Ingrediënten

• Meel: op gevoel
• ½ blokje verse gist
• ca. 150 ml water
• 2 TL olie en een beetje olie om het brood in te vetten

Rocio‘s broodrecept

Bereiding:

1. Ik maak een half blokje verse gist in een grote kom klein en giet er een theekopje lauwwarm water bij. Dit moet ongeveer 150 ml zijn.

2. Vervolgens voeg ik twee eetlepels olijfolie toe. Desgewenst kun je zout toevoegen. Op Mallorca doen we dat niet, want voor onze Pa amb oli zijn we dol op ongezouten brood.

3. Nu kneed ik geleidelijk aan tarwemeel door het gistmengsel, net zolang tot het deeg goed in een ronde vorm te vormen is.

4. Om ervoor te zorgen dat het deeg twee keer zo groot wordt, laat ik het op een warme plaats rusten. In de zomer zet ik de schaal met een theedoek erover in de zon, in de winter voor de kachel in de finca. Daar kan het brooddeeg perfect rijzen.

5. Als het deeg genoeg is gerezen, kneed ik het nog een keer maak er een mooi gelijkvormige bal van die ik dan op de ingevette bakplaat leg. Voor het invetten gebruik in olijfolie - geen boter.

6. Voordat het deeg in de oven gaat, bestrooi ik nog met meel. Soms snijd ik er met een mes een paar patronen in, maar meestal laat ik het deeg onaangeroerd zodat er bij het bakken een mooie gladde korst ontstaat.

7. Het deeg wordt bij 180 graden circa 30 minuten gebakken.

friends - tip: Probeer het deeg eens met noten, gedroogde tomaten en stukjes olijf. Lekker!

Artesano olijvenschaal
Artesano olijvenschaal
Artesano olijvenschaal
Texas steakmes
Texas steakmes
Texas steakmes