Huistypen vinden die bij u passen

Voorbeeld van een eengezinswoning

Een klein huis in de stad of een tweegezinswoning op het platteland met veel ruimte voor het gezin? Om het juiste type huis te vinden, moet u met verschillende aspecten rekening houden. Uiteindelijk draait het erom het type huis te kiezen waar u over een paar jaar nog steeds tevreden mee bent. We laten u de verschillende huistypen zien. 

Welke huistypen zijn er?

Bij de bouw van een huis staan er verschillende huistypen ter beschikking. Om u een goed overzicht te geven van de verschillende huistypen, onderscheiden we deze op basis van de constructie, het gebruik, de bouwstijl en het energieverbruik. 

1. Verschillende huistypen op basis van de bouwwijze

We maken een onderscheid tussen de huistypen op basis van de verschillende bouwmethoden: 

Houd er ook rekening mee dat er ook prefab-huistypen met een massieve constructie zijn. Geprefabriceerde bouwelementen van beton maken dit mogelijk. Het voordeel ten opzichte van de klassieke massieve bouwwijze is dat de kosten voor het bouwen van een huis hierbij nauwkeuriger kunnen worden gecalculeerd. 

2. Verschillende huistypen op basis van het gebruik

Een andere indeling van de verschillende huistypen is op basis van het gebruikstype. De meest voorkomende huistypen in Duitsland zijn: 

Eengezinswoningen:

Als u bij het zoeken naar een geschikt woningtype voor een eengezinswoning kiest, dan kiest u voor een klassieke en veelzijdige huisvariant. Het huistype eengezinswoning is erg geliefd en biedt ruimte aan een gezin

Tweegezinswoningen:

Een tweegezinswoning is budgetvriendelijk omdat twee gezinnen een perceel en onroerend goed delen. Meestal is er een gemeenschappelijke entree, wat extra kosten bespaart.  Bij wonen onder één dak in een tweegezinswoning zijn de wooneenheden meestal van gelijke waarde. De woningen liggen vaak boven elkaar en het gebruik van het perceel is gelijkelijk verdeeld.

Appartementsgebouwen:

Een appartementsgebouw bestaat uit meerdere zelfstandige wooneenheden. U kunt een eigen appartement (laten) bouwen in een appartementencomplex en vervolgens de onderhoudskosten van de woning met de mede-eigenaren delen.

Twee-onder-een-kap-huizen:

Net als een tweegezinswoning biedt een twee-onder-een-kap-huis ruimte aan twee gezinnen. Het gaat hierbij echter om twee zelfstandige woningen die direct aan elkaar vast zijn gebouwd. Elke helft van het twee-onder-een-kaphuis staat op eigen perceel.

Rijtjeshuizen:

Bij een rijtjeshuis staan ​​er meerdere eengezinswoningen direct naast elkaar. Elke rij bestaat uit de tussenhuizen en de twee hoekwoningen. 

3. Verschillende huistypen op basis van de bouwstijl

Nu is het tijd geworden om uw eigen wensen te concretiseren. Er zijn veel moderne huistypen, maar ook historische huistypen om uit te kiezen. Een overzicht van de belangrijkste huistypen: 

Architectenhuis

  • Architectenhuizen: Als u zich van de massa wilt onderscheiden en een bijzondere huistype wilt bouwen, dan is een architectenhuis de juiste keuze. Het huis kan in elke gewenste vorm worden ontworpen. Het is een uniek huis dat geheel door een architect naar wens van de opdrachtgever wordt ontworpen.

  • Bungalows: Huistypen in bungalowstijl zijn meestal eengezinswoningen met een licht hellend of plat dak. Een bungalow heeft slechts zich één verdieping en maakt wonen op de begane grond mogelijk. Dit type huis is daarom ook geliefd bij oudere mensen.

Vakwerkhuis

  • Landhuizen: Als u een fraaie en rustieke uitstraling wilt, dan is het huistype landhuis een goede keuze. Bij de eengezinswoning is vaak sprake van de landhuisstijl. 

  • Vakwerkhuizen: Bij vakwerkhuizen denken we in de eerste plaats aan oude, historische panden, waarbij de typerende, zichtbare balken binnen voor warmte en gezelligheid zorgen. Dit sluit een moderne vormgeving echter niet uit. Een vakwerkhuis is ook met moderne installaties en grote raampartijen te realiseren.

Zoals u ziet, zijn er tal van huistypen beschikbaar voor de bouw van uw droomhuis. Naast de genoemde typen zijn er nog vele andere mogelijkheden: Bouw bijvoorbeeld een traditioneel landhuis, een Zweeds huis, een Amerikaans huis, een Mediterraans huis of een stadsvilla. 

4. Verschillende huistypen op basis van het energieverbruik

Veel bouwers hechten grote waarde aan wooncomfort en privacy, maar dan zo mogelijk klimaatvriendelijk en energiebesparend. Met verschillende bouwmaatregelen voldoet u aan de eisen van wettelijke voorschriften, zoals die van de Duitse energiebesparingsverordening (EnEV). 

Energieklassen van een eengezinswoning

Inmiddels hebben zich verschillende woningtypen, met name voor nieuwbouw, op de markt bewezen die worden gekenmerkt door het energiezuinig bouwen en de gebouwentechniek: energiezuinige huizen. Hiertoe behoren: 

  • KfW-energie-efficiënt huis 
  • Energiezuinig huis 
  • Energieneutraal huis 
  • Plus-energiehuis 
  • Passiefhuis 
  • Eco-huis

Deze energiezuinige huizen zijn er met verschillende energienormen. De besparingen zijn mogelijk doordat de onderdelen van de woningen ecologisch zijn geselecteerd en optimaal op elkaar zijn afgestemd. 

Perfecte huistypen voor grote gezinnen

Een klassieke eengezinswoning biedt meestal niet genoeg ruimte voor grote gezinnen. Om grotere gezinnen comfortabel te laten wonen, is meer ruimte nodig. Tweegezinswoningen en appartementsgebouwen bieden bijzonder veel woonoppervlak. Het is hier niet ongebruikelijk dat er meerdere generaties samen onder één dak wonen – in zogenoemde meergeneratiewoningen. 

Ook aan de leeftijd denken

Denk bij het plannen van uw huis ook aan de leeftijd en plan van tevoren de verbouwingsmogelijkheden om uw huis later barrièrevrij te maken. Misschien is de eerder genoemde bungalow ook een optie voor u? Een bungalow is het juiste type huis voor u als u alles op één niveau wilt en barrièrevrijheid belangrijk voor u is. 

Meer over barrièrevrijheid