Energetische renovatie van het eigen huis plannen

Energetische woningrenovatie - energieklassen

Het energetisch renoveren van het eigen huis biedt een hoge kostenbesparing, omdat het energieverbruik in energetisch gerenoveerde huizen enorm afneemt. En er zijn nog meer redenen waarom energetisch renoveren zinvol is. 

In de toekomst zijn er geen kosten voor energie-inkoop, want wie in duurzame energiebronnen zoals zon, wind en water investeert, krijgt deze gratis aangeleverd. Een energetisch gerenoveerd huis stoot veel minder CO₂ uit en draagt ​​zo bij aan de bescherming van het milieu. Ook niet onbelangrijk: de waarde van een pand stijgt wanneer het energetisch gerenoveerd wordt. Dit zijn allemaal goede redenen om energetische maatregelen te nemen. Ontdek hier wanneer een thermische renovatie de moeite waard is, waar u aan moet denken, welke kosten er ontstaan ​​en wat er allemaal bij een energetische renovatie komt kijken. 

  

Wat komt er allemaal kijken bij een energetische renovatie?

Energetische renovatie omvat maatregelen die tot meer efficiëntie bij het energieverbruik leiden. Om dit te bereiken, wordt het pand van de vloer tot de nok van het dak gecontroleerd en geoptimaliseerd met mogelijke energiebesparende maatregelen. Als de prioriteit van de renovatie energie-efficiëntie is, dan zijn met name deze maatregelen en onderdelen van belang:

Huisdak met zonnepanelen

  • Energiezuinige verwarming  
  • Afdichten of vervangen van ramen en deuren  
  • Isolatie van de kelder 
  • Thermische isolatie van de buitenschaal 
  • Dakisolatie 
  • Gebruik van energie-efficiënte technologie op basis van hernieuwbare energiebronnen, zoals geothermische warmtepomp, zonne-energiesysteem, fotovoltaïsch systeem 
  • Ventilatiesysteem voor gecontroleerde woonruimteventilatie met warmteterugwinning 
  • Bescherming tegen de zon, bescherming tegen hitte in de zomer 

Welke kosten kunnen er ontstaan?

Het spreekt voor zich dat een energetische renovatie kosten met zich meebrengt. U kunt de kosten echter verlagen door gebruik te maken van subsidieprogramma's van de overheid. Op basis van overheidssubsidies en -leningen, maar ook met besparingen op energiekosten in de toekomst, verdient een goed geplande energetische renovatie zichzelf binnen ongeveer twintig jaar terug. De volgende kosten zijn grove richtwaarden en dienen ter oriëntatie: 

Werkzaamheid Kosten
Nieuwe kozijnen 500 tot 1.000 euro per stuk 
Nieuwe buitendeuren 1.500 en 10.000 euro per stuk 
Nieuwe verwarmingsinstallatie 6.000 tot 15.000 euro 
Zonne-energiesysteem 5.000 tot 10.000 euro 
Gevelisolatie  6.000 tot 20.000 euro  

Soms kunt u besparingspotentieel benutten als u renovatiemaatregelen slim combineert. U kunt bijvoorbeeld aanpassingen die u toch al wilde doorvoeren met nieuw geplande energetische maatregelen combineren. Een voorbeeld is het vervangen van het dak met dakisolatie te combineren, want dan hoeft u maar één keer voor de steiger te betalen. 

 

Meer informatie over de kosten van woningrenovatie vindt u hier