Welke vloerbedekkingen zijn geschikt voor de badkamer?

Naast de klassieke tegelvloer is er tegenwoordig een wereld van stijlvolle en interessante vloerbedekkingen voor de badkamer te ontdekken. Of het nu puristisch en modern, gezellig en comfortabel of tijdloos en elegant is – een nieuwe badkamervloer kan voor een geheel nieuw ruimtegevoel zorgen. We presenteren hier de beste alternatieven voor tegels in de badkamer – en geven we tips waar u op moet letten bij het kopen en onderhouden van de vloer. 

Welke vloerbedekkingen zijn geschikt voor de badkamer?

De eisen die aan een vloerbedekking in de badkamer worden gesteld, zijn hoog. Een vloer moet niet immers alleen de trend volgen – de esthetiek ervan moet ook passen bij de architectuur en het totaalconcept van de badkamer en, indien mogelijk, ook over een paar jaar nog voor plezier zorgen bij het betreden van de badkamer. Daarnaast zijn er vele praktische kwaliteiten vereist, zoals: 

  • Waterbestendigheid: In geen enkele andere ruimte wordt een vloerbedekking blootgesteld aan zoveel spatwater, waterdamp en hoge luchtvochtigheid als in de badkamer. De vloerbedekking moet daarom absoluut waterbestendig zijn. Als er onderdelen zijn die bij contact met water kunnen uitzetten, dan moeten deze goed worden afgedicht. 

  • Slipvastheid: Ook bij kleine plasjes water op de vloer moet de vloer in de badkamer slipvast blijven. 

  • Hygiëne: De vloer moet eenvoudig te reinigen en schimmelbestendig zijn. Vlekken moeten kunnen worden verwijderd zonder resten achter te laten. 

  • Aangenaam voetgevoel: We lopen vaak op blote voeten in de badkamer. Een vloer met een prettig voetgevoel is daarom bijzonder aangenaam. 

  • Duurzaamheid: In het beste geval ziet de vloerbedekking in de badkamer er zelfs na vele jaren nog als nieuw uit. 

  • Robuustheid: Het is onvermijdelijk dat er af en toe iets op de badkamervloer valt. Een goede vloer moet daarom zo krasvast en stootvast mogelijk zijn. 

Tegels waren lange tijd de standaard voor de badkamervloer. Dit heeft zeker een reden: Tegels zijn zeer eenvoudig te reinigen, waterdicht, krasvast en gaan bij goed onderhoud tot 30 jaar mee. Er is tegenwoordig een ongelooflijk aanbod met de meest uiteenlopende tegels. Tegelijkertijd zijn de alternatieven voor tegels in de badkamer veelzijdiger dan ooit tevoren. Het loont dus de moeite om de verschillende vloermogelijkheden naast de klassieke tegels eens nader te bekijken. 

Vloerbedekkingen van Villeroy & Boch

  • Hout: Veel mensen dromen van een houten vloer in de badkamer – geen wonder, het natuurlijke materiaal heeft een heerlijk warme en authentieke flair. Maar niet elke houtsoort is geschikt voor vochtige ruimtes. Harde houtsoorten die niet uitzetten als ze in contact komen met water zijn bijvoorbeeld eiken, teak of douglas. Het oppervlak moet goed geolied zijn – dit stoot vocht af en is goed voor het binnenklimaat. Nadeel: Hout in de badkamer moet zorgvuldig worden gereinigd en kleine plasjes water dienen snel te worden verwijderd. 

  • Laminaat: Speciaal vochtwerend laminaat, geschikt voor vochtige ruimtes, beschikt over een geïmpregneerde kernplaat en randimpregnering die uitzetten voorkomen. Het is daarom een ​​voordelig en praktisch alternatief voor echte houten vloeren in de badkamer. 

