Slipvastheid-klassen

Slipvastheid-klassen van Villeroy & Boch

Als u op zoek bent naar een slipvaste vloer voor de badkamer, moet u zich vroeg of laat met de slipvastheid-klassen bezighouden. In Duitsland worden vloerbedekkingen getest volgens gestandaardiseerde testmethoden om de slipvastheid ervan te bepalen. Dit geldt niet alleen voor tegels, maar ook voor andere vloeren. Afhankelijk van de behaalde resultaten krijgt de vloer een bijbehorende slipvastheid-klasse. 

Waarom zijn slipvaste vloeren belangrijk in de badkamer?

Veel ongevallen die in huis gebeuren, worden door vallen veroorzaakt. Vooral in de badkamer, met vaak natte vloeren, bestaat het risico op uitglijden. Vooral oudere mensen, die niet meer helemaal zeker op hun benen staan, kunnen snel het evenwicht verliezen en op gladde vloeren ten val komen. 

Maar ook mensen met een mobiliteitsbeperking slecht ter been zijn of herstellen van een operatie of blessure, lopen het risico te vallen op gladde vloeren: Het uitglijden van een kruk of wandelstok is voldoende om ongelukken te veroorzaken. Ook kleine kinderen, van wie de coördinatievaardigheden nog niet volledig zijn ontwikkeld en die vaak impulsief bewegen, kunnen in de badkamer ten val komen. 

Een slipvaste badkamervloer biedt ook meer veiligheid en comfort voor mensen die geen verhoogd risico op vallen hebben. Wie 's ochtends onder tijdsdruk een douche neemt omdat hij naar kantoor moet, kan ook in de haast op gladde vloeren snel zijn evenwicht verliezen. Als de vloer in de badkamer wordt vernieuwd, moet u daarom altijd op een hoge slipvastheid letten. Dit geldt vooral als de badkamer barrièrevrij moet zijn. 

Welke slipvastheid-klassen zijn er?

De slipvastheid-klassen zijn bepalend voor de keuze van een slipvaste badkamervloer. Sinds deze klassen in Duitsland zijn ontwikkeld en vloeren in het gebruikte gebied aan bepaalde antislip-eisen moeten voldoen, is het aantal ongevallen door uitglijden aanzienlijk verminderd. In Duitsland zijn er twee verschillende DIN-normen die slipweerstand beschrijven: DIN 51130 en DIN 51097. 

Slipvastheid-waarden: De R-groepen

De norm DIN 51130 verdeelt vloeren in zogenoemde R-groepen, waarbij de R (van het Duitse “Rutschsicherheit”) voor de slipvastheid staat. Deze slipvastheid-waarden werden oorspronkelijk ingevoerd om ongevallen in het gebruikte gebied zoveel mogelijk te voorkomen. De testmethode is in het laboratorium dienovereenkomstig ontworpen: De vloer wordt met behulp van een speciaal frame onder een hoek geplaatst, waardoor er een hellende ondergrond ontstaat. Tevens wordt er motorolie op het te testen oppervlak aangebracht die als glijmiddel werkt. Vervolgens loopt de testpersoon over het oppervlak. Bij elke test wordt de helling met de vloer steiler, totdat de testpersoon er niet meer veilig overheen kan lopen. De grootste hellingshoek waarbij de vloer nog slipvast is, wordt vastgesteld en krijgt de bijbehorende R-waarde toegewezen. De graden en R-waarden zijn als volgt: 

Hellingshoek 

R-waarde 

6° tot 10° 

R9 

10° tot 19° 

R10 

19° tot 27° 

R11 

27° tot 35° 

R12 

boven 35° 

R13 

 

Slipvastheid-klassen van Villeroy & Boch

Kort gezegd: Hoe hoger de R-waarde van een tegel of andere vloerbedekking, hoe hoger de slipweerstand ervan. 

Natte ruimtes voor blote voeten: A-B-C-waarde

De classificatie wordt aangegeven door middel van de norm DIN 51097 en verwijst naar vloeren die niet in contact komen met olie of smeermiddelen, maar met water. Bovendien gaat het specifiek om vloeren die zijn gemaakt voor gebruik met blote voeten – bijvoorbeeld in sauna's, zwembaden of in privébadkamers. De testprocedure is vergelijkbaar met die voor de R-waarden, maar in dit geval is de testpersoon blootsvoets en wordt er water als smeermiddel gebruikt in plaats van motorolie. De resultaten van de test worden geclassificeerd aan de hand van de zogenoemde A-B-C-slipvastheid-waarden. Deze zijn als volgt: 

Hellingshoek 

A-B-C-waarde 

vanaf 12° 

vanaf 18° 

vanaf 24° 

Slipvastheid-klassen van Villeroy & Boch

Hier geldt dus het volgende: A is de laagste slipvastheid-klasse, C is de hoogste slipvastheid-klasse. 

