Schimmel in de badkamer voorkomen

Subway 2.0_collectie_Villeroy&Boch

De 9 beste tips

Als het er eenmaal is, is het vaak moeilijk om er vanaf te komen: Schimmel in de badkamer voorkomen is gemakkelijker dan verwijderen. Omdat schimmel in de badkamer niet alleen een cosmetisch probleem is. De sporen kunnen schadelijk voor de gezondheid zijn en tevens blijvende schade aanrichten aan tegels en voegen in de badkamer. Hier vindt u de 9 beste tips om schimmelgroei in uw badkamer effectief te voorkomen! 

Hoe ontstaat schimmel in de badkamer?

 

De badkamer is een plek om u goed te voelen en te ontspannen. Maar geen enkele plek in huis loopt zoveel risico om met schimmelvorming te maken te krijgen. Het regelmatig douchen en baden resulteert in een luchtvochtigheid van ruim 70 procent. Het vocht condenseert op de muren, loopt naar beneden en verzamelt zich in voegen en hoeken.

Villeroy & Boch
Villeroy & Boch

 

In deze omgeving voelen schimmelsporen zich prettig en kunnen ze zich ongehinderd vermenigvuldigen. Ze tasten vooral vochtig textiel en zachte of slecht afgedichte siliconenvoegen aan. Als een agressieve schimmel eenmaal zijn weg in de voegen heeft gevonden, kan in het ergste geval een dure badkamerrenovatie nodig zijn. 

Zo voorkomt u schimmelvorming – 9 tips

In het dagelijks leven zijn het vaak slechts een paar stappen die beslissen of u schimmelvorming in de badkamer voorkomt – of er juist de deur voor open zet. Deze 9 tips zijn snel toepasbaar en worden al snel routine: 

  • Douchegordijn: Schimmel gedijt goed in de plooien van een vochtig douchegordijn. Laat de waterdamp eerst uit de douche ontsnappen, maar open het douchegordijn dan over de volledige breedte zodat het niet kreukt. 
  • Textiel vervangen: Badhanddoeken moeten minstens één keer per week worden vervangen, handdoeken zelfs elke twee tot drie dagen. Vermijd textieldecoraties zoals kunstbloemen in de badkamer. 
  • Ventileren: Een goede luchtuitwisseling zorgt ervoor dat vocht kan ontsnappen. Daarom na het douchen en baden: Deur dicht, raam open! Overdag moet het raam in de kantelstand staan om te ventileren
  • Tegels afdrogen: Droog na het baden en douchen de tegels en droog de douchebak, het bad en de voegen af. Hoe minder vocht, hoe slechter het is voor de schimmel. 

  • Handdoeken op de verwarming: Handdoeken moeten na gebruik op de verwarming worden gelegd om ze te drogen. Vochtige sportkleding kunt u het beste direct in de wasmachine doen. 
  • Gebruik luchtontvochtigers: Mooie zakjes of potjes van keramiek met zout zuigen vocht uit de lucht en houden het vast. 
  • Gebruik een hygrometer: Een luchtvochtigheidsmeter geeft aan wanneer de optimale luchtvochtigheid van 50 tot 70 procent wordt overschreden. Uiterlijk nu moet u ventileren totdat de hygrometer weer aangeeft dat alles in orde is. 
  • Verwarmen: De perfecte temperatuur in de badkamer bedraagt 23 graden. Laat daarom de verwarming in de badkamer aan. 
  • Voegloze badkamer: Schimmel in de badkamer kunt u bijzonder effectief voorkomen als u voor een voegloze badkamer kiest. Moderne, gladde en onderhoudsvriendelijke materialen voor douches en baden bieden kalk en schimmel minder gelegenheid en zijn eenvoudiger schoon te maken. 

Badkamer zonder raam? Let dan hier op!

Schimmel voorkomen in een badkamer zonder raam is vaak lastig, maar niet onmogelijk. Met moderne ventilatiesystemen kan voor een adequate luchtverversing worden gezorgd. Als de badkamer een buitenmuur heeft, kan er een ontluchter met warmteterugwinning worden gebruikt – dit bespaart verwarmingskosten en is bijzonder energiezuinig. Trouwens: Inpandige badkamers moeten van elektrische ventilatie zijn voorzien. Als dit niet gaat, kunnen ook elektrische luchtontvochtigers helpen – of gericht ventileren via de aangrenzende ruimte. 

Villeory&Boch_Finion_collectie
Badkamer reinigen zonder chemicaliën met Villeroy & Boch

Wat te doen bij schimmel in de badkamer? 

Verwijder schimmel zo snel mogelijk voordat deze zich kan verspreiden of diep in de voegen kan doordringen. U hebt hiervoor geen chemische schimmelverwijderaar zoals chloorreiniger nodig – huishoudelijke middeltjes zijn perfect geschikt. Gebruik bijvoorbeeld bakpoeder/zuiveringszout en azijnzuur of citroenzuur om de schimmel te verwijderen en spoel goed na met schoon water. Vergeet niet goed af te drogen en te ventileren! Volg dan de 9 tips om nieuwe aantasting te voorkomen. 

Zo verwijdert u schimmel in uw badkamer