Zo reinigt u de tegels in de badkamer effectief en gemakkelijk

Om uw badkamer hygiënisch schoon te houden en ervoor te zorgen dat de ruimte een uitnodigende sfeer heeft, moet u hem regelmatig reinigen. Dit geldt niet alleen voor wastafel, badkamerspiegel, bad en douche, maar ook voor de tegels op de vloer en aan de muur. Schoonmaken zorgt niet alleen voor meer welzijn, het kan ook schimmelvorming voorkomen. Hier leest u hoe u de tegels in de badkamer schoonmaakteenvoudig, snel en effectief!

Meer hygiënetips

Deze huishoudelijke middelen zijn prima geschikt voor het reinigen van tegels

De tegels op de badkamervloer worden bij het schoonmaken meestal gedweild – maar veel mensen vergeten de tegels en de voegen op de muren. Bij nader inzien is hier echter ook vuil te zien: Spatwater, kalkvlekken en resten van shampoo en zeep worden op de vloer afgezet. En dit heeft niet alleen een zichtbaar effect: Ook op de tegels en in de voegen kunnen zich schimmelsporen nestelen die op den duur tot schimmelvorming leiden.

Voor een hygiënische badkamer is daarom ook een regelmatige reiniging van de tegels en voegen belangrijk. Geen zorgen: Het schoonmaken van de tegels is minder tijdrovend dan veel mensen vrezen. En om de tegels in de badkamer schoon te maken, hebt u geen speciale reiniger uit de handel nodig. In de meeste gevallen zijn eenvoudige huishoudelijke middelen en huishoudelijke schoonmaakmiddelen die u toch al in huis hebt prima te gebruiken. Hieronder tonen we u enkele beproefde middelen.

Afwasmiddel, glansspoelmiddel

Voor een hygiënische badkamer is daarom ook een regelmatige reiniging van de tegels en voegen belangrijk. Geen zorgen: Het schoonmaken van de tegels is minder tijdrovend dan veel mensen vrezen. En om de tegels in de badkamer schoon te maken, hebt u geen speciale reiniger uit de handel nodig. In de meeste gevallen zijn eenvoudige huishoudelijke middelen en huishoudelijke schoonmaakmiddelen die u toch al in huis hebt prima te gebruiken. Hieronder tonen we u enkele beproefde middelen, waarvan er twee in uw keuken te vinden zijn: Afwasmiddel reinigt borden en glazen, glansspoelmiddel zorgt ervoor dat ze sneller drogen in de vaatwasser. Beide werken op basis van oppervlakte-actieve stoffen en zijn daarom ook zeer geschikt voor het reinigen van tegels. Ze zijn zeer effectief bij het verwijderen van vetophopingen. Hiervoor wordt het afwasmiddel of glansspoelmiddel met water verdund; bij sterke vervuiling kan het ook onverdund worden aangebracht. Gebruik een zachte spons of een pluisvrije doek. De reiniger moet vervolgens worden met schoon water worden afgewassen. Belangrijk: Vergeet niet goed af te drogen, anders kunnen er weer nieuwe kalkvlekken ontstaan.


Huishoudzeep, wasmiddel of vaatwastabletten

Ook huishoudzeep en vloeibare wasmiddelen bevatten oppervlakte-actieve stoffen. Beide moeten worden aangebracht met een beetje water; eventjes laten inwerken en vervolgens grondig afwassen. Vaatwastabletten zijn een insidertip voor schone tegels: Doe een vaatwastablet in een spuitfles, vul de fles met water en wacht tot de tablet is opgelost. Het mengsel kan net zoals een glasreiniger direct op de tegels en voegen worden gespoten; wrijf het een spons in en spoel hierna af.


Azijn, citroenzuur of sinaasappelschillen

Tegen kalk en lichte schimmel werken azijn en citroenzuur. Net als bij het schoonmaken van douches, wastafels en badkuipen, kunt u de zuren ook gebruiken bij het reinigen van de tegels. Verdun de azijn of het citroenzuur met water, veeg de tegels ermee schoon en spoel daarna af met schoon water. Zorg ervoor dat u de voeg niet behandelt, deze zijn vaak gevoelig voor zuren. Zeer effectief is ook de combinatie van natron en azijn: Het mengsel werkt zowel tegen kalkaanslag als tegen vetophopingen. Trouwens: Een bijzonder milieuvriendelijke methode zijn sinaasappelschillen. Ze bevatten ook zuur, dat tegen kalkvlekken werkt, en ze verspreiden bovendien een heerlijk frisse geur.


Bakpoeder/zuiveringszout, natron en tandpasta

Bakpoeder bevat natron. Als natron in contact komt met vetzuren die vaak op vuile tegels en voegen voorkomen, ontstaan ​​er oppervlakte-actieve stoffen. Het is op deze manier uitermate effectief tegen vetvlekken, maar slechts in beperkte mate tegen kalk. Om kalkvlekken te verwijderen kunt u natron met citroenzuur mengen – dit mengsel is ook zeer geschikt voor het reinigen van de douche of het bad. Tandpasta bevat minuscule reinigingsdeeltjes, die vaak uit krijt, marmerpoeder of silicaten bestaan​. Deze hebben een zacht schurende werking. U moet tandpasta echter niet te intensief gebruiken om de tegels en voegen niet te beschadigen.


Stoomreiniger

Een stoomreiniger reinigt tegels met schoon water en zonder schoonmaakmiddelen. De stoom maakt vuil en kalkaanslag snel zacht en is ook geschikt voor tegelvoegen. Bovendien verwijdert het apparaat tot 99,99 procent van de bacteriën. Beweeg de borstel met de sproeikop van de stoomreiniger gewoon over de tegels en veeg hierna met een doek om het losgemaakte vuil te verwijderen.

Trouwens: Tegels kunnen snel tot hoogglans worden gepolijst met een microvezeldoekje en een beetje ammoniak.

Pas op voor agressieve reinigingsmiddelen bij gevoelige tegels

Tegels van keramiek of steengoed zijn zeer robuust en kunnen probleemloos met zuren worden behandeld. Wel dient u de tegels uit voorzorg vooraf te bevochtigen en de zuren met water te verdunnen. Gevoelige tegels van natuursteen kunnen daarentegen door zuren en agressieve reinigingsmiddelen beschadigd raken. Gebruik in plaats daarvan zachte reinigingsmiddelen zoals huishoudzeep of afwasmiddel.

Hoe vaak moet u de vloer en de tegels in de badkamer schoonmaken?

De tegels op de vloer en op de muren in de badkamer moeten indien mogelijk eenmaal per week worden gereinigd. Bij het schoonmaken van de badkamer kunt u het beste gestructureerd en planmatig te werk gaan – op deze manier wordt het al snel routine en is het werk in een handomdraai klaar. Naast de tegels moeten ook de douchevloer of het bad met de afvoer, het toilet en de badmeubels worden schoongemaakt en de handdoeken worden vervangen. Elke twee of drie weken is het ook aan te raden de om de kalkaanslag van de kranen te verwijderen. Zo kunt u altijd genieten van een schone badkamer met een aangename sfeer.