  • Stenen vloeren: U bent op zoek naar een vleugje luxe en extravagantie in de badkamer – maar tegelijkertijd natuurlijk en ongekunsteld? Stenen vloeren geven elke badkamer een exclusieve sfeer. Het aanbod is groot: Natuursteen zoals leisteen of graniet, hoogwaardig marmer of verfijnde steentapijten – een stenen vloer biedt talloze mogelijkheden. Van alle badkamervloeren is de stenen vloer het meest duurzaam. Hij is eenvoudig te reinigen, waterbestendig en krasvast. Stenen vloeren voor badkamers worden meestal opgeruwd, zodat ze slipvast zijn. 

  • Kurk: Deze vloer is een nieuwkomer in de badkamer, maar biedt enkele voordelen. Kurk is bijvoorbeeld bijzonder duurzaam en milieuvriendelijk omdat het van de hernieuwbare bast van de kurkeik is gemaakt. Anders dan voor parketvloeren hoeven er voor deze vloer geen bomen te worden gekapt. Kurk dempt, ontlast de gewrichten en is zeer comfortabel aan de voeten. Kurkvloeren zijn ook zeer geschikt om op vloerverwarming te leggen. De vloeren zijn verkrijgbaar in een natuurlijke look of met verschillende decors. Een speciale verzegeling en randbescherming maken de kurkvloer in de badkamer waterbestendig.

  • Rubber: Naast kurk heeft natuurlijk rubber ook vele voordelen als het gaat om duurzaamheid. Rubber is immers ook een hernieuwbare grondstof. Bovendien is het slipvast, zeer duurzaam en wordt het gekenmerkt door een licht meegevend, warm en aangenaam voetgevoel. 

  • Linoleum: Moderne badkamers worden steeds vaker voorzien van een linoleumvloer. Het is geen kunststof, maar een natuurlijke vloerbedekking gemaakt van een mengsel van natuurlijke harsen, kalk, lijnolie en houtmeel en voorzien van allerlei designs. Linoleum is zeer hygiënisch omdat het een natuurlijke werking tegen ziektekiemen en schimmelsporen heeft. Omdat het volledig zonder voegen of groeven wordt gelegd – afgezien van de muurvoeg – is het eenvoudig te onderhouden. 

  • Vinylvloer: Een goedkope oplossing voor de badkamervloer is vinyl. Deze kunststof vloer is absoluut waterbestendig, onderhoudsvriendelijk en in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Moderne vinylvloeren worden gemaakt zonder schadelijke weekmakers. Terwijl vinyl vaak wordt aangeboden met een kliksysteem – zoals bij laminaat – worden PVC-vloeren meestal per meter verkocht. Beide vloeren zijn echter van de kunststof polyvinylchloride gemaakt. 

  • Dekvloer: Als u van minimalistisch houdt, moet u eens nadenken over een dekvloer of beton. Hiervoor wordt het beton of de dekvloer afgeslepen en met speciale wassen of kunststoffen verzegeld om het tegen binnendringend vocht te beschermen. Daarna kan de vloer met verf worden behandeld. 

Vloerbedekkingen van Villeroy & Boch
Vloerbedekkingen van Villeroy & Boch

Waarop moet worden gelet bij het leggen van de vloer?

Welke vloer u ook kiest: Bij het leggen zijn er een paar dingen om in gedachten te houden. 

Over het gehele oppervlak verlijmen:

Vloerbedekkingen zoals kurk, vinyl, rubber of linoleum dienen over het gehele oppervlak te worden verlijmd, zodat er geen vocht onder de vloer kan komen. 

Speciale behandeling:

Sommige vloerbedekkingen hebben een speciale behandeling nodig om waterbestendig of slipvast te worden. 

Perfecte voegen:

Er moet bijzondere aandacht worden besteed aan de voegen. Ze moeten zorgvuldig met een geschikt afdichtingsmateriaal worden verlijmd, zodat er geen water kan binnendringen. 

