Ingrediënten
4 porties
• 200g oude broodjes
• 150ml melk
• Zout, peper
• 3 Takje peterselie
• 1 Ei
• Nootmuskaat, geraspt
• 30g Boter
• 1 Geschilde uien
• 600g gemengde bospaddenstoelen (bijv. eekhoorntjesbrood, dooierzwam, hoorn van overvloed, etc.)
• 2 Sjalotten
• 50g boterolie
• 50ml Madeira
• 200ml slagroom
• 250ml krachtige groentebouillon
• 1 EL maïzena geroerd in een beetje koud water
optioneel:
• 30g Boter
• Zout, peper
Bospaddenstoelen a la crème met knoedels
Bereiding:
1. Snijd de broodjes in kleine blokjes en giet er kokende melk over. Op smaak brengen met zout en peper. Peterselie plukken en fijnhakken en met ei aan de broodmassa toevoegen en erdoor kneden. Met nootmuskaat op smaak brengen.
2. Uien in kleine blokjes snijden. Laat de boter in een pan smelten en fruit de uiblokjes erin; vervolgens bij de broodmassa doen, goed doorkneden en 30 minuten laten rusten.
3. Ondertussen de paddenstoelen wassen en afhankelijk van de grootte nogmaals in twee of vier stukken snijden.
4. Maak kleine knoedels van de massa en leg ze in kokend water. Aan de kook brengen en ca. 6 minuten laten trekken. Haal de knoedels eruit, laat ze goed afdruppelen; vervolgens door een beetje schuimende boter halen
5. Schil de sjalotten en snijd ze in kleine blokjes. Fruit ze in een grote pan in botervet. Paddenstoelen toevoegen, kort braden en dan met madeira afblussen, room en bouillon toevoegen en een beetje laten inkoken.
6. Paddenstoel-ragout met zout en peper op smaak brengen en met een beetje geroerde maïzena licht binden. Verdeel de room-paddenstoelen over diepe borden. Leg er telkens 2-3 kleine knoedels op en serveren.