Irish coffee

Op een gure herfstmiddag is er niets beters dan te genieten van warme Irish coffee met een laagje slagroom. Deze koffiespecialiteit met de zachte zoetheid en een scheutje Ierse whisky heeft een heel eigen karakter. Hij verwarmt heerlijk en zorgt voor een bijzonder aangenaam gevoel. Hier leest u de beste tips over de heerlijke warme drank van het groene eiland.

Recept: Hoe maakt u Irish coffee?

Met een goed recept is het niet moeilijk om thuis een heerlijk smakelijke Irish coffee te serveren. Voor deze warme drank zijn maar een paar ingrediënten nodig:

 • Koffiepoeder
 • Whisky
 • suiker
 • slagroom

  Welke whisky gebruikt u voor Irish coffee?

  De juiste whisky vormt het hart van een goede Irish coffee. U kunt het beste een echte Ierse whisky kiezen. Vergeleken met Schotse whisky is hij beduidend zachter en minder rokerig of moutig van smaak. De reden hiervoor is de manier van bereiding: Ierse whisky's worden drie keer gedistilleerd, Schotse whisky's slechts twee keer. In Schotland wordt whisky gemaakt met turfgedroogde gerst en met gemoute gerst. Dit is ongebruikelijk in Ierland. De bijzondere mildheid van de Ierse whisky zorgt voor het unieke, harmonieuze en ronde aroma van de Irish coffee. Whisky's die traditioneel voor Irish coffee worden gebruikt, zijn bijvoorbeeld Clontarf Single Malt of Tullamore Dew. Ook Jameson wordt beschouwd als een typische whisky voor Irish coffee.

  Hoe drinkt u Irish coffee?

  Om in stijl van een Irish coffee te genieten, is allereerst het juiste glas of kopje belangrijk. Een typische beker voor Irish coffee is van glas. Daarmee is het warme kleurenspel van koffie, whisky en de slagroom is zichtbaar. Een langwerpig glas met greep of een latte macchiato-glas, zoals het NewWave latte macchiato-glas van Villeroy & Boch, is ideaal voor Irish coffee.

  Er zijn drie verschillende manieren om van Irish coffee te genieten. Het samenspel tussen het mengsel van koffie-whisky en de room is belangrijk.

  1. Irish coffee wordt traditioneel door de laag slagroom gedronken. Elk slokje koffie wordt vermengd met een beetje vers gesmolten room. Kenners kiezen voor deze variant om de optimale smaak te ervaren.
  2. U kunt ook met een lepel van een Irish coffee genieten. Doe op elke lepel een beetje koffie en schep er een beetje room op.
  3. Sommige koffiedrinkers roeren de Irish coffee liever, zodat de koffie en de room zich vermengen.

   

  Welke creatieve recepten zijn er voor Irish coffee?

  Irish coffee is in de loop van zijn geschiedenis keer op keer opnieuw geïnterpreteerd. Het is geweldig voor het ontwikkelen van nieuwe recepten. Probeer het eens – hier zijn enkele tips en suggesties:

  • Experimenteer met verschillende soorten whisky en gebruik ook eens een krachtigere Schotse whisky.
  • Versier de slagroom met karamelsaus, hagelslag, gehakte noten of een koekje.
  • Gebruik voor het zoeten verschillende soorten siroop, zodat de Irish coffee een nieuw, fris accent krijgt.
  • Voor een Irish coffee "Bumblebee" doet u om en om laagjes Irish coffee en advocaat in het glas.
  • Probeer ook eens een pittige versie van de Irish Coffee met verse nootmuskaat of kardemom op het laagje slagroom.
  • Geniet in de zomer van een ijskoude Irish coffee. Gebruik hierbij een laagje vanille-ijs in plaats van room.

   

  NewWave latte macchiato-glas
  NewWave latte macchiato-glas
  NewWave latte macchiato-glas
  Artesano kopje
  Artesano kopje
  Artesano kopje
  Ella latte macchiato-lepel
  Ella latte macchiato-lepel
  Ella latte macchiato-lepel