Inloopdouche

Squaro Infinity douchevloer van Villeroy & Boch

Een inloopdouche is echt een stukje woon- en levenskwaliteit – en dat op elke leeftijd. Een inloopdouche is een douchecabine met een lage instap, zonder hoge douchevloer. De muren van de badkamer of glazen wanden dienen als spatbescherming. Bij een open douche zit er vaak geen glazen deur in de douchecabine. Een inloopdouche wordt vaak geplaatst om badkamers barrièrevrij te maken en zo geschikt te maken voor gebruik op hogere leeftijd. 

Hoe groot moet een inloopdouche zijn?

Onder bepaalde voorwaarden kunt u subsidie ​​krijgen van de Duitse KfW-bank voor een verbouwing om de ruimte in uw huis geschikt te maken voor ouderen. Om van deze subsidie ​mogelijkheid gebruik te kunnen maken, moet de douche niet alleen toegankelijk, maar ook op grondniveau en barrièrevrij zijn. De douche moet voldoen aan gespecificeerde en gestandaardiseerde criteria om als barrièrevrij te worden beschouwd.

Naast de afmetingen omvat dit ook enkele andere vereisten die in de DIN-norm 18040-2 bij elkaar zijn gebracht: 

Als u gebruik wilt maken van de subsidiemogelijkheid, let er dan op dat de aanvraag ingediend moet zijn voordat u uw inloopdouche laat plaatsen. Raadpleeg voor de zekerheid een gespecialiseerde adviseur of een gespecialiseerd sanitairbedrijf. 

Voordelen van inloopdouches

Een inloopdouche heeft vele voordelen die niet alleen een rol spelen bij het ouder worden. Hiertoe behoren: 

  • Veilig en comfortabel in- en uitstappen 

  • Tijdloos elegant en helder design 

  • Zeer goede hygiëne en eenvoudige reiniging 

  • Voegloos design mogelijk 

  • Meer bewegingsvrijheid bij het douchen 

  • Optische vergroting van de ruimte 

  • Barrièrevrij douchen voor ouderen mogelijk 

Squaro Infinity douchevloer van Villeroy & Boch

Kunnen inloopdouches achteraf worden ingebouwd?

In de meeste gevallen kan een inloopdouche achteraf worden ingebouwd – meestal is het nuttig om hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in de arm te nemen. Als uw badkamer al over een douche beschikt, dan is upgraden naar een walk-in-douche op dezelfde plek geen probleem. In dit geval zijn de betreffende wateraansluitingen en de afvoer immers al aanwezig. Ook een bad kan ook eenvoudig worden vervangen door een vlak ingebouwde douche. 

Als de badkamer geen douche en geen bad heeft, dan is de eenvoudigste manier om de vlak ingebouwde douchevloer te installeren op de plaats waar vroeger het toilet was – hier zijn immers ook een wateraansluiting en een afvoer aanwezig. Uiteraard is het ook mogelijk om de nieuwe douche op een heel andere plaats in te bouwen – in dit geval kan het project echter complexer zijn, omdat eerst de wateraansluiting en afvoer dienen te worden gelegd. 

Waarop moet er nog meer worden gelet bij een inloopdouche?

Als u een inloopdouche achteraf wilt inbouwen, dan is de opbouwhoogte van de vloer van belang. De opbouwhoogte is de dikte van de vloer inclusief de vloerbedekking, isolatie en de dekvloer. Exacte informatie is in de bouwtekeningen te vinden – de vakman moet echter vaak een proefboring uitvoeren om de vloerhoogte te bepalen. Omdat de douchevloer bij veel modellen een bepaalde dikte heeft, vereist deze een bepaalde opbouwhoogte – meestal gaat het hierbij om minstens zeven centimeter.

Bij nieuwbouw heeft de vloer meestal een bepaalde dikte voor de bouwlagen, zodat het achteraf plaatsen van een inloopdouche probleemloos mogelijk is. Bij oudere gebouwen kan het voorkomen dat de opbouwhoogte geringer is – maar ook hiervoor bestaan praktische oplossingen. Als de douche een schuine afvoer heeft, dan vereist de douchevloer een overeenkomstig grotere opbouwhoogte – meestal gaat het hierbij om drie tot vier centimeter extra. Bij een douchevloer met wandafvoer of met een douchegoot rondom is er minder hoogte nodig. Er zijn echter ook eenvoudige oplossingen die heel gemakkelijk op de bestaande tegelvloer kunnen worden geplaatst.

Net als de extra platte douchevloeren van Villeroy & Boch: Dankzij innovatieve materialen zoals de superstabiele MetalRim met hoogwaardige acryl- en verzinkte stalen versteviging aan de rand, is de douchevloer extreem robuust en duurzaam en getest tot 1000 kilogram. De douchevloer kan vlak met de vloer worden geïnstalleerd, waardoor een lage vloerhoogte nodig is – of liggend op de tegels. 

Vele andere modellen van Villeroy & Boch kunnen ook direct op de tegels worden geplaatst – zoals de douchevloeren uit de lijn Lifetime Plus. Een op de tegels liggende douchevloer is niet helemaal gelijk met de vloer, omdat de douchevloer een rand heeft die zo'n twee tot vier centimeter hoog is. Deze rand is echter zo vlak dat een veilig en comfortabel in- en uitstappen ook mogelijk is – het is een inloop-douchecabine. 

Lifetime Plus douchevloer van Villeroy & Boch

Als u uw douche wilt vervangen, maak dan van de gelegenheid gebruik om over een volledig barrièrevrije badkamer na te denken. Bij Villeroy & Boch vindt u vele andere barrièrevrije oplossingen voor de badkamer die functie en esthetiek perfect met elkaar verbinden.