Tegels in de badkamer

Badkamerideeën van Villeroy & Boch

Tegels in de badkamer zijn robuust, hygiënisch en tevens een ideaal design-element. Grote tegels geven een andere visuele indruk dan kleine tegels. Met de juiste hoogwaardige tegels kan een kleine badkamer een paradijsje worden. Naast de look spelen ook andere criteria een rol bij de keuze van badkamertegels. Keramische tegels in de badkamer moeten aan andere eisen voldoen dan tegels in het woongedeelte. Kijk goed voordat u badkamertegels koopt om verrassingen te voorkomen. 

Hoe vind ik de juiste badkamertegels?

Bij badkamertegels spelen twee criteria een belangrijke rol: 

  • de feitelijke locatie waar de tegels worden geplaatst 
  • de gewenste uitstraling van de badkamer 

Let bij vloertegels voor de badkamer op een hoge belastbaarheid. De wandtegels in de badkamer moeten slijtvast en eenvoudig schoon te maken zijn. In plaats van een doorlopende tegelwand zetten wandtegels in de moderne badkamer accenten. Afhankelijk van uw eigen smaak kan dit een patroon zijn of een opvallende, felle kleur. 

Aanwijzing: Let ook op de ondergrond. Oneffen vloeren en scheve wanden zijn eenvoudiger te compenseren met kleinere badkamertegels. 

Ideeën voor het ontwerpen van de badkamer met tegels

Badkamertegels van Villeroy & Boch

Alleen al de grootte van de tegel heeft effect op de ruimte. Hierbij geldt: Een kleine ruimte wordt optisch groter met een grote tegel. Kleine vloertegels met een patroon zorgen in kleine ruimtes voor onrust en verkleinen de ruimte visueel nog meer. Een langwerpige badkamer kan optisch worden verbreed door dwars gelegde tegels. 

Lichte kleuren vergroten visueel, terwijl donkere kleuren licht absorberen en een ruimte juist verkleinen. Badkamertegels die qua kleur bij de muren en de vloer passen, zorgen voor een harmonieus effect. Een interessant idee voor badkamertegels is de combinatie van tegels met een patroon en effen tegels in bijpassende kleuren. 

Tip: Grijze tegels in een badkamer hebben met een lichte grijstint als voordeel dat ze minder vuilgevoelig zijn dan witte tegels en toch de ruimte vergroten. 

Bekijk ideeën met voorbeelden

Voorbeeldtegels zijn vooraf handig om uw ideeën voor de badkamertegels direct te controleren. Zo kunt u zien welke tegels goed bij elkaar passen en hoe de tegels in de ruimte staan. Voor een harmonieus totaalbeeld is het zinvol om vooraf te controleren hoe het geselecteerde badkamerkeramiek, behang of kleuren en tegels er bij elkaar uitzien. Ze vormen allemaal de solide basis van de badkamer en werken samen. 

Zet u graag accenten? Gebruik hiervoor decoratie of kleine meubels. Deze kunnen heel eenvoudig worden uitgewisseld. Ook een opvallend vliesbehang aan de muur kan veel sneller worden verwijderd en met minder moeite worden vervangen dan een tegelwand.

Voordelen van tegels in de badkamer

Tegels bieden een aantal voordelen in de badkamer. Hoogwaardige tegels zijn robuust en slijtvast. Ze zien er ook na tientallen jaren nog als nieuw uit, en dat terwijl ze in de meeste gevallen weinig onderhoud vergen. In feite hebben alleen speciale materialen zoals klassieke cementtegels regelmatig onderhoud nodig, zodat het uiterlijk ervan bij intensief gebruik niet verslechtert. 

Tegels kunnen eenvoudig en grondig worden gereinigd. Dit maakt ze tot een ideale vloer, vooral in de badkamer. Met onderhoudsvriendelijke tegels zorgt u ook zonder veel moeite voor een perfecte hygiëne rond het toilet en de douche. Bovendien blijft er dankzij het gladde tot bijna gladde oppervlak geen vuil aan hechten. 

Tegels zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Bovendien geven ze geen schadelijke stoffen af en zorgen ze voor een gezond binnenklimaat. Ze belasten het milieu niet, noch tijdens de productie, noch wanneer ze worden afgevoerd. Vanwege het feit dat tegels warmtegeleidend zijn, optimaliseren ze het energieverbruik met vloerverwarming. 

Voordelen van tegels in de badkamer

Tegels zijn visueel veelzijdig. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei formaten, kleuren en maten, waardoor u een grote creatieve vrijheid hebt voor uw Home Spa. Kleine mozaïektegels of grootformaat tegels – alles is mogelijk en de combinatie van de verschillende tegels heeft een grote invloed op de moderne badkamer. Badkamertegels moeten modern en tijdloos tegelijk zijn, zodat ze lang bevallen. 

Tip: Met zelfklevende tegels kan de look in de nieuwe badkamer snel worden veranderd. Deze zijn gemaakt van vinyl, eenvoudig in gebruik en niet duur. 

Ook qua materialen zijn er keuzemogelijkheden. Keramische tegels zijn verkrijgbaar in aardewerk of porselein. Er zijn ook tegels van cement, natuursteen, glas, metaal of hout. Een actuele trend is een hout-look met grootformaat tegels. De decoratieve tegels combineren het warme effect van een klassieke parketvloer met het onderhoudsgemak en de robuustheid van de tegel en zijn vooral in de badkamer, keuken of hal een echte verrijking. 

Slipvastheid van badkamertegels

Net uit de douche gestapt en snel met bodylotion ingesmeerd – door de resten op de vloertegels kunt u onverwachts uitglijden. Daarom zijn slipvaste tegels voor de badkamervloer om veiligheidsredenen een must. De aanduidingen omvatten de slipweerstandsklassen R9 tot R13, die aangeven hoe groot de wrijvingscoëfficiënt is. R9 wijst op een lage waarde en is daardoor vrij glad. Deze tegels zijn niet echt geschikt voor de badkamervloer. R13 betekent dat een tegel ruw of gestructureerd is en tot een hellingshoek van meer dan 35° slip- en loopvast is.  

De letters A tot en met C worden gebruikt in combinatie met de slipweerstandsklassen. Deze geven informatie over geschiktheid met betrekking tot het vocht van de vloer. De classificatie A betekent dat deze tegel ideaal is voor vloeren waar af en toe stilstaand water op staat. Classificatie B is geschikt voor stilstaand water, bijvoorbeeld voor een inloopdouche. De tegels met de classificatie C zijn geschikt voor paden en trappen die naar en in het water leiden – dus voor ondergronden waar een speciale grip is vereist.  

 

Meer informatie over slipvaste vloeren

Welke slipweerstandsklasse voor de badkamer thuis?