Een huis laten bouwen

Ondersteuning bij de bouw van een huis

Een eigen huis bouwen zet uw leven spreekwoordelijk op zijn kop. Nog voor de daadwerkelijke bouw van het huis zijn er heel wat financiële en organisatorische zaken die moeten worden geregeld. Hieronder leest u waar u op moet letten bij het bouwen van uw eigen huis. 

Welke bouwwijzen zijn er?

U hebt de keuze tussen verschillende bouwwijzen, woningtypes en verschillende verbouwingsfasen. In de eerste stap kiest u de bouwwijze: prefab-huis of massief huis. 

Deel van een prefab-huis

Prefab-huis

Als u een prefab-huis laat bouwen, bespaart u tijd en geld. Een prefab-huis bestaat uit prefab-onderdelen die het bouwbedrijf ter plekke in elkaar zet. De ruwbouw is al na enkele dagen gereed. Het grote voordeel van geprefabriceerde huizen is de korte bouwtijd. 

Prefab-huizen zijn goedkoop in vergelijking met massieve huizen. Door de lichtere bouwmaterialen en dunnere muren is de natuurlijke isolatie en geluidsisolatie echter iets slechter dan bij huizen die een massieve constructie hebben. Innovatieve bouwmaterialen en nieuwe technologieën (met name op het gebied van energie-efficiëntie) compenseren deze nadelen echter steeds meer. Tegenwoordig is voor veel mensen die een huis bouwen een prefab-huis dan ook een interessant alternatief voor een massief huis. 

Massief huis

Massief huis

In vergelijking met een prefab-huis biedt het massieve huis meer individualiteit bij de planning en uitvoering. Als u echter een massief huis laat bouwen, moet u er rekening mee houden dat het bouwen vaak langer duurt dan het bouwen van een prefab-huis. Dit maakt het in vergelijking duurder. Desondanks is dit een populaire bouwmethode. Veel moderne huizen in dit land zijn in een massieve constructie gebouwd. Traditioneel bouwen bouwbedrijven massieve huizen "steen voor steen" ter plaatse. 

Een massief huis wordt gekenmerkt door een hoge waardevastheid, een goede geluids- en brandbeveiliging en een laag energieverbruik. Vrijwel alle plafonds en muren hebben een dragende functie. Daarom kan een massief huis zeer hoog en naar individuele wensen worden gebouwd. 

Welke huistypen zijn er?

Mogelijk wilt u graag een eigen huis voor uw gezin.  Of bent u van plan om samen met anderen een huis te bouwen. Afhankelijk van de grootte en het gebruik kunt u kiezen uit deze huistypes: 

Zodra u een woningtype hebt gekozen, rest de vraag naar de stijl van het gebouw. Wordt uw nieuwe woning een klassiek huis, een vakwerkhuis, een modern landhuis of een houten huis in Scandinavische stijl? Of wilt u een tiny house laten bouwen? Als u als bouwer een klein budget hebt of in een minimalistische stijl wilt wonen, dan is zo'n minihuis de juiste keuze voor u. Doe ideeën op, blader door woningbouwcatalogi en bezoek een modelwoning. De voltooide woningen bieden u een eerste indruk van hoe uw woning er uit zou kunnen zien. 

 

  Laat u hier door onze badkamerstijlen inspireren

Welke afbouwfasen zijn er?

In totaal zijn er drie afbouwfasen:

 • Afbouwhuis 
 • Zelfbouwhuis 
 • Sleutelklaar huis (Huis laten bouwen en sleutelklaar laten opleveren)

Als u zelf wilt meebouwen aan een huis om geld te besparen, dan is een zelfbouwhuis of afbouwhuis een goede keuze. Handigheid is in beide gevallen een must. 

Wat betekent het om een ​​sleutelklaar huis te laten bouwen?

Een huis sleutelklaar laten bouwen

Als alternatief hebt u de mogelijkheid om uw huis sleutelklaar te laten bouwen en opleveren. De term "sleutelklaar" is niet wettelijk gedefinieerd. Over het algemeen betekent "sleutelklaar" dat een huis van casco tot en met de binnenafwerking door een hoofdaannemer wordt gebouwd. U kunt vrijwel direct na oplevering uw intrek nemen. De diensten die de afzonderlijke aanbieders bij sleutelklaar-bouw op zich nemen, variëren echter sterk.  Controleer daarom goed in de contracten welke diensten er daadwerkelijk zijn inbegrepen. 

Wat zijn de kosten van het bouwen van een huis?

Als u een huis laat bouwen, zijn de prijzen als volgt opgebouwd:

 1. De prijs van het perceel
  De kosten van de bouwgrond zijn afhankelijk van de locatie. Ook infrastructuur, bebouwingsgraad, bodemgesteldheid en bodembelasting spelen een rol. De richtwaarden voor percelen in uw regio bieden een concreet houvast.
 2. De bouwkosten
  De bouwkosten vormen het leeuwendeel van de totale kosten. Deze zijn onder meer afhankelijk van het type woning, de constructie, bouwstijl, uitrusting en de geselecteerde bouwpartner. Ook een eventuele kelder, het dak, de energiezuinigheid, deuren en ramen spelen een rol, zeker als u waarde hecht aan de hoogste kwaliteit.
 3. De bijkomende bouwkosten
  De derde post bij het bouwen van een huis zijn de bijkomende kosten. Deze zijn onderverdeeld in de bijkomende aankoopkosten (overdrachtsbelasting, kosten voor kadaster en notaris), de financieringskosten en de bijkomende bouwkosten.

Een huis kopen of huren: wat is beter?

Is huren, gezien de hoge kosten van het bouwen van een huis, een betere keuze? Als huurder blijft u op lange termijn flexibel bij het kiezen van je woonplaats, maar betaalt u maandelijks huur. Dit is niet het geval als u een eigen huis hebt.

Moderniserings- en onderhoudskosten hebben geen gevolgen voor u als huurder. U moet wel persoonlijk toestemming aan uw verhuurder vragen om wijzigingen aan het gebouw aan te brengen. Als huiseigenaar hebt u de vrije hand en kunt u uw woning aan uw persoonlijke wensen aanpassen.