Wat te doen tegen een druppelende kraan?
Een druppelende kraan komt altijd op een vervelend moment. Het vermoeiende geluid ontwikkelt zich al snel tot een flinke stoorzender. En zelfs als het water slechts druppelsgewijs vanuit de kraan in de afvoer belandt, loopt dat gedurende een dag gemakkelijk op tot een hoeveelheid van 5 liter of meer – onnodige waterverspilling.
In dit artikel leggen we uit wat de oorzaak is voor een lekkende kraan en geven we tips wat u hiertegen kunt doen.
Hoe werkt een kraan?
Om ervoor te zorgen dat het water de bovenste verdieping van een gebouw bereikt en daar ook nog met voldoende druk uit de leiding komt, staat er altijd een bepaalde waterdruk op de drinkwaterleiding. Daarom moeten kranen deze druk op de leiding en de temperatuur van het water wel aankunnen. En wanneer er geen water wordt getapt, moet de kraan de leiding goed afsluiten. Daarom is de kraan van een ventiel voorzien dat de leiding afsluit zodat het water alleen doorstroomt wanneer het ventiel, en dus de kraan, open wordt gezet.
En waarom druppelt een kraan dan?
Vaak is het maar een kleinigheid die de waterkraan ondicht maakt en deze laat druppelen. Dit kan vaak ook zonder de hulp van een loodgieter of installateur worden verholpen. Vaak ligt het aan de rubberen afdichting waar in de loop der tijd kalkaanslag op wordt afgezet of die vanwege vermoeid materiaal ondicht wordt. Deze O-ringen of leertjes zijn snel en moeiteloos te vervangen.
Bij moderne eengreepskranen kan ook de cartouche binnenin de kraan een druppelend lek veroorzaken. Bij veel modellen kan deze gedemonteerd en ontkalkt of volledig vervangen worden om het druppelen te stoppen.
Druppelende kraan repareren – zo gaat u te werk
In de volgende stap-voor-stap-aanwijzingen laten we u zien hoe u het druppelen kunt verhelpen en uw kraan weer goed dicht krijgt.
Sluit voordat u begint het water af
Het maakt niet uit of het de kraan in de badkamer, keuken of hobbykamer is. Voordat u het ventiel vervangt of schoonmaakt, moet u eerst het water afsluiten en de leiding droogleggen. Bij een wastafel of gootsteen kunt u daarvoor de stopkraan onder de wasbak dichtdraaien. De waterleiding voor de badkuip of douche is vaak op een aparte, grotere afsluitkraan aangesloten.
Als de afsluitkraan zich niet in uw woning bevindt, moet u de hoofdkraan voor uw woning dichtdraaien. Deze bevindt zich vaak in de kelder en is met bijvoorbeeld een identificatieplaatje gekenmerkt. Als dit plaatje onduidelijk is en u niet precies weet welke kraan de juiste is, kunt u het beste uw verhuurder of conciërgedienst om hulp vragen.
Controleer voordat u aan de slag gaat of er daadwerkelijk geen waterdruk meer op de leiding staat, zowel voor het koude als het warme water. Zet daarvoor de kraan volledig open. Bij een afgesloten watertoevoer, loopt alleen nog het in de leiding aanwezige water uit de kraan; de straal droogt na enkele seconden op. Als de waterdruk constant blijft, is de juiste afsluitkraan nog niet gesloten.
Om bij het repareren van de kraan geen krassen op de wastafel of kraanonderdelen te maken, dient u de volgende tip ter harte te nemen. Leg een handdoek in de wasbak of badkuip. Zo beschermt u gevoelige onderdelen en oppervlakken en u verhindert meteen dat er kleine onderdelen in de afvoer belanden.
Druppelende tweeknops kraan
Heeft u een kraan met twee knoppen – eentje voor koud water en eentje voor warm water? Deze zogenaamde tweeknops handmengkraan is gemakkelijker te repareren, aangezien de knoppen vaak moeiteloos losgeschroefd of losgetrokken kunnen worden.
Draai de beide knoppen volledig open zodat het water uit de leiding kan lopen. Bij een kraan met afdekkap verwijdert u deze eerst. Let daarbij op de positie ervan om verwarring te voorkomen bij het terugplaatsen van de kap.
Draai dan met een schroevendraaier de schroeven in de handgrepen los en verwijder de knop. Hieronder ligt het ventiel dat u met een moersleutel of waterpomptang kunt losdraaien. Leg hierbij een handdoek of zachte doek om de kraan heen om deze tegen krassen te beschermen. De eigenlijke afdichting, het zogenaamde leertje van rubber, ligt onder het ventiel. Bij bepaalde modellen zit deze vast met een klein moertje.
Licht de dichting voorzichtig op met een platte schroevendraaier. Bekijk het leertje goed bij voldoende licht. Als het leertje alleen vuil is door kalk of andersoortige aanslag, volstaat het om het rubbertje enkele uren of een nacht in een bakje azijn te leggen en vervolgens met warm water af te spoelen. Als het leertje echter beschadigd of poreus is, dient u deze te vervangen.
Smeer het ventiel en de schroefdraad met wat kraanvet in voordat u het leertje terugplaatst. Zo maakt u een toekomstige demontage makkelijker voor uzelf (of een ander) en beschermt u het materiaal tegen corrosie.
Plaats vervolgens het schoongemaakte leertje, of een nieuw exemplaar, onder het ventiel en schroef het moertje weer vast. Plaats het ventiel terug en trek het voorzichtig vast. Tot slot plaatst u de handgreep weer op de kraan en schroeft u ook deze vast.
Lekkende kraan met één knop
Binnenin een eenknops mengkraan ligt een cartouche met een keramische schijf die voor dichtheid zorgt. Keramiek is aanzienlijk duurzamer en bestendiger dan een rubberen afdichting. Daarom is het hier vaak alleen kalk dat de druppelende kraan veroorzaakt.
Nadat u het water heeft afgesloten, schroeft u de verborgen schroeven aan de voor- of achterzijde van de kraan los om de handgreep te verwijderen. Hieronder ligt de cartouche die u met een waterpomptang voorzichtig kunt losdraaien om hem vervolgens schoon te maken. Leg een dunne doek over de handgreep om ervoor te zorgen dat de tang het oppervlak niet beschadigt.
Leg de cartouche in een bak azijn en laat deze een aantal uur of een nacht lang liggen om alle aanslag te verwijderen. Spoel alles daarna grondig af met water voordat u de cartouche terugplaatst en vastschroeft.
Een goede tip tot slot
Als u deze reparatie zelf niet aandurft, moet u een vakman inschakelen om dit klusje professioneel te laten uitvoeren. Wel kunt u alvast het storende geluid van het druppelen zelf verhelpen. Knoop simpelweg een touwtje om de druppelende kraan. Laat het touw tot op de bodem van de wasbak hangen. De waterdruppels lopen dan langs het touw en bereiken de wasbak en afvoer zonder geluid te veroorzaken.