Welke slipvastheid-klassen worden er gebruikt om slipvaste vloeren te beschrijven?

Wat betekenen de slipvastheid-klassen voor het kiezen van de juiste badkamervloer? Houdt hierbij rekening met het volgende: Een hoge slipvastheid-klasse is gunstig voor het veilig staan en lopen in de badkamer. Vanwege het speciaal gestructureerde oppervlak leiden zeer hoge slipvastheid-waarden echter ook tot aanzienlijk meer onderhoud. Er kan zich immers vuil in de groeven ophopen dat soms moeilijk te verwijderen is. De lagere en gemiddelde slipvastheid-waarden zijn prima geschikt voor privégebruik. 

Dit betekent concreet: Vloeren met de waarde R9 zijn geschikt voor normale badkamers. Voor een barrièrevrije badkamer moet de vloerbedekking de waarde R10 of R11 hebben. De waarden R12 en R13 zijn voor de commerciële sector bedoeld. Ook de A-B-C waarden kunnen worden gebruikt om de slipvastheid in de badkamer te beoordelen. Ze worden meestal bij de R-waarde opgeteld – bijvoorbeeld R10A of R10B – en duiden een vloer aan die ook geschikt is voor blootsvoets gebruik. 

Oppervlakken met de slipvastheid-waarde A zijn bijzonder geschikt voor droge ruimtes – zoals de entree in de badkamer. Op plaatsen waar een verhoogd risico op uitglijden bestaat – zoals voor de douche – moet de vloer de slipvastheid-waarde B hebben, omdat deze voor natte vloeren wordt aanbevolen. Een veiligheidswaarde van C wordt gebruikt voor trappen of hellingen in zwembaden en is in een privébadkamer niet vereist. 

Wanneer moet er bij vloeren op slipvastheid-klassen worden gelet?

Squaro Infinity douchevloer van Villeroy & Boch
ViCare van Villeroy & Boch

Bij het renoveren van een badkamer is het altijd aan te raden om ervoor te zorgen dat de vloer slipvast is. Ook jongere mensen kunnen immers snel uitglijden op een nat oppervlak. Met een slipvaste vloer kunnen jong en oud de badkamer op een meer ontspannen manier gebruiken – dit bevordert ook de kwaliteit van leven en wonen. 

De slipvastheid-klassen zijn vooral belangrijk voor mensen die voorzorgsmaatregelen wil nemen en nu al een badkamer willen ontwerpen die geschikt is voor hogere leeftijden. Bij barrièrevrije badkamers spelen valpreventie en dus slipvastheid een sleutelrol. De bouwnorm DIN 18040-2 voor barrièrevrij en aangepast aan de behoeften van ouderen bouwen schrijft een slipvaste vloerbedekking in de badkamer voor. Als u uw badkamer barrièrevrij wilt verbouwen, moet u slipvaste tegels (of een andere vloer) van de klassen R10B of R11B gebruiken. 

Houd er echter rekening mee dat niet alleen een slipvaste vloer bepalend is voor het voorkomen van ongelukken in de badkamer. Voor de barrièrevrijheid zijn ook voldoende plaats voor de douche, de wastafel en het toilet van belang. In een barrièrevrije badkamer moet een vlak ingebouwde douche worden geïnstalleerd, zonder drempels of bakstenen randen die een struikelgevaar vormen. Douchegrepen, handgrepen en steungrepen kunnen extra veiligheid bieden voor mensen met mobiliteitsbeperkingen. 

Dankzij moderne materialen en designs kunnen functionaliteit, comfort en esthetiek nu perfect op elkaar worden afgestemd in barrièrevrije badkamers. Vloeren met slipvaste eigenschappen zijn in vele aantrekkelijke designs verkrijgbaar – van hoogwaardige stenen vloeren en stijlvolle keramische tegels tot praktische vinylvloeren en speciaal gecoate houten vloeren. 

Bij Villeroy & Boch vindt u bijvoorbeeld hoogwaardige keramische tegels met een fraaie eikenhout-look, leisteen-look of beton-look die tevens overtuigen door hun uitstekende slipvastheid. De collectie GATEWAY beschikt bijvoorbeeld over slipweerstand van R10A, R10B of zelfs R11B. Dankzij de oppervlakteverzegeling VilboStone zijn de tegels bijzonder onderhoudsvriendelijk en duurzamer dan echte natuursteen. 

Squaro Infinity douchevloer van Villeroy & Boch