Badkamerrenovatie correct plannen en uitvoeren

De collectie Squaro Infinity van Villeroy & Boch

Badkamers hebben zich allang ontwikkeld van "natte ruimtes" waar niet zoveel aandacht aan werd besteed tot private wellness-oases. Een inloopdouche, verwarmde vloertegels en voldoende ruimte zijn slechts enkele kenmerken die voor extra comfort in uw badkamer zorgen. Als u uw badkamer wilt renoveren, moet u op tijd beginnen met de planning.

De badkamer is de ruimte met de hoogste prijs per vierkante meter – er is veel technologie en design op een kleine oppervlakte aanwezig. Dit artikel biedt een overzicht van de benodigde werkzaamheden bij badkamerrenovatie, licht het proces van een complete badkamerrenovatie toe, presenteert badkamerideeën ter inspiratie en geeft een overzicht van de gemiddelde kosten. 

Voorafgaand aan de badkamerrenovatie: Houd rekening met het volgende

Voordat u begint met plannen, moet u bedenken hoe u de renovatie wil uitvoeren. Wat uw badkamerrenovatie gaat kosten, hangt ook af van hoeveel u zelf kunt doen.           

In theorie zijn er vier opties: 

  1. Alles zelf doen: Dit is alleen een optie als u veel ervaring hebt. Laat de gas-water-installaties en de elektrische installaties altijd aan een vakman over. 
  2. Een deel zelf doen: Werkzaamheden zoals schilder- of sloopwerk voert u zelf uit. De rest wordt door vakmensen gedaan. 
  3. Voor elke taak een andere vakman inhuren: Hierbij huurt u onafhankelijk van elkaar installateurs voor gas en water, elektriciens, metselaars en schilders in. U coördineert de afspraken en bent de bouwleider op uw bouwplaats. 
  4. De badkamerrenovatie door één bedrijf laten uitvoeren: Hierbij wordt de complete badkamerrenovatie als totaalpakket door een gespecialiseerd bedrijf gerealiseerd. Badkamerrenovatie door één bedrijf betekent dat u één totaalprijs betaalt voor al het werk. Het gespecialiseerde bedrijf is verantwoordelijk voor de coördinatie. 
Badkamerplanning met Villeroy & Boch

Welke aanpak voor u geschikt is, hangt van uw budget en uw eigen vaardigheden af. Houd er ook rekening mee dat specialistische bedrijven garantie bieden ​​voor hun werkzaamheden en aansprakelijk zijn voor schade en fouten.

Naast deze beslissing is er nog een andere vraag die betrekking heeft op de toekomstig gebruikstoepassing. Wie gaat de badkamer gebruiken? Een jong gezin met jonge kinderen, een stel zonder kinderen of een alleenstaande? 

Een doorslaggevend criterium bij badkamerrenovaties is de leeftijd van de gebruikers en de beoogde gebruiksduur. Een jong getrouwd stel dat net begint met het plannen van een gezin, heeft andere eisen aan een badkamer dan senioren die van hun pensioen genieten.

Eisen en wensen in kaart brengen

Bepaal of u een bad, douche of beide nodig hebt. Is een toilet voldoende of moet er ook een bidet en urinoir worden geplaatst? Wilt u één wastafel of een dubbele wastafel? De beslissing wordt vaak eenvoudiger gemaakt door de beschikbare ruimte of het budget.

Badkamerrenovatie met Villeroy & Boch

Vandaag al aan morgen denken

Het is zinvol om de badkamerrenovatie in uw eigen huis met het oog op de toekomst te plannen. Met name om financiële redenen is het raadzaam om bij het renoveren van een badkamer rekening met barrièrevrijheid, toegankelijkheid, te houden. Barrièrevrijheid is niet alleen interessant voor ouderen, maar ook nuttig in het dagelijks leven van een jong gezin of alleenstaanden en stellen zonder kinderen: Een badkamer met een gelijkvloerse douche, slipvaste tegels en een in hoogte verstelbare wastafel betekent immers meer veiligheid en comfort voor gebruikers van alle leeftijden.

