Tips voor het plannen en ontwerpen van een kleine badkamer

[Translate to Nederlands:] Collaro von Villeroy & Boch

Wilt u een kleine badkamer modern vormgeven en de ruimte daarbij optimaal benutten? Hier vindt u ideeën en handige tips om kleine badkamers optisch groter te doen lijken, deze slim in te richten en zelfs op weinig vierkante meter een uitnodigende oase van luxe te creëren.

Plaats besparen met een open interieurontwerp

Kleine badkamers moeten zodanig worden ingericht dat ze zo min mogelijk "opgedeeld" worden. Grote oppervlakken die met elkaar samenhangen, zoals een doorgaand betegelde vloer met open inloopdouche, zorgen voor weidsheid zodat de badkamer er meteen veel groter en uitnodigender uitziet.

Hogere drempels, dwars geplaatste badkamermeubels of massieve douchewanden die de ruimte in steken, hebben daarentegen de uitstraling van een barrière die het toch al kleine oppervlak nog verder opdeelt en de ruimte optisch verkleint.

De renovatie van kleine badkamers vraagt om oplossingen waarbij alles wat overtollig is achterwege wordt gelaten. Alleen hetgeen u werkelijk nodig heeft en ook gebruikt wordt in het ontwerp opgenomen – en dan zodanig geordend dat u zich altijd heerlijk voelt in uw badkamer met alle ruimte en al het comfort dat u maar wenst.


Hier vindt u een paar tips die u kunnen helpen bij de planning:

Meer opbergruimte, meer vrije ruimte – wat heeft u werkelijk nodig?

Kijk eens rond in uw badkamer. Past de inrichting bij uw dagelijkse bezigheden? Biedt de huidige organisatie alle gebruikers voldoende ruimte voor hun benodigdheden en badkamerrituelen? Bent u graag in uw badkamer – soms ook langer dan nodig, bijvoorbeeld om te lezen, muziek te luisteren of op internet te surfen? Zo niet, wat houdt u tegen in uw bewegingsvrijheid? Wat beperkt uw welzijn, waar ergert u zich aan, wat wilt u graag veranderen?

[Translate to Nederlands:] Collaro Möbel von Villeroy & Boch

Voordat u uw kleine badkamer renoveert, kunt u in gedachten vast uitzoeken wat u daar in de toekomst niet (meer) nodig heeft. Moet bijvoorbeeld de wasmachine echt in de badkamer blijven? Kan deze ook in de kelder worden geplaatst of in het keukenblok worden geïntegreerd?
Als u een bidet of tweede wasbak heeft: worden deze extra wasbakken echt gebruikt,
of staan ze eigenlijk alleen maar in de weg?

[Translate to Nederlands:] Dusche von Villeroy & Boch

Misschien bestaat uw huishouden ook meer uit douchefans en wordt de badkuip nauwelijks gebruikt? In dat geval kunt u afscheid nemen van de grote badkuip en uw kleine badkamer alleen van een douche voorzien. Door de oude badkuip of douchecabine te verwijderen, creëert u direct veel vrije ruimte. Die kunt u gebruiken voor een grotere, moderne en luxueuze douche – terwijl u toch nog ruimte overhoudt voor bijvoorbeeld mooie nieuwe badkamerkasten of planken voor meer bergruimte dan u eerst had.

[Translate to Nederlands:] Artis von Villeroy & Boch
[Translate to Nederlands:] Antheus von Villeroy & Boch

In veel badkamers hopen zich in de loop der tijd ook veel spullen op die daar helemaal niet thuishoren. Breng uw oude kastjes op orde – misschien heeft u na de renovatie niet meer zoveel kastruimte nodig? En denk er nu vast over na waar u de wezenlijke zaken later wilt opbergen. Idealiter heeft u straks alles bij de hand op de plek waar u het daadwerkelijk gebruikt – van de handdoekhouder en stopcontacten of schakelaars tot haakjes aan de muur, planken en kastjes.

