Tips: De bouw van een huis zelf plannen

De bouw van een huis zelf plannen

Het plannen van het budget, het vinden van een geschikt perceel, het kiezen van het type en de grootte van de woning en het ontwerpen van de plattegrond: Als u de bouw van een huis zelf plant, neemt u allerlei beslissingen. En dus investeert u als toekomstige huiseigenaar veel tijd en hart en ziel in uw bouwproject. 

  Om bij het plannen van uw huis het overzicht niet te verliezen, is het aan te raden om een ​​checklist te maken van alle taken die moeten worden uitgevoerd. Hieronder leest u hoe u zelf uw huis kunt plannen en waar u op moet letten. 

Wat kan ik zelf plannen bij de bouw van een huis?

Veel mensen besluiten tegenwoordig om hun eigen huis te bouwen. Dit betekent ook dat ze hun eigen huis van tevoren plannen. Als u ook als particuliere bouwer wilt optreden, grijp dan de kans om uw droomhuis individueel naar uw wensen te ontwerpen. Maar hoe begint u het beste met het plannen van uw huis? 

Voordat u een concreet plan voor uw eigen woning maakt, is het volgende belangrijk: informeren en communiceren! Wie zich van tevoren goed laat informeren over mogelijke struikelblokken en risico's, voorkomt onaangename verrassingen achteraf. Eerlijke ervaringen van vrienden en kennissen die zelf al een huis hebben gebouwd, kunnen heel bijvoorbeeld nuttig zijn. 

Bij het plannen van uw huis moet u eerst:

  • duidelijkheid over de financiering krijgen, 
  • een geschikt perceel zoeken en kopen (indien dit nog niet het geval is), 
  • het bouwplan op mogelijke beperkingen controleren en 
  • beslissen over een bouwwijze en een huistype.

Plan voldoende bufferruimte voor alle stappen. Dit geldt zowel voor de planning als voor de financiering. Onvoorziene zaken kunnen altijd gebeuren. Dan is het goed als u de financiële vrijheid en tijd hebt om alle eventualiteiten rustig uit te zoeken. 

Plattegrond: De grootte van het huis en de indeling van de ruimtes bepalen

Wilt u uw badkamer plannen? Maak gebruik van onze badkamerplanner!


Naar de badkamerplanner

Waar moet u op letten bij het plannen van uw eigen huis?

Individuele huizen met een unieke inrichting zijn geliefd. U hebt de mogelijkheid om zowel een prefab-huis als een massief huis zelf te plannen en daarbij uw eigen wensen in te brengen. Er zijn echter diverse zaken waarmee u rekening moet houden bij het bouwen van een huis en het zelf tekenen van de plattegronden. Dit geldt voor zowel de buitenruimte als de woonruimte: 

Aanwijzing: Als u uw huis zelf bouwt, bespaart u geld. Bij twijfel is het echter raadzaam om met al uw vragen over het bouwen van een huis contact met een bouwexpert op te nemen. Deze controleert onder andere of alles deskundig wordt uitgevoerd bij de bouw van het gebouw, stelt schade aan het gebouw in een vroeg stadium vast en voorkomt zo langdurige schade. 

Hoeveel kost bouwen van een huis wanneer u zelf meebouwt?

Als bouwer hebt u de mogelijkheid om in meer of mindere mate een eigen bijdrage aan de bouw van het huis te leveren. Volgens de Duitse bouwwetgeving (§ 36 lid 3 II WoBauGe) erkennen veel kredietinstellingen de eigen bijdrage bij het bouwen van een huis als onderdeel van het eigen vermogen. Dit leidt vervolgens tot gunstigere leenvoorwaarden voor u. 

  Uw persoonlijke bijdrage moet echter goed worden gepland. Of actieve betrokkenheid bij het bouwen van een huis voor u een optie is, hangt van uw kennis en vaardigheden en de beschikbare gereedschappen en materialen af. Hierna wordt er bepaald welke en hoeveel werkzaamheden u op de bouwplaats zelf kunt uitvoeren. Hoe meer werk u zelf doet, hoe meer geld u bespaart omdat u geen geschoolde vakmensen of gespecialiseerde bedrijven voor de betreffende taken hoeft in te huren. 

Schilderwerk bij het bouwen van een huis

Mogelijke eigen werkzaamheden voor onervaren doe-het-zelvers zijn: 

  • Behang- en schilderwerkzaamheden 
  • Tapijt of laminaat leggen 
  • Tegels leggen 
  • Droogbouw-werkzaamheden (bijvoorbeeld gipsplaten op maat zagen, plaatsen en afwerken) 
  • Buitenvoorzieningen aanleggen (voortuin, tuin)

Ervaren doe-het-zelvers kunnen ook de volgende werkzaamheden uitvoeren: 

  • Ruwbouw-werkzaamheden 
  • Pleister- en stukadoorswerkzaamheden (binnen- en buitenpleisterwerk) 
  • Montage van deuren, ramen en trappen

Als u zelf sanitair-, verwarming- en elektrische installaties wilt uitvoeren, moet u een specialist zijn. Elektrische installaties moeten verplicht door gespecialiseerde bedrijven worden uitgevoerd. Zeker bij gas, water en elektra is een professionele uitvoering van de werkzaamheden van groot belang. Ook om aansprakelijkheidsredenen is het raadzaam om deze werkzaamheden door geschikte bouwpartners te laten uitvoeren.