Vanwege het feit dat de gemiddelde gebruiksduur van een badkamer 20 jaar is, kunnen jonge mensen al bij de planning alle voorwaarden scheppen om een toekomstige modernisering ongecompliceerd en kosteneffectief te laten verlopen. Als de badkamer met aandacht is ingedeeld, kan deze later met eenvoudige maatregelen worden geoptimaliseerd ter aanpassing aan de leeftijd, bijvoorbeeld door het toevoegen van grepen of het plaatsen van wastafels die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Kostbare structurele aanpassingen bij een complete verbouwing van de badkamer zijn niet nodig als u vooruit plant.

Inventarisatie voorafgaand aan de planning

Voordat u daadwerkelijk met het plannen van de complete badkamerrenovatie begint, dient u een plattegrond op schaal te maken waarbij u de volgende gegevens invoert:

●       Afmetingen van de muren met hoogte en breedte

●       Ramen en deuren met openingsrichting en radius

●       Markeer eventueel de ontluchting/ventilatieschacht

●       Teken schuine daken met hoogtegegevens

●       Aansluitingen voor elektriciteit en water

●       Radiatoren

Stel uzelf bij het inventariseren ook de volgende vragen:

●       Zijn de elektrische leidingen en de waterleidingen in orde en veilig? Moeten ze eventueel vernieuwd worden?

●       Moeten de elektrische of wateraansluitingen worden verplaatst?

●       Is het nodig om de afvoerbuizen van geluidsisolatie te voorzien?

●       Moet er een nieuw verwarmingssysteem worden geplaatst, bijv. vloerverwarming?

Dit is er nodig voor een nieuwe badkamer

Badkamers hebben een basisuitrusting die in hoofdzaak uit een toilet, wastafel en douche bestaat. In kleine badkamers is er nauwelijks ruimte voor meer vaste installaties. Houd bij het plannen van uw badkamer altijd rekening met opbergruimte en benut hiervoor, vooral in een kleine ruimte, elke mogelijkheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan smalle kasten, wastafels met planken, wandkasten met geïntegreerd spiegelfront of bovenkasten boven de deur.

Meer ruimte betekent meer comfort

Als u meer ruimte hebt, kunt u ook een bad, bidet of urinoir overwegen. Ook een royale spa, een saunacabine of een stoomdouche met alle comfort behoort tot de mogelijkheden. Vandaag de dag is de badkamer immers meer dan ooit een wellness-oase waar u kunt ontspannen en nieuwe energie kunt opdoen.

 </p> <p>  </p> <p>Een badkamer wordt heel gezellig met extra badmeubels zoals een comfortabele stoel en een ladekast. En als u meer ruimte tot uw beschikking hebt, kunnen uitnodigende ligstoelen met een bijzettafeltje voor iets extra's zorgen in uw huiselijke welzijnsoase. </p>
Collectie Legato van Villeroy & Boch

Hoe gaat een badkamerrenovatie in zijn werk?

Een badkamerrenovatie verloopt doorgaans als volgt:

1. Op basis van de planning wordt er een productlijst gemaakt.

2. Selecteer en bestel de badkameruitrusting en de tegels aan de hand van deze productlijst.

3. De bouwplaats wordt voorbereid voor de sloop.

4. De volgende stap is de demontage van alle sanitaire objecten, eventueel de radiatoren en kranen. Als u geen voorwandinstallatie gebruikt, worden ook de tegels ook verwijderd en afgevoerd.

5. Indien nodig worden elektrische bedrading en leidingen vernieuwd. Experts bevelen aan dit elke 30 jaar te doen om spannings- en waterschade te voorkomen.

