Slipvaste vloerbedekking voor de badkamer

Slipvaste vloerbedekking van Villeroy & Boch

Een slipvaste vloerbedekking is belangrijk om ervoor te zorgen dat de badkamer een plek is om u goed te voelen en te ontspannen. Anders kan opspattend water de badkamervloer snel glad kan maken en bestaat het gevaar om uit te glijden. Vooral bij oudere mensen kan vallen in de badkamer tot ernstige verwondingen leiden. Bij een barrièrevrije badkamer hoort daarom ook een slipvaste vloer. Hij biedt een goede grip bij staan en lopen, ook in natte omstandigheden, en vermindert het risico op vallen tot een minimum. Dit zorgt voor een goed gevoel voor jong en oud bij het baden en douchen. 

Welke slipvaste vloeren zijn geschikt voor de badkamer?

Vooral de klassieke tegelvloer, zoals die vroeger werd gebruikt, kan snel glad worden in de badkamer. De reden: Het water verzamelt zich op de oppervlakte, de voeten kunnen geen houvast meer vinden – een klassiek aquaplaning-effect. Alleen daarom al is het de moeite waard om oudere badkamers te renoveren. Bij het verbouwen van een badkamer kan de bestaande douche met een gemetselde voet en een diepe douchebak meestal eenvoudig door een moderne inloopdouche worden vervangen. Een barrièrevrije wastafel, een eenvoudig toegankelijk toilet en royale bewegingsruimtes maken de badkamer comfortabeler en veiliger voor ouderen en mensen met een mobiliteitsbeperking. 

Vandaag de dag is er een brede reeks antislip-oppervlakken waarmee u de veiligheid in de badkamer kunt vergroten. Houd er bij de aanschaf rekening mee dat de vloer in de badkamer niet alleen slipvast moet zijn, maar ook aan andere eisen dient te voldoen. De vloer moet natuurlijk ook waterbestendig zijn, aan hoge hygiënenormen voldoen en eenvoudig schoon te maken zijn. Bovendien moet hij niet alleen functioneel zijn – het uiterlijk van de vloer moet ook in het visuele en architecturale concept van de badkamer passen en voor een harmonieus totaalbeeld zorgen. 

Hieronder vindt u een overzicht van slipvaste vloerbedekkingen die zijn geschikt voor de badkamer. 

Tegels

Tegels zijn nog steeds een klassieker in de badkamer – en niet zonder reden. Vloertegels zijn waterbestendig, robuust en duurzaam. Bij het kiezen van tegels voor de badkamer moet u letten op de slipvastheid van het oppervlak. Voor wat betreft slipvastheid zijn kleine tegels vaak te prefereren boven grote tegels. Vanwege het kleinere formaat van de tegels heeft de badkamervloer meer voegen – en voegen zijn door het ruwe voegmateriaal zeer slipvast. Een badkamervloer met kleine mozaïektegels is dan ook zeer slipvast. 

Het nadeel: Hoe meer voegen de vloer heeft, hoe gevoeliger deze voor vuil, kalkaanslag en schimmels is – omdat vocht zich in de voegen ophoopt en schimmelsporen er sneller kunnen binnendringen. Kleine tegels met veel voegen zijn ook moeilijker te reinigen. Grote tegels zijn doorgaans hygiënischer omdat ze minder voegen hebben – of zelfs volledig voegloos kunnen worden gelegd. Zorg er bij het kiezen van de tegels voor dat u indien mogelijk zelf het gevoel van het oppervlak kunt uitproberen. Maak de tegels met een sponsje nat om de slipweerstand te testen als ze nat zijn.

Houten vloer

De droom van een houten vloer in de badkamer kan werkelijkheid worden: Dankzij speciale productie- en afdichtingsprocessen zijn er houten vloeren die ook geschikt zijn voor vochtige ruimtes. Het is belangrijk dat u een houten vloer kiest die expliciet voor gebruik in de badkamer is gemaakt en dat u de vloer door een vakman laat leggen. Er zijn speciale parketvloeren of houten tegels, gemaakt van bijzonder hard hout, voor de badkamer verkrijgbaar. Eiken, esdoorn, teak of douglas zetten bijvoorbeeld niet uit als ze in contact komen met water. Let er bij de aanschaf op dat de houten vloer over een speciale slipvaste lak beschikt. 

Stenen vloer

Een stenen vloer in de badkamer ziet er stijlvol uit, maar is niet altijd slipvast. Vooral grote, gladde marmeren tegels kunnen glad worden als ze nat zijn. Een slipvast alternatief zijn opgeruwde stenen vloeren of een vloer van kiezelstenen. Nadeel: Vanwege het reliëf en de vele voegen is deze vloer relatief moeilijk schoon te maken. 

Linoleum, PVC en vinyl

Badkamervloeren van linoleum, PVC en vinyl worden steeds populairder. Er is een brede reeks ontwerpen en, indien correct geïnstalleerd, is de vloer waterbestendig en eenvoudig te onderhouden. Een vloer van linoleum, PVC of vinyl is in droge toestand slipvast. Dit kan echter veranderen als de vloer nat is. Er zijn speciale vinylvloeren en PVC-vloeren met antislip-coating verkrijgbaar. Let daarom bij het maken van uw keuze op de slipvastheid-klasse. 

Rubber

Rubber is een natuurproduct en kan zeer goed als vloer in de badkamer worden toegepast. Het materiaal is contactgeluid-isolerend en waterbestendig en heeft van nature een zekere slipweerstand. 

