Badkamer schilderen

Loop & Friends wastafel van Villeroy & Boch

Moderne badkamers zijn niet meer volledig betegeld. Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van gekleurde muurverf om de ruimte een trendy look te geven. De badkamer en keuken zijn echter zogenoemde natte ruimtes. Er zijn omstandigheden waar klassieke muurverf vaak niet tegen kan. Daarom is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn bij het schilderen van de badkamer. De juiste verf en een paar belangrijke stappen zorgen ervoor dat de muren in de badkamer er lang prachtig uitzien. 

Welke verf is geschikt voor de badkamer?

Afbeeldingsdetail van een kleurenpalet

Aangezien er in de badkamer een hoge luchtvochtigheid is en opspattend water niet ongewoon is, moet u een geschikte muurverf kiezen. De verf moet relatief ongevoelig zijn voor water en bestand zijn tegen de temperatuurschommelingen die door warme douches of baden worden veroorzaakt. Het kiezen van de juiste verf voorkomt schimmelgroei. Het is ook nuttig als de verf in de badkamer kan worden geschrobd. Het is dan mogelijk om de verf gewoon te reinigen als er vlekken ontstaan. In principe zijn de klassieke dispersie- of latexverven minder geschikt voor de badkamer. Deze zijn niet ademend genoeg. 

Minerale verven zijn beter geschikt om de badkamer te schilderen. Denk hierbij aan kalkverf, silicaatverf en speciale verf voor vochtige ruimtes. Verf voor vochtige of natte ruimtes bevat meestal chemische toevoegingen die actief werken tegen schimmel. Deze verf kan echter biociden of fungiciden bevatten die potentieel schadelijk voor de gezondheid zijn. Goed kijken naar de ingrediënten is de moeite waard. Een goede verf voor natte ruimtes is de beste keuze voor het schilderen van een badkamer. 

Schilderen in de badkamer

Tips en ideeën voor het schilderen van de badkamer

U bent natuurlijk vrij in de keuze van de kleurtinten waarin u uw badkamer wilt laten stralen. Kleurexperimenten zijn de trend, muren en plafonds worden vaak als kleuraccenten in de badkamer uitgevoerd. De enige regel is: Alle kleuren moeten bij elkaar passen. Dit sluit contrasterende kleuren op zich niet uit. Zwart en wit vormen een klassieke, strakke en stijlvolle combinatie die altijd goed is. Ook blauwtinten zijn prima geschikt voor de badkamer, bijvoorbeeld in de vorm van turkoois, petrol of zeeblauw. Als u een grotere badkamer hebt, kunt u ook krachtigere kleuren gebruiken, zoals rood of oranje. De muur- en plafondverf moet worden afgestemd op de kleur van de tegels en sanitaire objecten. 

Laat u hier inspireren door andere kleurconcepten!

 

Kleur in de badkamer