6. Bij een volledige verbouwing worden de aansluitingen voor elektra en water/afvoer op de nieuwe locaties aangelegd.

7. Tot slot worden de wanden bepleisterd, eventueel een nieuwe dekvloer gestort en droogbouw-werkzaamheden uitgevoerd.

8. De oppervlakken op de wanden en vloer worden voorbereid voor het betegelen en schilderen.

9. Hierna volgen de installatie van het bad en de douche inclusief afdichting.

10. De badkamer wordt betegeld.

11. Bestel nu de op maat gemaakte douchewanden, want u kunt nu tot op de millimeter nauwkeurig bepalen wat u nodig hebt.

12. De eindmontage van de sanitaire objecten zoals toilet, wastafel, bidet en urinoir wordt uitgevoerd, samen met de bevestiging van de overige accessoires zoals handdoekhouders en houders voor toiletborstels en toiletpapier. Ook worden de lichtschakelaars, stopcontacten en lichtbronnen aangebracht.

13. Tot slot worden de muren geschilderd of behangen.

Tip: Denk ruim voor de badkamerrenovatie na over alternatieven, zodat u tijdens de verbouwing over een toilet en wasgelegenheid beschikt.

Ideeën voor het ontwerpen van de nieuwe badkamer

Er zijn oneindig veel mogelijkheden voor de badkamerinrichting. De volgende ideeën kunnen als inspiratie dienen:

Kosten van een badkamerrenovatie

Badkamer renoveren – wat kost dat? Zoals in het begin vermeld, zijn aan een badkamer de hoogste kosten verbonden. Als vuistregel bedragen de kosten van een badkamerrenovatie 1.000 tot 3.000 euro per vierkante meter. De belangrijkste kostenposten die van invloed zijn op de totaalprijs van de badkamerrenovatie zijn de grootte van de ruimte, de kwaliteit en omvang van de uitrusting, plus de loonkosten en aanvullende diensten die door de gespecialiseerde bedrijven worden geleverd. De volgende gemiddelden dienen als leidraad. De prijzen lopen op als er bijkomende kosten ontstaan voor het slopen en demonteren van de oude badkamer. 

  • Een kleine badkamer van 4 tot 6 vierkante meter, met eenvoudige tegels, wastafel met badmeubel en spiegel, toilet en douchecabine inclusief een eenvoudige PVC-douchewand, kost tussen de 6.000 en 18.000 euro. 
  • Een middelgrote badkamer van 6 tot 10 vierkante meter met dubbele wastafel, onderkast en spiegelkast, gelijkvloerse douche met een glazen wand, hoogwaardige tegels met deco-elementen, met LED's en schilderwerk kost tussen de 15.000 en 30.000 euro. 
  • Bij een grotere badkamer vanaf 10 vierkante meter met een luxe uitrusting zoals een grote wastafel, stoomdouche, bad, vloerverwarming, natuurstenen tegels, LED's en geluidsinstallatie bedragen de kosten van een badkamerrenovatie 30.000 euro en meer. 

Tip: Er zijn leningen en subsidies met lage rente beschikbaar voor renovaties en verbouwingen om de badkamer geschikt te maken voor gebruik op hogere leeftijd. Lees meer over de momenteel beschikbare financierings- en subsidieprogramma's op de website van de Duitse KfW. Programma nr. 159 met de aanduiding “Leeftijdsafhankelijke verbouwing – lening” is bijvoorbeeld een ondersteunende lening voor badkamerrenovatie. 

U kunt ook subsidies krijgen van de KfW op basis van programma nr. 455-B "Barrière-vermindering – Investeringssubsidie" ter hoogte van 6.250 euro. Als het subsidiebudget op is, wordt er geen subsidie ​​meer uitgekeerd Dit geldt momenteel voor 2022. Zodra er nieuwe middelen vrijkomen, kunnen er weer nieuwe aanvragen worden ingediend. (Per maart 2022) 

Daarnaast dragen de ziektekostenverzekeraars tot 4.000 euro bij aan de badkamerrenovatie, mits er mensen moet worden verpleegd. 

 

Meer over de renovatiekosten