Randbescherming:

Bij vloerbedekkingen zoals laminaat is ook een speciale randbescherming zinvol. Als de randen beschadigd zijn, kan er water binnendringen. 

Het leggen van de vloer vereist nauwkeurigheid, zorgvuldigheid en vakmanschap. Als voegen niet goed worden afgedicht of als er een ongeschikt materiaal wordt gebruikt, kan er ongemerkt vocht binnendringen en tot schimmelvorming leiden. Voor het leggen van de badkamervloer kunt u daarom het beste een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. 

De ideale vloer voor een moderne badkamer

Welke vloer u ook kiest in de badkamer: De vloer moet ook visueel in het totaalbeeld van uw badkamer passen en voor een harmonieus ruimtegevoel zorgen. Een harmonieus samenspel van kleur en materiaal zorgt voor een aangename en rustgevende sfeer. Sterke kleuren, contrasten en structuren kunnen juist een spannend en extravagant effect hebben. 

  • Aangenaam: Natuurlijke vloeren zoals hout of kurk zorgen voor een warme en ontspannen sfeer. Houten vloeren in de badkamer combineert u het beste met badmeubels waarin ook elementen van massief hout zijn verwerkt. 

  • Exclusief: Vloeren van donkere, gestructureerde steen zoals graniet of leisteen zien er bijzonder chique uit. Hiervoor moet uw badkamer echter zo ruim mogelijk zijn, aangezien donkere stenen vloeren de kamer kleiner laten lijken. 

  • Extravagant: Combineer nostalgische elementen zoals een vrijstaand bad met een minimalistische dekvloer in een moderne industriële stijl. 

  • Expressief: Badkamervloeren van donker linoleum of rubber combineert u prachtig met lichtgekleurde badmeubels in een puristische stijl – voor een expressieve en contrastrijke look. 

  • Tijdloos: Een badkamer in warme aardetinten of lichte grijstinten is tijdloos modern en zal u nog vele jaren plezier bieden. Natuursteen, maar ook linoleum of rubber vloeren zijn hiervoor ideaal. 

  • Expressief: Badkamervloeren van donker linoleum of rubber combineert u prachtig met lichtgekleurde badmeubels in een puristische stijl – voor een expressieve en contrastrijke look. 

  • Tijdloos: Een badkamer in warme aardetinten of lichte grijstinten is tijdloos modern en zal u nog vele jaren plezier bieden. Natuursteen, maar ook linoleum of rubber vloeren zijn hiervoor ideaal. 

De juiste verzorging voor de badkamervloer

Om ervoor te zorgen dat u lang plezier hebt van uw nieuwe vloer, moet u ervoor zorgen dat deze goed wordt onderhouden. Lees de instructies van de fabrikant van uw vloer goed door of vraag het gespecialiseerde bedrijf dat uw vloer heeft geplaatst hoe u de vloer op de juiste wijze schoonmaakt. Een milde azijnreiniger of appelazijn is meestal prima geschikt voor het onderhoud van de badkamervloer. 

Het neutraliseert geurtjes, verwijdert kalkresten en vet en werkt tevens tegen ziektekiemen en micro-organismen. De licht prikkelende geur van reinigingsmiddelen op azijnbasis vervliegt snel. De azijnreiniger wordt verdund met water en gebruikt om vochtig te reinigen. Zorg er echter voor dat u niet te veel water op de vloer doet tijdens het dweilen – minder is meer. 

Vloerbedekkingen van Villeroy & Boch

Voegloze badkamers zijn tegenwoordig de norm – maar geen enkele badkamervloer kan helemaal zonder voeg. Als uw vloer is gevoegd, moet u speciale aandacht besteden aan de voegen, omdat zich hier bijzonder snel vocht, kalk en schimmel verzamelen. Een mengsel van zuiveringszout en sodawater, rechtstreeks met een tandenborstel aangebracht, is ideaal voor het reinigen. Het moet een paar minuten inwerken en daarna met schoon water worden weggepoetst.