De plattegrond voor het huis plannen

Afbeeldingsdetail van een plattegrondtekening

Het bouwen van een huis vereist een grondige planning. De plattegrond speelt hierbij een belangrijke rol. Dit bepaalt de uitstraling en indeling van uw huis. Pas de plattegrond aan uw persoonlijke wensen en behoeften aan, zodat u zich straks prettig voelt in uw nieuwe huis. Maar let ook op de speciale eisen die aan een plattegrond worden gesteld bij het tekenen van uw plan. Hieronder gaan we hier dieper op in. 

Hoe maak ik een plattegrond?

Een grote badkamer, een open keuken, een gezellige slaapkamer en een ruime kinderkamer - als u zich uw droomhuis voor de geest haalt, weet u al precies hoe u het wilt inrichten. Houd naast het uiterlijk ook rekening met alle andere belangrijke aspecten bij het plannen van uw plattegrond. Let hierbij op de statica, de oriëntatie en grootte van de ruimte en de juiste positionering van deuren, ramen en muren. 

Inspiratie opdoen

Wilt u de plattegrond zelf tekenen? Als dit uw eerste eigen huis is, hebt u waarschijnlijk nog niet zo nagedacht over de plattegrond. In dat geval is het nuttig om vooraf een paar voorbeelden te bekijken om erachter te komen hoe plattegronden van andere woningen zijn ontworpen. Hiermee bereidt u zich voor op de fase waarin u uw eigen plattegrond gaat ontwerpen. 

De plattegrond van het appartement of huis waarin u momenteel woont, kan dienen als leidraad voor de verdere planning van uw nieuwe huis. Het is het beste om naar verschillende plattegronden van huizen te kijken en na te denken over welke details u bevallen en wat u stoort aan de plattegrond van uw huidige woning - en waarom. Zo verzamelt u bruikbare ideeën die u in uw individuele planning kunt verwerken. 

Plattegrond visualiseren

De plattegrond van het huis visualiseren

Als u wilt zien hoe je droomhuis er straks uitziet, visualiseer dan de plattegrond van het huis. Millimeterpapier, een potlood en een liniaal zijn voldoende voor een eerste schets. Het resultaat wordt professioneler met een speciale tool voor het plannen van plattegronden. Deze vaak intuïtief te gebruiken bewerkingssoftware helpt u om in een paar stappen een natuurgetrouwe plattegrond van het huis te maken. 

Wat zijn de basiselementen in plattegronden van huizen?

In de eerste plaats bepalen wettelijke en technische specificaties de eisen waar de plattegrond aan moet voldoen. Als er een bouwplan of bestemmingsplan voor uw huis is, dan bepaalt dit bijvoorbeeld niet alleen de rooilijnen en buitengrenzen van het gebouw. Het bepaalt ook de richting van de nok, de dakhelling en het aantal verdiepingen. Zo kunnen de algemene oriëntatie van het huis en de buitengrenzen van de plattegrond vooraf worden bepaald. 

Eisen aan een plattegrond

Bij het ontwerpen van de plattegrond voor uw huis, moet u alle deuren en ramen vastleggen en deze met de juiste afmetingen en beoogde openingsrichting aanduiden. Dit is belangrijk omdat de openingen een grote rol spelen in de bouwstatica. Uw voordeel: Op deze manier hebt u de mogelijkheid om kamer voor kamer met de gewenste meubels te plannen. Plattegronden zijn namelijk niet alleen belangrijk voor de voorbereiding van de bouw van het huis, maar vormen tevens de doorslaggevende basis voor het plannen van het interieurontwerp. 

Belangrijk: Het staat u vrij om uw huis te plannen en zelf de plattegrond te tekenen. Om de veiligheid van de bouwplanning te garanderen en de perfecte plattegrond te ontwerpen, maakt een architect vervolgens in samenspraak met een bouwkundig ingenieur de definitieve plattegrond. De bouwkundig ingenieur moet de draagkracht van de draagmuren berekenen en goedkeuren. 

Waarom is het nuttig om de plattegrond van de woning te kennen?

Indelingen en plattegronden zijn essentieel voor de planning van het huis zelf en de individuele woonruimtes, inclusief alle mogelijke aansluitingen. 

