Bad reinigen: Zo krijgt u uw bad weer schoon!

Bad reinigen met Villeroy & Boch

Na een drukke dag is er niets lekkerder dan warm baden in het bad. Maar het verlangen naar ontspannend badplezier verdwijnt snel wanneer het bad door lelijke vlekken en kalkaanslag wordt ontsierd. Kalkhoudend water, restanten van badproducten en huidvetten: afhankelijk van het materiaal vormt er zich al snel een onaantrekkelijke vuilfilm op het bad. We laten u zien hoe u uw badkuip kunt schoonmaken – snel, behoedzaam en gemakkelijk.

Natuurlijke reinigingsproducten en huishoudelijke middelen voor het reinigen van baden

Het hoeven niet altijd chemicaliën of gekochte reinigingsmiddelen te zijn: Ook met natuurlijke stoffen en milde huishoudelijke middelen kan het bad weer glanzend worden gemaakt. Natuurlijke reinigingsmiddelen moeten soms wat langer inwerken, maar zijn over het algemeen milieuvriendelijker en vervuilen het grondwater minder dan agressieve reinigingsmiddelen. Ook extra plastic afval kan op deze manier vaak vermeden worden. Bleekmiddel, conserveermiddelen en geurstoffen zijn in veel schoonmaakproducten te vinden en kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken.

Tips: Huishoudelijke middelen voor het reinigen van het bad

Bad reinigen met Villeroy & Boch
Bad reinigen met Villeroy & Boch
Bad reinigen met Villeroy & Boch

Als u uw bad wilt schoonmaken, kunt u daarom het beste eerst even in huis rondkijken. Effectieve huishoudelijke middelen die bijna iedereen in huis heeft zijn:

Bakpoeder/zuiveringszout: In de meeste keukenkasten zijn wel een paar pakjes bakpoeder of zuiveringszout te vinden. Het rijsmiddel bestaat uit zuiveringszout, ideaal voor het verwijderen van kalkaanslag en het reinigen van voegen. Bij hardnekkige vlekken moet u het bakpoeder mengen met azijn of citroenzuur en het een nachtje laten intrekken.

Azijn: Witte huishoudazijn met een zuurgraad van vijf procent is een veelzijdig talent en ideaal voor het reinigen van het bad. Azijnessence moet voor gevoelige materialen dienovereenkomstig worden verdund. Ook voor het verwijderen van roestvlekken uit de afvoer is een mengsel van zuiveringszout en azijn ideaal: aanbrengen, even laten intrekken en weer afspoelen.

Citroenzuur: Citroenzuur is ook heel geschikt om te ontkalken. Voeg twee tot drie eetlepels citroenzuur-poeder toe aan een liter lauw water. U kunt ook een gesneden halve citroen gebruiken en deze meerdere keren over de vlekken wrijven.

Soda: Conventionele huishoudelijke soda is niet alleen ideaal voor het reinigen van baden, maar ook voor het behandelen van verstopte afvoeren.

Karnemelk: Een echte insidertip van oma is karnemelk. Vermengd met azijn is dit een effectief reinigingsmiddel voor het bad. En puur is het ideaal voor het polijsten van het bad na het schoonmaken. Laat het ongeveer een half uurtje inwerken en spoel het daarna af. Zo belast u het milieu niet en geniet u van een schitterend glanzend bad dat op natuurlijke wijze is verzegeld.

Wasmiddel: In elk huishouden is waspoeder of vloeibaar wasmiddel te vinden. Het reinigt alleen de was, maar is ook perfect voor het verwijderen van zwaardere vervuilingen in het bad. Vul het bad met warm water, voeg het wasmiddel toe en laat dit mengsel een nacht staan.

Afwasmiddel: Ook in de handel verkrijgbaar afwasmiddel en zelfs shampoo zijn geschikt voor het reinigen van het bad.

Zachte zeep: Ecologisch afbreekbare zachte zeep is een mild reinigingsmiddel voor lichte vervuiling in het bad.

Baden op de juiste manier schoonmaken

Bad reinigen met Villeroy & Boch

Als basisregel geldt: Agressieve, onverdunde reinigingsmiddelen, krassende sponzen, schuurmelk of schuurzand zijn niet geschikt voor het reinigen van het bad. Ze kunnen gevoelige oppervlakken beschadigen. Ook als deze beschadigingen niet met het blote oog te zien zijn, zullen zich op deze plaatsen in de toekomst nog sneller aanslag en bacteriën verzamelen. Neem bij de gekochte reinigingsmiddelen altijd de richtlijnen van de fabrikant in acht. Als u niet zeker weet of het product geschikt is, doe dan een testje op een onopvallend deel van het bad.

De juiste manier om een bad schoon te maken, hangt grotendeels af van het type en het materiaal. Hier zijn de belangrijkste tips voor de verschillende baden:

Bad van Quaryl reinigen: Quaryl is een innovatief mengsel van het fijnste kwartszand en beproefd acryl van Villeroy & Boch. Dankzij het gladde oppervlak is het materiaal bijzonder onderhoudsvriendelijk en eenvoudig schoon te maken. Om ervoor te zorgen dat het zijn mooie glans behoudt, kan het regelmatig met een voor acrylgeschikt vloeibaar reinigingsmiddel en een zachte spons worden behandeld.

Acryl- en kunststof-baden reinigen: Het beste kunt u acryl-bad kunt één keer per week schoonmaken met afwasmiddel of azijnreiniger. Het materiaal is relatief zacht en gevoelig, dus het mag alleen met een zachte microvezeldoek worden schoongemaakt. De ruwe kant van afwassponzen of metalen sponzen zou krassen op het oppervlak veroorzaken. Het geruwde oppervlak zou dan een ideale broedplaats voor vuil en ziektekiemen vormen.

 

Bad reinigen van Villeroy & Boch

Bad van email reinigen: In principe heeft email vergelijkbare eisen als acryl. Bij baden van email en staal-email mogen echter geen zure reinigingsmiddelen worden gebruikt. Deze kunnen lelijke, roestachtige vlekken veroorzaken. Milde reinigingsmiddelen zoals zachte zeep, haarshampoo en een zachte doek zijn geschikter voor het schoonmaken.

Indoor whirlpools en baden met jets reinigen: Whirlpoolsystemen moeten maandelijks worden gereinigd. U kunt hiervoor een speciale spa-reiniger gebruiken. Als alternatief zijn milde, verdunde reinigingsmiddelen ook een goede keuze. De jets moeten worden verwijderd voor de reiniging. Gebruik zuiveringszout of citroenzuur tegen kalkvlekken. Voor de reiniging dient u eerst de gebruiksaanwijzing te raadplegen en de vermelde reinigingsinstructies op te volgen.

Wat te doen aan gele vlekken in het bad?

Bad reinigen met Villeroy & Boch

Als er een onaantrekkelijke gele waas op het bad zichtbaar is, zijn dit meestal resten van huidvet en badproducten. Vooral etherische oliën laten vaak een vettig laagje achter op het bad. Hiervoor helpt een mengsel van azijn en zout, dat tot een papje wordt gemengd en vervolgens op de gele vlekken wordt aangebracht. Laat dit mengsel bij voorkeur een nacht inwerken. Spoel het de volgende dag af met veel schoon water. Om te voorkomen dat er gele vlekken in het bad ontstaan, dient u het bad na elk gebruik grondig af te spoelen en af ​​te drogen.

Meer over Villeroy & Boch baden