Een nieuwe badkamer plannen

De collectie Finion van Villeroy & Boch

De eigen badkamer omtoveren tot een ware welzijnsoase is voor veel mensen een echte droom. Het plannen en ontwerpen van een nieuwe badkamer is echter een echte uitdaging. De vernieuwing van de badkamer is immers een investering waar u lang plezier van moet hebben. Gemiddeld is een nieuwe badkamer na plaatsing zo'n 20 jaar door de eigenaar in gebruik. Om lang plezier van een nieuwe badkamer te hebben, moet deze dus bij het huis, de stijl van de eigenaar en het budget passen.    

Daarom is een solide badkamerplanning heel belangrijk. De eerste stap bij het vernieuwen en plannen van een badkamer is het opdoen van ideeën. Denk na over de stijl die u voor uw wellness-badkamer wilt. Als u nog geen ideeën hebt, dan kunt u zich door de Villeroy & Boch stijlzoeker laten inspireren. U kunt natuurlijk ook badkamer-showrooms bezoeken of nieuwe ideeën opdoen in tijdschriften of op sociale media. Als u een paar creatieve ideeën hebt verzameld, dan wordt de verdere planning veel eenvoudiger. 

Nieuwe badkamer goed plannen

Bij het renoveren of vernieuwen van een badkamer is een verstandige planning zeer belangrijk. Tenslotte moet de badkamer inclusief douche en toilet u langdurig plezier verschaffen. De planning en voorbereiding van het verbouwingsproject zijn daarom net zo belangrijk als het gebruik van hoogwaardige onderdelen, bijvoorbeeld van Villeroy & Boch. 

Houd daarom rekening met het volgende: De belangrijkste hulpmiddelen voor uw project om een ​​badkamer opnieuw in te richten, zijn tijd en geduld. Als u goed plant en voldoende tijd hebt bij het vernieuwen van uw badkamer, dan voorkomt u dat u verkeerde beslissingen neemt. Bij het vernieuwen van de natte ruimte kunnen ​​immers plannings- en ontwerpfouten ontstaan die later moeilijk te corrigeren zijn. Neem alle planningsstappen zonder tijdsdruk en doe inspiratie op websites zoals die van Villeroy & Boch op

Maak vervolgens een plattegrond van de ruimte voordat u daadwerkelijk met het plannen van uw nieuwe wellness-badkamer begint. Teken uw plattegrond naar keuze digitaal of op papier. Houd in gedachten wat u beviel en juist niet beviel aan de bestaande indeling van uw badkamer. Met deze voorbereidende stap kunt u snel en eenvoudig de vele mogelijkheden en opties visualiseren. Gebruik hiervoor de badkamerplanner van Villeroy & Boch.

Checklist voor badkamerplanning

De volgende stap is het analyseren van uw eigen badkamerbehoeften en -eisen. Bedenk tijdens deze voorbereidende stap hoeveel mensen de badkamer in de toekomst zullen gebruiken. U moet ook rekening met het vloeroppervlak en de opbergruimte houden. Tenslotte moet er in een gezinsbadkamer meer opbergruimte zijn dan in een klein gastentoilet

De gratis checklist als PDF

Als u eenmaal weet welke meubels en kranen u in de nieuwe badkamer wilt plaatsen, dan begint de concrete planning.

Hierbij moet u echter niet alleen rekening houden met uw eigen ruimtebehoefte, maar ook met de ruimtebehoefte van de sanitaire objecten. Met name installatiehoogtes en bewegingszones spelen hier een rol. </p>

Dat betekent: Een nieuw toilet of een hoogwaardige wastafel van Villeroy & Boch vereist een bewegingsruimte van ongeveer een meter breed. Ook moet er rekening worden gehouden met een diepte van 75 centimeter. Als u een nieuwe douche wilt plaatsen, moet deze een vloeroppervlak van minimaal 80 × 80 centimeter hebben. Plant u een vrijstaand bad, dan hangt de benodigde ruimte niet alleen af ​​van de afmetingen van de badkuip.

Het gedetailleerd plannen van de ruimtevereisten kan behoorlijk gecompliceerd zijn. Het plannen en inschatten van de ruimtevereisten van afzonderlijke onderdelen en de beschikbare ruimte is erg lastig voor niet-professionals. Gebruik voor de planning van uw badkamer daarom de badkamerplanner-tool van Villeroy & Boch of neem contact op met de experts. Zo slaagt de badkamerplanning betrouwbaar, nauwkeurig en snel. En bovendien voorkomt u nare verrassingen tijdens de inbouw. 

Ontwerp en ideeën voor een nieuwe badkamer

Artis wastafel van Villeroy & Boch

Als u een nieuwe badkamer wilt bouwen en inrichten, dan kunt u in principe de kleuren gebruiken die u het mooist vindt. Houd echter rekening met het volgende: De nieuwe badkamer gaat waarschijnlijk vele jaren mee. Zorg er daarom voor dat de kleur van uw badkamer bij de stijl van de rest van uw huis past. Kies ook een kleurenschema waar u niet snel op uitgekeken raakt. 

Artis wastafel van Villeroy & Boch

Om lang van een nieuwe badkamer te kunnen genieten, is het aan te raden de ruimte in een neutrale of ingetogen hoofdkleur te ontwerpen. De hoofdkleur is de kleur die later zal domineren. Wit, grijs of ingetogen pasteltinten zijn bijzonder geschikt als hoofdkleuren. Accenten kunnen met maximaal twee aanvullende kleuren, die in het verdere kleurontwerp terugkomen, worden gezet. Ingetogen hoofdkleuren en het spaarzame gebruik van aanvullende kleuren zorgen ervoor dat de nieuwe badkamer een harmonieus kleurconcept krijgt.  

Kosten van een nieuw badkamer

Het onmogelijk om in algemene termen te zeggen wat een nieuwe badkamer gaat kosten. Afhankelijk van de grootte van de badkamer en de gewenste uitrusting kunnen de kosten sterk variëren. De betreffende kosten zijn met name afhankelijk van het feit of u een eenvoudige of een premium badkameruitrusting wenst. 

Als grove richtlijn kan het volgende gelden: Bij een verbouwing van een middelgrote badkamer met een oppervlakte van circa 12 vierkante meter moet u rekenen op kosten vanaf 8.000 euro. Dit geldt in ieder geval als u badkameruitrusting van hoogwaardige materialen, bijvoorbeeld van Villeroy & Boch, wilt. De kosten voor de vakmensen en het betegelen komen er nog bij.  

Een overzicht alle kosten

Als u uw badkamer volledig wilt renoveren en daarbij ook oude ramen wilt vervangen, dan kan uw project financieel worden ondersteund. Als de verbouwing de energiebalans van uw woning verbetert, is een subsidie ​​mogelijk. Informeer daarom vooraf of u mogelijk in aanmerking komt voor subsidie, bijvoorbeeld via de Duitse KfW. Dit biedt u mogelijk meer financiële ruimte voor de inrichting van uw droombadkamer. 

Naar de financiering- en subsidiemogelijkheden