Ingrediënten:

- 4 lamsbouten
- zout, peper
- 1 el geklaarde boter
- 3 sjalotten
- 1 teentje knoflook
- 14 kleine wortelen
- 500 ml droge rode wijn
- 1 laurierblad
- 400 ml lamsbouillon
- 2 el zachte boter
- snuifje suiker
- ½ - 1 theelepel maïzena
- 100 g druiven

Gestoofde lamsbout met wortelen en druiven

Voor 4 personen
voorbereidingstijd: 50 min. + 2 uur baktijd

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180°C (boven/onderwarmte). Kruid de lamsbout met zout en peper. Verhit de geklaarde boter in een geschikte braadpan, bak de lamsbouten rondom op gemiddelde temperatuur gedurende ca. 10 minuten. Schil ondertussen de sjalotten, knoflook en twee wortelen en hak ze fijn.

2. Zodra de lamsbouten rondom een mooie bruine kleur hebben gekregen, voeg dan de in blokjes gesneden groenten toe en meesmoren. Rode wijn en laurier toevoegen en de vloeistof aan de kook brengen. Giet de lamsvleesbouillon erin en bedek de braadpan met een op maat gesneden bakpapier.

3. Plaats de braadpan gedurende ca. 2 uur op het een na onderste niveau van de voorverwarmde oven en draai de bouten af en toe om. De bouten zijn klaar zodra het vlees mals is en gemakkelijk van het bot loslaten.

4. Ongeveer 30 minuten voor het serveren de resterende wortelen schillen en wassen. Bestrijk een brede pan met boter, voeg de wortelen toe, breng op smaak met zout en een snufje suiker en dek af met een beetje water. Bedek de wortelen met een stuk op maat geknipt bakpapier en breng ze aan de kook tot ze beetgaar zijn. Verwijder bakpapier, draai wortelen om en de vloeistof flink laten inkoken. Zodra de vloeistof verdampt is, beginnen de wortelen te bakken, let er echter op dat ze een beetje kleur krijgen, maar niet te donker worden.

5. Haal de gare lamsbouten uit de stoofpot en houd ze warm in de oven op 100°C. Giet het brouwsel door een fijne zeef in een pan en reduceer het tot 300 ml. Meng maïzena met 2 - 3 el water, roer door de kokende saus en verdik licht. Was de druiven, snijd ze in kleine pluimen en zet ze in de oven met de lamsbouten.

6. Serveer met lamsbotje, wortelen en druiven op borden, dek af met saus en serveer met rozemarijnaarijnaardappelen.