Adviesgids: Zo groot moet u de badkamer plannen

Badkameridee van Villeroy & Boch

In veel huizen en appartementen is de ruimte schaars. Veel mensen besparen daarom eerst op de badkamer. Toch gaat het hierbij om een welzijnsoase die voldoende ruimte moet bieden voor schoonheidsverzorging, ontspanning en het dagelijkse wassen. Daarom is het belangrijk dat u de grootte van de badkamer in een vroeg stadium berekent en correct plant. Wij laten u zien waar u op moet letten. 

Hoe groot moet een badkamer zijn?

Er zijn verschillende standaardafmetingen waarmee badkamers in drie categorieën kunnen worden verdeeld. De gemiddelde badkamer in Duitsland is slechts 7,8 vierkante meter groot. Dit betekent dat de meeste mensen maar een kleine badkamer hebben. De formaatindelingen in de sanitairbranche zijn als volgt: 

  • Drie tot zes vierkante meter: kleine badkamer 
  • Zes tot tien vierkante meter: middelgrote badkamer 
  • Meer dan tien vierkante meter: grote badkamer 

Bij het plannen van de badkamer gaat het er natuurlijk om hoeveel ruimte er beschikbaar is. Als u naast het sanitair ook een wasmachine in de badkamer wilt plaatsen, dan moet de ruimte wat ruimer worden bemeten. Ook een kleine badkamer kan voldoende zijn, bijvoorbeeld in een een- of tweepersoonshuishouden. Hoe meer mensen de ruimte gebruiken, hoe groter deze moet zijn. Vanaf vier personen zijn twee wastafels en een apart toilet in een andere ruimte aan te bevelen. 

Plattegrond van de badkamer correct plannen

Badkamer opmeten met lasermeetapparaat

Zodra duidelijk is waar de badkamer in huis moet komen, begint de planning van de plattegrond. Hierbij moet u met een paar dingen rekening houden. Het is belangrijk dat u zo nauwkeurig mogelijk meet. Een duimstok is hiervoor niet echt geschikt, een lasermeetapparaat met op de millimeter nauwkeurige resultaten is beter. Ombouwen voor water- of verwarmingsbuizen zijn ook relevant voor de plattegrond en moeten daarom ook worden opgemeten. 

Een andere belangrijke factor bij het plannen van de plattegrond zijn de sanitaire objecten. Wilt u een douche, een bad of beide? Moet het een inbouwbad of een vrijstaand bad worden? Welke afmetingen moeten deze objecten hebben? Moet het toilet staan ​​of hangen en moet het reservoir worden ingebouwd? Al deze zaken zijn van invloed op de benodigde afmetingen. Als er al aansluitingen voor het sanitair in de badkamer zijn, neem deze dan zeker in de plattegrond en de planning mee. 

Teken in de eerste plattegrond-schets ramen, deuren, aansluitingen, ombouwen en de gewenste positie van de sanitaire objecten. Hiervoor moet u natuurlijk de exacte afmetingen van alle onderdelen kennen of ze zelf meten. U kunt de plattegrond met millimeterpapier en potlood tekenen, of u kunt online planningstools gebruiken waarin u de juiste afmetingen invoert. Deze tools hebben bovendien het voordeel dat u de tekening op elk moment kunt aanpassen. 

Maak hiervoor gebruik van onze badkamerplanner!

Naar de badkamerplanner

Denk ook aan het ouder worden

De collectie ViCare van Villeroy & Boch

Bij het plannen van de nieuwe badkamer is het heel belangrijk om aan de toekomst te denken. Het is mogelijk dat de gebruikers op den duur minder mobiel worden en desondanks niet willen verhuizen omdat de badkamer niet meer aan de eisen voldoet. Een barrièrevrije badkamer is daarom de juiste oplossing. En zo'n badkamer hoeft er niet uit te zien zoals in een ziekenhuis. De zolder is ongeschikt voor de nieuwe badkamer, aangezien de hindernissen hier te groot zijn. De ruimte moet ook met een rollator of rolstoel toegankelijk zijn. Daarom is het belangrijk om brede deuren te plaatsen. Een kleine badkamer tot zes vierkante meter is minder geschikt voor barrièrevrije uitbreiding dan een badkamer die aanzienlijk groter is. 

De collectie ViCare van Villeroy & Boch

Een inloopdouche kan ook met beperkte mobiliteit worden gebruikt. Hoe groter de douche, hoe meer ruimte er is voor een douchestoel. Het toilet moet bovendien geschikt zijn voor een toiletstoel en aan beide zijden over handgrepen beschikken. Een inbouwkast onder de wastafel is onpraktisch omdat mensen in een rolstoel dan hun handen niet meer kunnen wassen. Alle belangrijke zaken, zoals kranen, lichtschakelaars, toiletspoeling en toiletpapier, moeten zittend binnen handbereik zijn.