Tips voor ontkalken van het toilet van Villeroy & Boch

CeramicPlus

Hoe ontkalkt u een toilet?

Het is belangrijk om het toilet regelmatig te ontkalken om de hygiëne en functionaliteituw toilet te garanderen. De lelijke afzettingen verzamelen zich in de toiletpot, onder de toiletrand en in het reservoir. Ze bestaan ​​deels uit kalk, dat in kraanwater zit. Ook is er geelbruine urinesteen: Dit ontstaat door een chemische reactie wanneer urine en kalk met elkaar in contact komen. Hoe langer aanslag en urinesteen in het toilet achterblijven, hoe dikker de laag kalk en urinesteen wordt. Het ontkalken van het toilet moet daarom indien mogelijk wekelijks op de to-do-lijst staan ​​– ook het regelmatig schoonmaken van het reservoir mag niet worden vergeten.

Meer over de Villeroy & Boch toiletten

Kalkaanslag verwijderen zonder chemische reinigingsmiddelen

Het goede nieuws: Hoe vaker u uw toilet ontkalkt, hoe gemakkelijker het is. U hebt geen in de handel verkrijgbare chemicaliën nodig om urineaanslag grondig uit het toilet te verwijderen. Veel van deze producten reinigen zeer effectief, maar zijnzeer agressief en slecht voor het milieu. In het huishouden vindt u diverse middelen die ook prima geschikt zijn voor het verwijderen van kalkaanslag. Dat is goed voor uw portemonnee en voor het milieu.

De procedure voor het ontkalken van het toilet is altijd hetzelfde: De huishoudelijke middelen moet op de aanslag worden aangebracht en het duurt een bepaalde tijd voordat ze effect hebben. Het is daarom het beste om het toilet 's avonds schoon te maken;laat het middel 's nachts inwerken en spoel het 's morgens door. Gebruik indien nodig de borstel om resten te verwijderen.

Als u urinesteen en kalkaanslag in de bocht van het toilet wilt verwijderen, doet u gewoon het huishoudelijke middel in de toiletpot. Om de kalkaanslag onder de toiletrand te verwijderen, is er een trucje: Week keukenpapier of toiletpapier met het huishoudelijke middel in en klem dit onder de rand. Zorg ervoor dat u het papier af ​​en toe vervangt, anders kan het opdrogen en dan werkt het niet goed.

 

Toilet ontkalken: Tips voor de beste huishoudelijke middelen

In uw huishouden vindt u meer geschikte toiletontkalkers dan u in eerste instantie misschien zou denken. Met name zuren zijn uitstekend geschikt voor het reinigen van het toilet. Ze reageren chemisch met het calciumcarbonaat van de kalkaanslag en maken het beter oplosbaar. Voor het reinigen van het toilet kunt u verschillende zuren gebruiken, die we hieronder kort toelichten.

Zoutzuur

Zoutzuur van 30 procent kan op verschillende manieren in het huishouden worden gebruikt: Het verwijdert roest van de badkuip, jodiumvlekken van textiel – en u kunt het ook gebruiken om lelijke aanslag van theepotten of bloemenvazen ​​te verwijderen. Zoutzuur is uitstekend voor ontkalken van het toilet en kan zelfs voor hardnekkige aanslag worden gebruikt. Maar let op: Zoutzuur is zeer bijtend en daarom moet u een veiligheidsbril en beschermende handschoenen dragen. Eén eetlepel zoutzuur is voldoende om het toilet te ontkalken. Bij contact met water ontstaan koolzuur en een krachtig schuim. Let op het volgende: Het zoutzuur mag niet in contact komen met metaal, omdat er dan waterstofgas kan ontstaan.

Azijn

Ook azijn is zeer veelzijdig – het kan worden gebruikt om voegen schoon te maken, ramen streeploos te wassen en kalkaanslag van kranen te verwijderen. Azijn bestaat voor vijf procent uit azijnzuur, azijnessence voor 25 procent. Bij ernstige kalkaanslag is azijnessence daarom het beste alternatief – het moet echter altijd worden verdund met water. Draag ook bij het reinigen met azijn handschoenen om uw huid te beschermen tegen contact met het zuur.

Cola

Een speciale tip: Cola – het bevat fosforzuur dat ook kan worden gebruikt om kalk- en urineaanslag te verwijderen. Giet gewoon de inhoud van een literfles in de toiletpot en laat de vloeistof een paar uur intrekken zodat de afzettingen oplossen. Om het effect te vergroten, kunt u de cola mengen met zuiveringszout en dit rechtstreeks op de aangetaste plekken aanbrengen.

Citroenzuur

Citroenzuur is vooral populair voor het reinigen van het toilet. De reden: Het ruikt aangenaam fris en minder scherp dan azijn. Meng twee tot drie eetlepels citroenzuur in poedervorm met een liter water – giet altijd eerst het water in de emmer en daarna het citroenzuur om spatten te voorkomen.

Mierenzuur

Als u mierenzuur in huis hebt, kunt u dit ook gebruiken om het toilet te ontkalken. In de handel verkrijgbare producten bevatten meestal een aandeel van 75 procent mierenzuur. Om het middel veilig te gebruiken, verdunt u het zuur tot ongeveer vijf tot tien procent.

Bakpoeder/zuiveringszout

In bijna elk huishouden is wel een pakje bakpoeder te vinden dat taarten heerlijk luchtig maakt. Bakpoeder/zuiveringszout bestaat meestal uit natriumwaterstofcarbonaat (natron, soda), een scheidingsmiddel en een zuurmiddel zoals wijnsteenzuur. Wanneer het in contact komt met water, vindt er een chemische reactie plaats tussen het natron en het zuur, waarbij koolzuur vrijkomt. Strooi gewoon een beetje poeder op de aangetaste plekken en laat het middel inwerken.

Natron/zuiveringszout

Puur zuiveringszout, natron, is ook een effectief middel om kalkaanslag te verwijderen – niet alleen in het toilet. Het werkt echter vooral in combinatie met azijn. Giet een tot twee kopjes azijn in de toiletpot en strooi er vervolgens een paar eetlepels zuiveringszout overheen. Verdeel dit alles met de borstel zodat het gelijkmatig kan inwerken.

Hoe vaker u uw toilet schoonmaakt, hoe minder kalkaanslag er kan ontstaan. Bij hard kraanwater ontstaan ​​echter vrij snel kalkvlekken. Een ontkalkingssysteem of het gebruik van regenwater voor het doorspoelen van toilettenkan hier een oplossing zijn, maar is relatief complex om te realiseren.

Hoe kan een toiletreservoir worden ontkalkt?

Kalkaanslag in het toilet merken we snel. Het reservoir wordt echter vaak vergeten of op zijn minst verwaarloosd bij het schoonmaken. Dat kan gevolgen hebben. In het reservoir ontstaat ​​namelijk ook kalkaanslag die de functionaliteit van de toiletspoeling kan aantasten. Uiterlijk wanneer er ongecontroleerd water uit het reservoir in de toiletpot sijpelt, is het tijd voor een grondige reiniging. Hiervoor kunt u dezelfde huishoudelijke middelen gebruikendie u voor de toiletpot gebruikt. Open het deksel van het reservoir, giet de ontkalker erin en laat het inwerken. Als de betreffende tijd is verstreken, spoelt u het toilet een paar keer door en sluit u het deksel van het reservoir weer – dat is alles.