Planning van de kamers

Bij het tekenen van een plattegrond voor uw huis moet u overwegen welke soorten kamers u nodig hebt. Overweeg, afhankelijk van uw behoeften, de volgende ruimtes: 

  • Woonkamer 
  • Eetkamer 
  • Slaapkamer 
  • Keuken 

  • Badkamer 
  • Kinderkamer 
  • Logeerkamer 
  • Werkkamer 

  • Gang 
  • Trappenhuis en trap 
  • Was- en droogruimte 
  • Provisiekamer, berging of bijkeuken

Afhankelijk van of u een eengezinswoning of een meergezinshuis plant, kunnen er nog andere kleine en grote kamers in het huis zijn. Wellicht wilt u een lang gekoesterde droom in vervulling laten gaan met een sauna of een partyruimte? Deze wensen hebben hun plek in de door u geplande woning. 

Oriëntatie van de kamers

Ook de oriëntatie van de kamers speelt een belangrijke rol. Terwijl de slaapkamers bijvoorbeeld indien mogelijk op het oosten gericht moeten zijn, zodat de zon het opstaan 's ochtends gemakkelijker maakt, moet het woongedeelte idealiter op het westen of het zuiden liggen. Hier kunt u 's middags of 's avonds van de zon genieten. Toilet- en nevenruimten moeten daarentegen bij het plannen van uw huis en het tekenen van de plattegrond op het noorden liggen. 

Woonwensen en -dromen realiseren door te plannen

Ontwerp van de plattegrond

Alleen planners die het huis kennen, kunnen woonwensen op maat waarmaken. Bij het tekenen van de plattegrond voor uw huis hebt u verschillende vormen van plattegrondontwerp ter beschikking. De twee meest voorkomende varianten zijn de L-vormige plattegrond en de klassieke rechthoekige vorm. 

Meer tips voor het plannen van uw huis

Het klassieke bouwplan

Als u zelf uw huis tekent, moet u eerst het gangtype kiezen. Dit is de klassieke vorm van plattegrondontwerp. In deze variant fungeert de hal als middelpunt van het gebouw. Via deze gang zijn de verschillende kamers direct te bereiken. De individuele ruimtes zijn van elkaar gescheiden en bieden de bewoners tal van mogelijkheden om zich terug te trekken. 

De open plattegrond

Een open plattegrond maakt daarentegen een relatief flexibele inrichting van de woonruimte mogelijk. Vaak wordt een open keuken geïntegreerd, zodat de woon- en eetkamer een grote ruimte voor het hele gezin vormt. De privé-slaapkamers zijn daarentegen meestal kleiner, maar bieden ook voldoende mogelijkheden om zich terug te trekken. 

Toegangen en barrières

Een met vooruitziende blik gepland nieuw huis evolueert met de jaren met het gezin mee. De beste voorwaarden voor langdurige flexibiliteit bieden kamers van ongeveer dezelfde grootte in huis. Zo kan dochter of zoon bijvoorbeeld later intrekken in de logeerkamer op de begane grond. Met een douchemogelijkheid in de gastenbadkamer en een aparte ingang naar het huis, hebt u het rijk voor uzelf. Een andere optie is om een ​​zelfstandige wooneenheid te overwegen bij het ontwerpen van uw huis. 

Groot ingangsgedeelte

Veel mensen vergeten de gang bij het plannen van hun huis. Een grote gang biedt echter vele voordelen. Er is voldoende opbergruimte voor jassen, schoenen, mantels etc. en is er ook gegarandeerd een plaatsje voor de kinderwagen. Een grote ingangsgedeelte doet de woning ruimer lijken en er ontstaat geen gedrang bij het verlaten van de woning. 

Rekening houden met het ouder worden

Bij het plannen van uw huis en het tekenen van plattegrond mag u ook het ouder worden niet vergeten. Een barrièrevrije, ruime woning vormt de basis voor zelfstandig wonen op oudere leeftijd. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat u straks alle kamers in uw huis met korte afstanden kunt bereiken. Gang en deuren zijn extra breed. De kamers zelf zijn zo bemeten dat ze ook met een rolstoel toegankelijk zijn.  

Meer over barrièrevrij bouwen