Ingrediënten
Voor het deeg:
• 200 g gezeefd meel
• 100 g poedersuiker
• 90 g amandelmeel
• 100 g ongezouten boter (koud, in blokjes snijden)
• 2 g zout
• eigeel van 2 eieren, ca. 40 g
• optioneel: 1 zakje vanillesuiker
• bakspray om de ovenschaal vetten
• 1 eiwit
Voor de vulling:
• 100 g ongezouten boter (kamertemperatuur)
• 100 g poedersuiker (fijn)
• 100 g amandelsuiker
• 2 eieren
• 1 snufje zout
• optioneel: 2 eetlepels Amaretto
• 4 eetlepels abrikozenjam
• 4 Elstar appelen, onbespoten (in schijfjes van 3mm)
Amsterdamse appeltaart
Voorbereiding:
1. Meel, poedersuiker, amandelmeel en boter in de mixer doen en mixen tot het deeg een zanderige structuur heeft. Voeg het zout en de vanillesuiker tegelijkertijd toe. Voeg nu het eigeel toe. Haal het deeg uit de mixer en kneed het op een met bloem bestoven oppervlak tot een smeuïg deeg. Vorm een bal, wikkel deze in vershoudfolie en plaats dit 1 uur in de koelkast.
2. Vet nu de bakvorm in met bakspray en rol het deeg op een met bloem bestoven oppervlak in een cirkel uit. Bedek de taartbakvorm met deeg en druk dit lichtjes aan. Prik met een vork een paar gaatjes in de rand. Zet de voorbereide taartbodem 2 uur in de koelkast.
3. Verwarm de oven ca. 30 minuten op 170 graden voor. Bedek de taartbodem vervolgens met bakpapier en zet de blindbakvulling erop. Bak de taartbodem in de voorverwarmde oven gedurende 18 minuten. Hierna een paar seconden laten afkoelen en vervolgens de taartbodem met een dun laagje eiwit bestrijken; laat de rand vrij.
Vulling:
1. Klop de boter en de suiker met een handmixer op de middelste stand tot een luchtig geheel. Klop de eieren één voor één met een garde totdat er een gelijkmatige massa ontstaat. Voeg het amandelmeel, een snufje zout en de Amaretto toe.
2. Vul de taartbodem met het ei-amandel-mengsel en strijk dit met een vochtige lepel glad. Was de appelen, droog ze af en verwijder het klokhuis. Snijd de appelen eerst in 3 even grote stukken en snijd ze vervolgens met een schaaf in schijfjes van 3 mm. Bedek de taartvulling door de appelschijfjes in waaiervorm, altijd onder dezelfde hoek, erop te leggen. Begin aan de rand en werk naar het midden totdat de gehele taart met appel is bedekt. Verdun de abrikozenjam met een beetje water en verdeel deze met een kwast op het oppervlak.
3. Bak de taart in de voorverwarmde oven op 175 graden gedurende 25 minuten. Vervolgens laten afkoelen en