Badkamerrenovatie plannen: Hoe begin ik met het renoveren van de badkamer?

Badkamerrenovatie met Villeroy & Boch plannen

Voelt u zich niet meer prettig in uw oude badkamer en wilt u de ruimte graag renoveren? Wij laten u zien hoe u een nieuwe badkamer plant en uw ideeën in de praktijk brengt. 

Een badkamer plannen

U kunt de planning van de badkamer het beste strategisch benaderen, zodat u niets vergeet. Dit kan eenvoudig en comfortabel met de online badkamerplanner van Villeroy & Boch.

Deze leidt u automatisch door het planningsproces. </p>
Stap 1 badkamerplanning: De plattegrond

Leg de individuele ruimtestructuur van uw badkamer vast

Stap 1
Stap 2 badkamerplanning: Bouwkundige omstandigheden

Voer ramen,
deuren en aansluitingen in.

Stap 2
Stap 3 badkamerplanning: De planning

Plan uw badkamer eenvoudig geheel naar uw eigen voorkeur.
 

Stap 3
1. De plattegrond

Bij het plannen van een badkamer vormt het tekenen van de plattegrond van de badkamer de eerste stap.  U kunt ook een voorbereide plattegrond kiezen. 

Stap 1 bij gebruik van de badkamerplanner van Villeroy & Boch
2. Bouwkundige omstandigheden

Voer vervolgens ramen en deuren met de openingshoeken ervan in. Voer ook de bestaande verbindingen in. Op basis hiervan kunt u nu de badkamer inrichten zonder dat u tijdens de uitvoering voor ongewenste verrassingen komt te staan.

Stap 2 bij gebruik van de badkamerplanner van Villeroy & Boch
3. De planning

Als u de badkamerplanner van Villeroy & Boch gebruikt, kunt u de afzonderlijke elementen zoals de douche, het bad of de wastafel op de gewenste locaties plaatsen. Het is praktisch dat de onderdelen met de bijbehorende afmetingen beschikbaar zijn, zodat u direct kunt zien of er in uw eigen badkamer voldoende ruimte is.  U kunt de complete badkamer in 3D bekijken. 

Stap 3 bij gebruik van de badkamerplanner van Villeroy & Boch

Indien de bouwkundige vereisten in strijd met uw planning zijn, dan wijst de planningstool u daar automatisch op. Als u de badkamer handmatig met papier en potlood ontwerpt, dan moet u zelf op dergelijke aspecten letten. Dit wordt met name belangrijk zodra het eerste idee werkelijkheid wordt en u overgaat naar de uitvoeringsfase. Want het plannen van een badkamer en het op papier zetten van ideeën is slechts het begin. Na het ontwerpen van uw droombadkamer is het tijd voor het renoveren van de badkamer.

Checklist voor badkamerrenovatie

Een checklist is handig bij het plannen van een badkamer. De lijst loodst u langs alle aspecten waarmee u rekening moet houden bij het renoveren van een badkamer. U begint met het renoveren van uw badkamer door de checklist punt voor punt af te gaan. Begin met de huidige situatie. Vervolgens legt u de gewenste staat van de badkamer vast en bepaalt u welke badkameruitrusting u nodig hebt om de nieuwe badkamerplanning te realiseren. 

Checklist huidige toestand

 • Locatie van de badkamer (bijv. kelder, begane grond, eerste verdieping) 

 • Aantal, locatie en afmetingen van deuren en ramen 

 • Bijzondere bouwkundige kenmerken (bijv. schuin dak, dakraam, erker) 

 • Aansluitingen voor sanitair aanwezig, ja of nee? Zijn er aanvullingen nodig? 

 • Stroomaansluitingen aanwezig, ja of nee? Zijn er extra aansluitingen nodig of moet de gehele elektrische installatie worden vernieuwd? 

 • Is de badkamer voldoende verlicht? Moeten er meer lichtbronnen worden geïnstalleerd of juist verwijderd? 

 • Hoe wordt de badkamer verwarmd (bijv. radiatoren, vloerverwarming, handdoekwarmers, elektrische verwarming)? Zijn er veranderingen nodig? 

 • Hoe wordt de badkamer geventileerd? (bijv. ramen, automatische ventilatie)

Checklist gewenste toestand

 • Hoeveel mensen gebruiken regelmatig de badkamer en tot welke leeftijdsgroep behoren zij? (Kinderen, tieners, volwassenen, senioren) 

 • Verandert het aantal gebruikers binnen afzienbare tijd? 

 • Welke aspecten zijn voor u bijzonder belangrijk? 

  • onderhoudsvriendelijkheid
  • afgestemd op senioren
  • hygiënisch
  • innovatieve techniek
  • slipvaste vloer
  • veel opbergruimte
  • zitmogelijkheden
  • energie en water besparen 
 • Welke stijl heeft uw voorkeur? (bijv. modern, extravagant, praktisch, stedelijk, natuurlijk, nostalgisch, elegant) 

 • Welke soorten kleuren vindt u mooi? (bijv. lichte natuurlijke tinten zoals beige of lichtgroen; levendige kleuren zoals rood of oranje, moderne tinten zoals turquoise en brons) 

Na het invullen van beide checklists vergelijkt u de huidige toestand met de gewenste toestand en bekijkt u in detail welke werkzaamheden er nodig zijn om uw nieuwe droombadkamer te realiseren. Vervolgens bepaalt u welke werkzaamheden u zelf doet en welke u laat uitvoeren. Als er bijvoorbeeld stopcontacten moeten worden of wateraansluitingen moeten worden geplaatst, dan moet een gespecialiseerd bedrijf worden ingeschakeld. De droogbouw-, schilder- en tegelwerkzaamheden of het installeren van het badkamerkeramiek kunt u wellicht zelf doen. Als dit niet het geval is, dan hebt u ook hiervoor professionele ondersteuning nodig. Vraag tijdig meerdere offertes aan om een ​​duidelijk kostenoverzicht te verkrijgen.    

Onze checklist voor uw badkamerplanning om af te drukken vat de vereiste punten overzichtelijk samen.

Ontwerpideeën en tips voor een gerenoveerde badkamer

Bij het plannen van een badkamer ontstaan er allerlei ideeën en het is soms moeilijk om te kiezen. Dit is in de oriëntatiefase ook niet erg, integendeel. De ideeën dienen als inspiratie en helpen u bij het vinden van een badkamerstijl die het beste bij uw individuele wensen past. Het is aan te bevelen om voldoende tijd te nemen om een ​​nieuwe badkamer te plannen en de uitrusting zorgvuldig te kiezen. Uw persoonlijke droombadkamer moet immers de komende 20 tot 30 jaar kunnen worden gebruikt. De badkamer moet u bevallen en dient tegelijkertijd robuust te zijn om zo lang mee te gaan. Hoe ziet het eruit als kwaliteit en design een blijvende band vormen? Laat u door Villeroy & Boch inspireren: 

 

Naar de stijlzoeker Naar de badkamerstijlen