Dekvloer

In zeer moderne of minimalistische badkamers komen zichtbare dekvloeren of betonnen vloeren helemaal tot hun recht. De vloer wordt door een specialist geschuurd en met een speciale coating waterdicht gemaakt. Ook dekvloeren en beton kunnen met de juiste behandeling slipvast zijn. 

Keramische tegels in verschillende designs van Villeroy & Boch

Bij Villeroy & Boch vindt u uitstekende oplossingen voor slipvaste vloeren met een elegant uiterlijk: Een groot aantal van de hoogwaardige keramische tegels voldoet aan de hoge eisen op het gebied van slipvastheid die ook aan barrièrevrije badkamers worden gesteld. Dankzij de VilboStone- of VilboStonePlus-oppervlakteverzegeling zijn ze bovendien zeer onderhoudsvriendelijk en duurzaam. De keramische tegels zijn verkrijgbaar in vele aantrekkelijke designs – zoals een subtiele hout-look, een fijne leisteen-look of een puristische beton-look. 

Waarop moet worden gelet bij het leggen van de slipvaste vloer?

Voor een optimale slipvastheid en hygiëne dient u slipvaste vloeren altijd door een gespecialiseerd bedrijf te laten leggen. Zorgvuldig voegen of afdichten is belangrijk om de vloer tegen het binnendringen van vocht te beschermen. Als tussenruimtes niet correct worden gevoegd, vormen deze een toegangspunt voor vocht en schimmel. In het ergste geval kan het vocht zich onder de vloer ophopen en ervoor leiden dat de vloer gaat opzwellen – de vloer moet dan vernieuwd worden. Hout, laminaat of vinyl dient altijd over het gehele oppervlak te worden verlijmd, zodat er zo min mogelijk ruimte tussen de dekvloer en de vloerbedekking is. 

Ook belangrijk: Het materiaal mag tijdens het leggen niet worden beschadigd. Zelfs kleine afgebroken splintertjes aan de randen van vochtbestendig laminaat of hout kunnen ervoor zorgen dat de afdichting niet meer volledig is, waardoor er vocht kan binnendringen en het materiaal zacht kan worden. 

Tip: Plant u een badkamerrenovatie, maar bent u tot die tijd eerst op zoek naar een snelle oplossing voor meer slipvastheid in de badkamer? Dan kunnen antislip-strips, die u eenvoudig op de tegels plakt, helpen. 

Slipvaste vloerbedekking van Villeroy & Boch

Belangrijk: Zelfs met een slipvaste vloer in de badkamer kunnen badkamermatten met hoge randen een struikelgevaar vormen. Gebruik dergelijke matten omwille van de veiligheid niet. 

Slipvastheid-klassen: Dit is de betekenis ervan

Bij het kiezen van een slipvaste badkamervloer kunnen de officiële slipvastheid-klassen een waardevolle hulp zijn. 

Slipvastheid van natte ruimtes voor blote voeten (A-B-C-waarde):

Een tweede norm classificeert specifiek tegels die worden gebruikt voor natte ruimtes voor blote voeten, zoals badkamers of openbare zwembaden. Dit is norm DIN 51097. Bij de testprocedure wordt water gebruikt in plaats van motorolie en de testpersoon draagt ​​geen werkschoenen, maar loopt blootsvoets. Vloeren met de slipvastheid-waarden B en C vormen een goede keuze voor gebruik in de badkamer. Een combinatie van de bovenstaande R-waarden en de A-B-C veiligheidswaarden wordt meestal gebruikt om de slipweerstand aan te geven – bijvoorbeeld R10B of R11B. 

Algemene slipvastheid (R-waarde):

Volgens de gestandaardiseerde criteria van DIN 51130 zijn tegels met de R-groepen R10 en R11 uitstekend geschikt voor privébadkamers. Deze worden ook aanbevolen voor barrièrevrije badkamers. Tegels in de R-groep zijn echter niet altijd geschikt voor gebruik met blote voeten – ze worden vaak in commerciële of buitenruimtes gebruikt. Bij de testmethode conform DIN 51130 wordt de slipvastheid van de vloerbedekking daarom ook met werkschoenen en motorolie getest. Er wordt gemeten tot welke hellingshoek de testpersoon veilig kan staan. 

De juiste verzorging voor de slipvaste badkamervloer

Regelmatig onderhoud belangrijk is om de slipvastheid van uw badkamervloer langdurig te behouden. De vloer moet regelmatig met een vochtige doek worden afgeveegd, omdat vuil ook de slipweerstand kan aantasten. Voor informatie over het juiste onderhoud kunt u terecht bij de fabrikant van de vloer of bij het gespecialiseerde bedrijf dat uw vloer legt. Voor slipvaste badkamervloeren gelden echter een paar basisregels: 

1. Gebruik indien mogelijk geen zeep of afwasmiddel op gestructureerde of opgeruwde vloeren, omdat deze middelen zich aan het oppervlak kunnen hechten en zo de slipvastheid verminderen. 

2. Bij slipvast gecoate oppervlakken dient u geen gebruik te maken van agressieve reinigingsmiddelen, omdat deze de coating kunnen aantasten. 

3. Slipvaste tegels of stenen vloeren kunnen vaak met een impregneermiddel voor keramische tegels worden behandeld om het antislip-effect langdurig te behouden. 

4. Verdunde azijnessence of appelazijnreiniger is een uitstekend huishoudelijk middel om uw badkamervloer grondig te reinigen en het kan ook op de meeste antislip-vloeren worden gebruikt.