Hygiëne van de douche-wc - meer hygiëne en comfort
Hoe hygiënisch zijn douche-wc's?
Douche-wc's zijn in Duitse badkamers nog relatief zeldzaam. Maar dit zal in de toekomst waarschijnlijk veranderen. In Azië, en vooral in Japan, zijn douche-wc's al lang een vanzelfsprekendheid en behoren ze tot de hygiënische standaard. Maar wat is een douche-wc eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen ervan? Alles wat u moet weten over toiletten met zitvlakdouche vindt u hier!
Persoonlijke hygiëne met schoon water
Water heeft altijd een belangrijke rol gespeeld bij de menselijke hygiëne. Schoon water is niet alleen aangenaam verfrissend, het is tevens onmisbaar voor de reiniging. Na het avondeten zou het bij niemand opkomen om de borden even met droog keukenpapier af te vegen om ze vervolgens weer in de keukenkast te zetten. Eeuwen geleden wasten we in heldere beken, meren en rivieren het stof en het zweet van ons lichaam.
Door de vloeibare toestand komt het water in elke hoek en elk huidplooitje van ons lichaam, maakt zelfs opgedroogd vuil zacht en wast het weg.
Tegenwoordig hebben we gelukkig kraanwater van de hoogste kwaliteit. En de douche-wc maakt hier gebruik van om het genitale gebied zacht en effectief te reinigen na gebruik van het toilet.
Wat is een douche-wc?
Een mooie vrouw in een elegante witte jurk zit op een houten bidet en wijdt zich aan de verzorging van de schaamstreek: Het barokke schilderij "La toilette intime" van Louis-Léopold Boilly uit 1741 wordt als het eerste bewijs van het bidet in de geschiedenis beschouwd. Vandaag de dag kunt u het werk in het kunstmuseum in Madrid bewonderen. Het bidet is waarschijnlijk in de 18e eeuw in Frankrijk uitgevonden en werd al snel een statussymbool onder de lokale aristocratie, die over zoveel mogelijk luxe en pracht wilde beschikken. Vanuit Frankrijk verspreidde het bidet zich over geheel Europa. Vooral in Zuid-Europa is het al lang standaard: Volgens onderzoeken heeft meer dan 90 procent van de Italianen een bidet in de badkamer.
De douche-wc is een doorontwikkeling van het bidet. Terwijl het bidet een verlaagde wastafel voor verzorging van de schaamstreek is, is de douche-wc een volledig functioneel toilet met een geïntegreerde wasfunctie en een zitvlakdouche voor reiniging met schoon water. Tegenwoordig zijn er speciale douche-wc-opzetstukken in de handel verkrijgbaar die kunnen worden gebruikt om achteraf een douche-wc-functie toe te voegen. Als u een dergelijke oplossing echter met een compleet douche-wc-systeem vergelijkt, komt u al snel tot de conclusie dat het opzetstuk inferieur is. Moderne douche-wc's zoals de ViClean-modellen van Villeroy & Boch bieden maximale functionaliteit, hygiëne en techniek.
Bij een compleet douche-wc-systeem is de douchearm in het keramiek geïntegreerd en uitschuifbaar. Hij stoort dus niet bij het naar het toilet gaan en wordt ook niet vies. De ViClean-modellen van Villeroy & Boch beschikken over exclusieve uitrustingskenmerken zoals een verwarmde closetzitting, een aangenaam verwarmde en individueel instelbare douchestraal, een föhnfunctie voor het drogen en een bijzonder hygiënische bediening via afstandsbediening. De zelfreinigende sproeierkoppen en het bijzonder hygiënische CeramicPlus-oppervlak bieden comfort en zuiverheid voor de hoogste eisen.
Zijn douche-wc's hygiënisch?
Naast het hoge comfort en het aangename gevoel van frisheid door de reiniging met schoon water, wordt de hygiëne vaak als het belangrijkste argument voor douche-wc's genoemd. Als u de functionaliteit nog niet zo goed hebt bekeken, vraagt u zich misschien af waarom douche-wc's hygiënischer zouden zijn dan gewone toiletten. Hoogwaardige douche-wc's beschikken over een douchekop die in het keramiek kan zakken. Na gebruik van het toilet kan de douchekop worden uitgeschoven en geactiveerd.
De douchestraal kan individueel worden aangepast en is aangenaam zacht, maar verwijdert tegelijkertijd effectief vuil en resten. Bij moderne douche-wc's is geen papier meer nodig, ook niet om na te vegen of af te drogen. Dit gebeurt door de geïntegreerde föhnfunctie, die vergelijkbaar is met een handdroger. Dit is ook ideaal voor ouderen of mensen met een lichamelijke beperking, omdat er slechts een minimale mobiliteit vereist is – en u zich toch heerlijk schoon voelt.
Water: hygiënischer dan toiletpapier?
Een van de belangrijkste hygiënefactoren van een douche-wc is het gebruik van schoon water in plaats van toiletpapier. Bij een conventioneel toilet volgt het schoonmaken door het mechanisch afvegen met absorberend toiletpapier. Iedereen die bij het afwassen ooit met een droge doek over een kristalgeslepen glas heeft gewreven, weet: De droge stof is te onbuigzaam om in fijne structuren door te dringen en ze schoon te maken.
Zo is het ook met toiletpapier en de schaamstreek: Rond de menselijke anus vertoont de huid kleine plooitjes waarin resten en bacteriën niet kunnen worden verwijderd door droog af te vegen. En om onszelf toch zo goed mogelijk schoon te maken, gebruiken we meer kracht bij het afvegen. Deze wrijving kan leiden tot onaangename irritatie van de gevoelige huid van het zitvlak. Zittend werk of het dragen van nauwsluitende kleding kan al snel tot pijnlijke ontstekingen leiden.
Natuurlijk is er ook vochtig toiletpapier in de handel. Dit reinigt echt beter: Omdat het in vocht is gedrenkt, kan het papier nauwkeuriger worden gevormd en aan de lichaamsvormen worden aangepast. Tegelijkertijd heeft vochtig toiletpapier ook nadelen: Het is niet erg duurzaam omdat het maar langzaam kan worden afgebroken. Daarnaast bevat het meestal geurstoffen en synthetische toevoegingen die uw huid kunnen irriteren.
De reiniging met zuiver water werkt heel anders: De zachte druk van de douchestraal verwijdert alle resten, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen zoals kleine huidplooitjes. De huid blijft intact omdat deze niet wordt aan wrijving of chemische toevoegingen blootgesteld. Ook de handen komen niet met resten in contact, omdat ze alleen worden gebruikt om de afstandsbediening te bedienen.
Voordelen van douche-wc's
- een aangenaam fris gevoel van reinheid
- geen huidirritatie
- betere reiniging door waterstraal
- goed geschikt voor de gevoelige huid
- ook ideaal voor mensen met lichamelijke beperkingen
- geen gebruik van de handen nodig
- bijzonder goede hygiëne
- geen kosten meer voor toiletpapier
Nadelen van douche-wc's
- iets groter waterverbruik
- iets verhoogde elektriciteits- en waterkosten
Conclusie: Douche-wc's betekenen meer hygiëne en comfort
In vergelijking met conventionele toiletten biedt de douche-wc veel meer hygiëne – daarom wordt hij ook wel een hygiëne-toilet genoemd. De nadelen – iets meer waterverbruik en de iets hogere water- en elektriciteitskosten – worden gecompenseerd door de besparing op toiletpapier. In moderne badkamers wordt de douche-wc zeker een vaste waarde.