Ingrediënten
3 porties
• Een rond wit brood of het typische Mallorcaanse roggebrood "pa moreno"
• 10 tot 15 ramallet-tomaten
• Zout & olijfolie
Pa amb Oli
Bereiding:
1. Deel het brood met een groot mes in twee helften, snijd er vervolgens vingerdikke sneden van en rooster deze. Op Mallorca bestaat hiervoor een speciale steelpan. Als u niet over een dergelijke pan beschikt, kunt u de sneden brood ofwel op de barbecue leggen of een normale pan gebruiken.
2. De tomaten worden voor een authentieke pa amb oli op het ijzeren rooster boven de gloed geroosterd. Als u geen ijzeren rooster bij de hand hebt, kunt u de tomaten ook even in de pan lichtjes roosteren. Rooster het brood en de tomaten nooit samen, maar altijd apart.
3. Wrijf de geroosterde sneden brood nu zo lang met de tomatenhelften in, totdat het brood volledig met het sap van de tomaten is doordrenkt.
4. Bestrooi het brood nu naar smaak met zout en druppel er voorzichtig wat olie overheen. Hiervoor zijn het beste de klassieke kannetjes geschikt die voor olie en azijn worden gebruikt.
5. Serveer de pa amb oli met zeevenkel, kappertjes, knoflook en goede kaas of ham.