Ingrediënten

Voor 1 brood

• 300 g roggebloem (type 1150)
• 400 g tarwebloem (type 405)
• 2 EL suiker
• zout
• 1 pakje gedroogde gist
• 1 pakje zuurdesem-extract (15 g)
• 1 grote ui
• 100 gram walnoten
• 50 g gedroogde cranberry's
• een beetje grof gemalen rogge om te wentelen

BROOD MET UI, WALNOTEN EN CRANBERRY'S

Bereiding:

1. Meng beide soorten bloem, 1 EL suiker, 2 TL zout, de droge gist en het zuurdesem-extract in een kom. Voeg 450-500 ml lauwwarm water toe en kneed het geheel met de handen in ca. 7 minuten tot een glad deeg. Laat het deeg afgedekt ca. 45 minuten op een warme plaats rijzen.

2. Schil de uien en snijd in kleine blokjes. Verwarm olie in een pan. Fruit de ui hierin. Bestrooi met 1 afgestreken EL suiker en laat al roerend karameliseren. Haal uit de pan en laat even afkoelen.

3. Hak de walnoten grof. Kneed de uien, walnoten en cranberry's door het deeg. Vorm een rond brood van het deeg. Wentel het brood in een beetje grof gemalen rogge. Bestrijk een bakblik met water. Bekleed het bakblik vervolgens met bakpapier en besprenkel met een beetje water. Leg het brood hierop. Laat ca. 20 minuten afgedekt rijzen.

4. Verwarm de oven voor op (elektrische oven: 250 °C/ heteluchtoven: 225 °C/gasoven: zie fabrikant). Snijd het brood met een scherp mes in. Bak het in de hete oven gedurende ca. 15 minuten. Verlaag hierna de oventemperatuur tot (elektrische oven: 200 °C/ heteluchtoven: 175 °C/Gas: zie fabrikant) en bak nog eens 15–20 minuten. Laat het brood afkoelen.

Artesano schaaltje
Artesano schaaltje
Artesano schaaltje
Artesano dipschaaltje
Artesano dipschaaltje
Artesano dipschaaltje