Urinesteen verwijderen: Tips voor een schoon toilet

CeramicPlus

Een uitnodigende badkamer moet een schoon toilet hebben. Urinesteen is niet alleen een optisch probleem: Het is ook een broedplaats waar bacteriën kunnen nestelen en zich kunnen vermenigvuldigen. Met onze tips kunt u urinesteen verwijderen – en op effectieve wijze voorkomen.

Urinesteen en kalk: Zo ontstaat aanslag

Geelbruine vlekken in de toiletpot, op de spoelrand en in de bocht van het toilet: Urinesteen kan een ongemakkelijk en hardnekkig probleem zijn. Maar wat is urinesteen eigenlijk? Urinesteen is een minerale verbinding die ontstaat door chemische processen: De kalk in het spoelwater van het toilet reageert met stoffen uit de urine. Een hoge pH zorgt ervoor dat de urinesteen net zo sterk als mineraal gesteente wordt.

De hoge pH-waarde wordt veroorzaakt door de bacteriën die het ureum in de urine afbreken. In sommige toiletten ontstaat urinesteen sneller dan in andere – dit komt door het hoge kalkgehalte in het lokale leidingwater. Kalk ontstaat wanneer regenwater door verschillende lagen kalkhoudend gesteente in de grond sijpelt. Voordat het regenwater het grondwater bereikt, neemt het de kalk op. 

Kalk in het water is in principe geen probleem, maar het kan vervelden kalkaanslag veroorzaken – ook in de koffiezetmachine of de wasmachine. Hoe sterk de kalkaanslag is, hangt ook af van de hardheid van het water: Het kalkgehalte in het leidingwater kan van regio tot regio verschillen. Dit ligt aan de verschillende bodemgesteldheden. Met regelmatig schoonmaken en ontkalken kan oppervlakkige kalkaanslag echter snel worden verwijderd.

Hoe kunt u hardnekkige urinesteen verwijderen?

Hoe langer de urinesteen de tijd heeft om zich in het toilet vast te zetten, hoe hardnekkiger het wordt: Er ontstaan meerdere lagen en de aanslag wordt steeds dikker en steviger. Als u een oud huis koopt, treft u vaak veel urinesteen aan in de badkamer. Om hardnekkige urinesteen te verwijderen zijn zure reinigingsmiddelen vereist. Het middel heeft voldoende gelegenheid nodig om goed in te werken. U kunt bijvoorbeeld keukenrol of toiletpapier inweken met de urinesteen-verwijderaar. Leg deze doekjes op de plekken die door de urinesteen zijn aangetast, zodat ze een nacht kunnen inwerken. Spoel de volgende dag het toilet door en poets met de borstel. Indien nodig kan deze procedure meerdere keren worden herhaald.

Huishoudelijke middelen tegen urinesteen Er zijn speciale urinesteenverwijderaars op de markt, maar meestal zijn huishoudelijke middelen ook prima geschikt. In vergelijking met de chemische reinigingsmiddelen zijn ze meestal beter voor de gezondheid en het milieu. Bovendien zijn er al veel in het huishouden aanwezig.

Zoutzuur Zoutzuur verwijdert zelfs sterk urinesteen-aanslag effectief en snel. Het is echter erg agressief en kan het oppervlak van de keramische pot beschadigen, waardoor deze nog kwetsbaarder voor aanslag en afzettingen wordt. Bovendien kan het bijtende zuur schadelijk zijn voor de ogen, huid en luchtwegen. Zoutzuur wordt daarom ondanks de uitstekende reinigende werking niet aanbevolen.

Bakpoeder In de handel verkrijgbaar bakpoeder/zuiveringszout bevat natron. Strooi de inhoud van twee tot drie pakjes bakpoeder op de plaatsen waar de aanslag zit. Laat de natron een uurtje intrekken. Indien nodig gebruikt u de borstel. Bakpoeder is een krachtige en milieuvriendelijke manier om urinesteen te bestrijden.

Citroenzuur Citroenzuur is een goed en iets milder alternatief voor azijnzuur. Het beschermt de oppervlakken en is zeer effectief bij lichte urinesteen. Nadeel: Citroenzuur is mogelijk niet voldoende bij hardnekkige aanslag.

Vaatwastabletten Als u een vaatwasser hebt, kunt u twee vaatwastabletten in de toiletpot doen en daar een paar uur laten staan. Spoel het toilet hierna door, reinig het met de borstel en spoel nog een keer met schoon water. Nadeel: Conventionele afwasmiddelen reinigen op basis van fosfaten, wat schadelijk kan zijn voor het milieu. Ecologische vaatwastabletten werken met zouten (soda), eiwitverbindingen en plantaardige oppervlakte-actieve stoffen. Deze moeten echter langer inwerken.

Azijnzuur Giet 's avonds een halve fles azijnessence in de toiletpot en laat het middel een nacht laten inwerken. De volgende ochtend kan de urinesteen gemakkelijk met de borstel worden verwijderd. Deze methode is ook geschikt als u urinesteen in de buis van het toilet wilt verwijderen. Azijnzuur is milieuvriendelijker dan andere schoonmaakmiddelen, maar dient ook met voorzichtigheid te worden gebruikt.

Cola bevat fosfaten die ook werken tegen urinesteen. Met name in combinatie met bakpoeder/zuiveringszout is cola een effectief middel tegen aanslag in de toiletpot. Houd er echter rekening mee dat cola in de eerste plaats een voedingsmiddel is dat op deze manier voor iets anders wordt gebruikt.

Kunstgebitreiniger Doe 's avonds twee gebitsreiniger-tabs in de toiletpot en laat de tabs nachts inwerken. Nadeel: Kunstgebitreinigers bevatten meestal ook agressieve ingrediënten en chemicaliën die huid- en oogirritatie kunnen veroorzaken. Bovendien zijn ze relatief duur.

Urinesteen voorkomen

Iedereen die een watervoorziening met regenwater gebruikt, heeft geen kraanwater nodig om het toilet door te spoelen. Omdat regenwater geen kalk bevat, kan er zich geen urinesteen in het toilet vormen. Urinesteen maakt ook geen kans als het toilet regelmatig wordt schoongemaakt en kalkaanslag wordt verwijderd.

Meer over de Villeroy & Boch toiletten