Wilt u ruimte besparen, een nieuwe look of uw hele badkamer opnieuw inrichten? Met een virtuele badkamerplanner, zoals bijvoorbeeld de online badkamerplanner van Villeroy & Boch, kunt u direct aan de slag en verschillende indelingen uitproberen. U kunt ook een badkamershowroom bezoeken om daar ideeën op te doen en u te laten inspireren door hedendaagse, moderne interieurconcepten voor kleine badkamers.

[Translate to Nederlands:] Badezimmer von Villeroy & Boch

Als u een kleine badkamer wilt renoveren en moderniseren, heeft u tegenwoordig veel meer keuze dan vroeger. Zo bestaan er bijvoorbeeld speciale oplossingen voor kleine badkamers met compact keramiek sanitair, badkamermeubilair en verwarmingselementen die ondanks een klein formaat veel comfort bieden en goed presteren.


Verleiding door licht

Vergeet bij het ontwerp de verlichting niet. Veel licht doet wonderen in een kleine badkamer. Om donkere hoeken te belichten, kunt u in plaats van één centrale plafondlamp beter meerdere spots installeren. Met moderne led-technologie realiseert u ook voordelig een sfeervolle badkamerverlichting met gekleurd licht.

[Translate to Nederlands:] Avento von Villeroy & Boch

[Translate to Nederlands:] Artis von Villeroy & Boch

De mooiste tegels voor kleine badkamers

badkamer om tot een oase van luxe. Als u een badkamer van 6 of 10 vierkante meter renoveert, moet u ruimte besparen bij de inrichting. Toch kunt u de nieuwe badkamer van mooie, luxueuze tegels laten voorzien. Als de ruimte niet groot genoeg is voor een badkuip of jacuzzi, investeert u in plaats daarvan in een luxueuze inloopdouche, tegelmozaïek boven de wastafel, stijlvolle tegels van natuursteen of imitatiesteen voor de vloer, of tegels met hoogglans in uw lievelingskleuren.

Aangezien een badkamer van 6 vierkante meter maar een klein oppervlak voor tegels beschikbaar heeft, kunt u zich ook hier wat meer luxe veroorloven. Om de ruimte optisch groter te laten lijken, zijn grote vloertegels zonder bont motief optimaal. Randen, mozaïeken en accenten met metallic look of tegels met bladgoud voorzien ook de kleinste badkamer van glans en weelde en zorgen zelfs in ruimtes zonder raam voor zonneschijn.

[Translate to Nederlands:] Fliesen von Villeroy & Boch

[Translate to Nederlands:] Sentique von Villeroy & Boch

Muuroppervlak optimaal gebruiken

Met hangkastjes, planken, of een aan de muur hangende wc in plaats van een toilet met standvoet, houdt u de vloer vrij zodat de badkamer er niet alleen groter uitziet, maar ook gemakkelijker schoon te maken is. Met een brede spiegel tegen de langste muur lijkt de ruimte direct twee keer zo groot. Let bij het hele badkamerontwerp op een strakke lijnvoering, gladde oppervlakken en vlak aansluitende oppervlakken – ongeacht of u nu meer van rechte lijnen of ronde vormen houdt. Naadloze overgangen en mooi op elkaar afgestemde lijnen en meubelblokken zien er in een kleine badkamer rustiger en harmonischer uit dan aparte onderdelen.

Vermijd optische onrust door zichtbare leidingen, naar voren uitstekende kasten of hoekige, open planken die de ogen in een zigzagbaan (af)leiden en zodoende vrij zicht verhinderen. Om zoveel mogelijk van uw kleine badkamer te profiteren, laat u bij de renovatie de installaties en zoveel mogelijk van inrichtingselementen direct in de wand inbouwen. Dit zorgt voor veel "onzichtbare" bergruimte en een esthetisch, stemmig totaalplaatje dat uitnodigt tot ontspanning.