Hygiëne van het bidet: Hoe hygiënisch is een zitwastafel?

Villeroy&Boch_collectie_bidet

Wat is een bidet?

Als u eenmaal de hygiëne van een bidet in de badkamer hebt leren kennen, wilt u meestal niet meer zonder. Een bidet is een lage wastafel in de vorm van een toilet. Het wordt gebruikt voor een zachte en grondige reiniging na gebruik van het toilet. Dankzij de geringe hoogte kan het ook gebruikt worden voor zitbaden of het comfortabel wassen van de voeten. Hier lichten we de belangrijkste feiten over bidets toe en gaan we in op de vraag of de hygiëne van een bidet echt superieur is aan die van een conventioneel toilet. 

Waar komt het bidet vandaan?

Bidet_Villeroy&Boch

 

 

Zitwastafels bestaan ​​al eeuwen. De bijzondere vorm van het bidet ontstond aan het einde van de 17e eeuw in Frankrijk. In het Frans betekent bidet zoiets als een klein paardje en deze naam beschrijft de oorspronkelijke vorm perfect: de porseleinen waskom werd in een houten onderstel met een hoge rugleuning geplaatst. Men ging schrijlings, als een ruiter te paard, op het bidet zitten om het te gebruiken. Daarom het leek een beetje op paardrijden. 

Bidets in moderne badkamers

 

In moderne badkamers vormen de zitwastafels een stijlvolle oplossing voor een optimale hygiëne na toiletgebruik. Hoogwaardige bidets van Villeroy & Boch zijn gemaakt van hoogwaardig porselein en zijn in vele uitvoeringen verkrijgbaar - van tijdloos en klassiek tot puristisch en modern. Zo passen ze esthetisch in het totaalconcept van uw badkamer.

Bidet_staand_Villeroy&Boch
Villeroy&Boch_bidet_wandhangend

 

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten modellen: Staande bidets zijn ideaal wanneer de aansluiting op de afvoerbuis in de vloer zit. Vergeleken met het staande bidet is het wandgemonteerde bidet de ideale partner voor vrijhangende toiletten waarmee het schoonmaken van de vloer bijzonder eenvoudig is. Terwijl bidets vroeger met de hand moesten worden gereinigd, zijn moderne bidets voorzien van een douche voor de schaamstreek. 

Is een bidet hygiënischer dan toiletpapier?

Een bidet reinigt met schoon water. Toiletpapier hoeft alleen te worden gebruikt om af te drogen. De reiniging met de zachte douche is bijzonder effectief, omdat het water zelfs fijne plooitjes in de huid bereikt en vuil eenvoudig wegspoelt. Toiletpapier is daarentegen minder flexibel, waardoor vaak niet alle resten kunnen worden verwijderd. Bovendien is de zitwastafel zacht voor de huid. Wie droog toiletpapier gebruikt om te reinigen, irriteert de huid door de mechanische wrijving. Dit kan leiden tot kleine wondjes of beschadigde plekken. Ook het risico op huidontsteking is relatief hoog, omdat toiletpapier niet steriel is. Ook vanuit ecologisch oogpunt is een zitwastafel zinvol: Hij verbruikt wel wat meer water, maar u bespaart wel veel toiletpapier. De productie van toiletpapier is zeer energie-intensief en maakt gebruik van waardevolle hulpbronnen. 

Villeroy&Boch_bidet

Wat is beter: Bidet of douche-wc?

Voordelen van een bidet 

  • Lage prijs: Vergeleken met een douche-wc is een bidet goedkoper in aanschaf. Als u al een toilet hebt en prijsbewust bent, kan de zitwastafel de juiste keuze zijn. 

  • Bidet-functie als wastafel: Als u het sanitair vaker als een soort wastafel wilt gebruiken om zitbaden te nemen of uw voeten te wassen, kies dan voor een bidet. 

Voordelen van de douche-wc 

  • Twee in één: Een douche-wc is een toilet dat tevens de reinigingsfunctie van een douche heeft. Als u een nieuw toilet wilt aanschaffen, dan kan de douche-wc met zijn twee-in-één-functie een intelligent alternatief zijn. 
  • Gebruik van het toilet en hygiëne in één stap: Bij een douche-wc hoeft u zich tussendoor niet om te kleden, u voert het toiletbezoek en de reiniging in één handeling uit. Dit is comfortabeler en praktischer voor mensen met beperkte mobiliteit. 
  • Een groot aantal extra functies: Moderne douche-wc's reinigen volledig automatisch en beschikken - afhankelijk van het model - over vele andere functies zoals een verwarmde zitting, geurafzuiging of nachtverlichting. Bovendien bieden ze verschillende instellingen van de douchestraal voor een perfecte individuele hygiëne. 
  • Nog meer hygiëne: Bij gebruik van een douche-wc hebt u geen toiletpapier meer nodig. Moderne modellen drogen uw huid met een zachte luchtstraal. Dit is bijzonder huidvriendelijk en hygiënisch. 
  • Minder ruimte nodig: Met name in kleine badkamers kan de combinatie van een bidet en een toilet krap worden. Een douche-wc is dan een ruimtebesparende oplossing. 

Een bidet biedt een hoog niveau van hygiëne en welzijn in de badkamer. Dankzij moderne designs en veel verschillende modellen past het perfect in de vormgeving van de badkamer. De douche-wc is een doorontwikkeling van het bidet, waarmee zelfs in de kleinste badkamers een behoedzame en grondige reiniging met schoon water mogelijk is.