Een overzicht van de tips voor het ventileren van een badkamer zonder raam
Een goede ventilatie is belangrijk voor een aangenaam en gezond binnenklimaat in de badkamer. De ventilatie transporteert vocht naar buiten en voorkomt schimmelvorming. Dit werkt natuurlijk het beste met intensief ventileren. Maar niet elk huis beschikt over een badkamer met daglicht. Vooral charmante oudere huizen hebben vaak een inpandige badkamer.
Wat te doen met een badkamer zonder ramen? Geen zorgen – met de juiste tips kan zelfs een badkamer zonder raam goed worden geventileerd! Hieronder tonen wij u diverse tips in detail:
- Een ontluchter in badkamers met buitenmuur installeren
- Een ontluchter in inpandige badkamers installeren
- Voor luchtuitwisseling door middel van tocht zorgen
- Een luchtontvochtiger plaatsen
Hoge luchtvochtigheid in de badkamer – dit is waar u op moet letten
Bij het douchen en baden neemt de luchtvochtigheid in de badkamer toe. Dit is geen probleem zolang het vocht daarna snel weer kan ontsnappen. Als de vochtige lucht daarentegen langere tijd in de badkamer blijft, kan er schimmel ontstaan. De lucht in de badkamer mag daarom indien mogelijk slechts een vochtgehalte van 50 tot 70 procent hebben.
Een ontluchter in badkamers met buitenmuur installeren
De meest elegante oplossing voor luchtverversing in een badkamer zonder ramen is zeker het inbouwen van elektrische ventilatie. Het maakt echter een groot verschil of de badkamer zich aan een buitenmuur bevindt of dat het om een inpandige badkamer gaat. Voor de eerste situatie kan een decentraal ventilatiesysteem worden gebruikt, dat de lucht direct naar buiten zuigt. De installatie verloopt snel en is meestal niet kostbaar: Het enige wat u hoeft te doen is een gat door de muur boren zodat de badkamerventilator op de buitenmuur kan worden gemonteerd en de verbindingsschacht in de badkamer kan worden geplaatst.
Let er bij het kiezen voor een ventilator voor een badkamer zonder raam op dat u een model met warmteterugwinning koopt. Bij deze apparaten wordt de warmte van de ontsnappende lucht gebruikt om de verse, instromende lucht op de juiste temperatuur te brengen. Dit proces is zeer energiebesparend en milieubewust, omdat op deze manier extra verwarmingskosten worden voorkomen. Een decentrale ventilatie verbruikt ook weinig stroom, zodat u geen rekening hoeft te houden met merkbaar hogere stroomkosten. Voor het gehele haar bedragen de stroomkosten – afhankelijk van het model en de gebruiksintensiteit – iets meer dan 30 euro.
Een ontluchter in inpandige badkamers installeren
Als u een inpandige badkamer hebt, kunt u een centraal afzuigsysteem laten installeren. De lucht wordt hierbij via buizen of ventilatieschachten naar buiten geleid. Ook is dit een relatief praktische en goedkope oplossing voor badkamers zonder ramen. Bij deze vorm van ventilatie moet u er echter voor zorgen dat er weer frisse lucht in de badkamer kan stromen. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld ventilatiesleuven in de deur van de badkamer worden aangebracht. Een nadeel van dit ontluchtingssysteem: Het biedt geen warmteterugwinning en u moet dus rekening houden met extra stookkosten.
Trouwens: In badkamers zonder ramen is de installatie van ventilatie zelfs verplicht – dit wordt vereist door de DIN 18017-norm in de bouwvoorschriften van de Duitse deelstaten voor de ventilatie van kamers zonder ramen. Als u in een huurhuis woont, kunt u er dus ook uw verhuurder op aanspreken.
Voor tocht zorgen
Als u geen ventilatie kunt of wilt installeren, probeer dan het volgende: Zorg zelf voor de luchtverversing door middel van tocht. Laat de badkamerdeur open en open het raam in een kamer ernaast. Sluit de deuren van de andere kamers in uw huis, zodat de vochtige lucht naar het open raam wordt geleid. U kunt het beste een hydrometer gebruiken die u de luchtvochtigheid in de badkamer toont. Zo weet u altijd wanneer u moet ventileren – en wanneer u het raam weer kunt sluiten. Tip: Een ventilator helpt om de lucht uit de badkamer te verwijderen. Let op: Alleen passief ventileren – bijvoorbeeld via ventilatiesleuven in de deur – is niet voldoende!
Een luchtontvochtiger plaatsen
Een luchtontvochtiger zorgt niet voor luchtverversing, maar onttrekt vocht uit de lucht en verbetert zo het binnenklimaat. Elektrische luchtontvochtigers zijn het meest effectief. Ze worden vaak aan de muur gemonteerd zodat ze weinig ruimte innemen. Sommige modellen beschikken over een ingebouwde hygrometer om zelfstandig het vochtgehalte in de lucht te meten en automatisch in actie te komen als het vochtgehalte te hoog wordt.
Als alternatief kunt u ook chemische luchtontvochtigers gebruiken, die u in de bouwmarkt kunt kopen. Deze zijn echter meestal niet zo efficiënt en kunnen ook een risico vormen als u kleine kinderen of huisdieren hebt. Een goed alternatief: Plaats kleine blikjes of zakjes zout of kattenbakvulling. Ook deze stoffen halen vocht uit de lucht, maar zijn volkomen ongevaarlijk.
Schimmel in een inpandige badkamer voorkomen
Inpandige badkamers zijn heel zijn gevoelig voor schimmel. Daarom zijn er een paar dingen om op te letten:
- Verwijder spatwater van muren na het douchen of baden.
- Droog de douche, het bad en de kranen na gebruik af met een handdoek.
- Open douchegordijnen na het douchen volledig, zodat ze beter kunnen drogen.
- Laat geen vochtige was in de badkamer liggen.
- Droog handdoeken op de verwarming als ze nat zijn.
- Vervang alle handdoeken minstens één keer per week.
- Als u schimmel in de badkamer opmerkt, moet u deze onmiddellijk verwijderen.
Conclusie: De juiste ventilatie in de badkamer
Als u een nieuwe badkamer plant, kies dan altijd voor een badkamer met raam: Het zorgt niet alleen voor veel lichtinval, maar ook voor een goede ventilatie. Maar ook voor het ventileren van een badkamer zonder raam zijn er handige tips voor u. Een ontluchter of kamerontvochtiger en ventilator zijn hierbij heel nuttig. Met een intelligent ventilatieconcept met tocht, een ventilator en een hygrometer is de luchtvochtigheid ook te regelen. Als u er nu nog aan denkt om het water op keramiek en tegels na elk gebruik van de douche of het bad te drogen, dan kunt u ook in badkamers zonder daglicht voor een aangenaam binnenklimaat zorgen – en schimmel voorkomen.