte vloer met zeepresten is vaak zeer glad. Een douchegreep zorgt voor veiligheid bij het staan. 

  • Opstaan: Een douchekruk maakt de lichaamsverzorging in de badkamer eenvoudiger voor oudere mensen. Een veiligheidshandgreep biedt belangrijke ondersteuning bij het weer opstaan van de douchekruk. 

  • Gaan zitten: Ook bij het vanuit staande positie gaan zitten op de douchezitting is een handgreep heel nuttig. 

  • Instappen: Een moderne inloopdouche maakt het gemakkelijk om in de douche te stappen. Vanwege het feit dat inloopdouches vlak zijn ingebouwd of slechts een kleine overgang ten opzichte van de vloer hebben, is het geen probleem om er met een rollator overheen te rijden. Het valrisico is kleiner dan bij de hoge douchebakken met gemetselde randen die in het verleden gebruikelijk waren. Voor mensen met een handicap, vooral als ze afhankelijk van een rollator of rolstoel zijn, kan het instappen echter toch lastig zijn. Een leuning helpt bij het betreden van de douche en zorgt voor veiligheid. 

  • Uitstappen: De kraan uitzetten, uit de douche stappen, de handdoek pakken en uzelf afdrogen – het kan allemaal lastiger worden naarmate u ouder wordt. Een greep in de douche en bij voorkeur ook een greep voor de douche bieden hierbij een goede ondersteuning. 

Zijn handgrepen medische hulpmiddelen?

Voor een subsidie ​​moet de noodzaak van een dergelijke stang worden aangetoond – bijvoorbeeld door de medische dienst van de zorgverzekeraar of voor mensen die worden verpleegd. Met of zonder overname van kosten: Een veiligheidshandgreep is een discreet alledaags hulpmiddel dat voor meer veiligheid, comfort en welzijn in de badkamer zorgt – en niet alleen voor oudere of mindervalide mensen. In een barrièrevrije badkamer mag hij niet ontbreken.