De tradities van "koffie met gebak"

Deze magische drie woorden laten het hart van fijnproevers sneller kloppen: koffie met gebak. Het hoeft niet altijd zelfgemaakte taart en handgezette filterkoffie te zijn. Welke interpretatie van koffie met gebak ook u kiest: deze gewoonte is typisch Duits – en een heerlijke kleine onderbreking van het dagelijks leven.

Een stukje cultuur om te ontspannen

Onze grootouders wisten de traditie van koffie met gebak al te waarderen. Het is niet bekend hoe lang het gebruik in de bij ons bekende vorm bestaat. Wat zeker is, is dat koffie aan het begin van de 17e eeuw naar Europa kwam. Even later werden er koffiehuizen geopend, eerst in Italië en daarna in andere landen. In 1673 werd in Bremen het eerste koffiehuis van Duitsland geopend.

Al snel begonnen de koffiehuizen de licht bittere warme drank bij zoete gerechten te serveren. De mensen waren zo enthousiast over deze combinatie dat ze thuis ook koffie en zoetigheid als tussendoortje serveerden.

Toen in de 19e eeuw baksoda en bakpoeder voor iedereen beschikbaar werden, konden er nu ook thuis heerlijke taarten worden gebakken.

De klassieke dag voor koffie met gebak was zondag: op deze vrije dag kwam het hele gezin bij elkaar om er even bewust van te genieten. 's Ochtends ging je naar de mis en daarna volgde een zondagse wandeling. 's Middags werd de tafel feestelijk gedekt, het gebak uit de oven gehaald en nam iedereen plaats aan de tafel.

Tegenwoordig is koffie met gebak een integraal onderdeel geworden van de Duitse koffiecultuur. Koffie met gebak is er niet alleen op zondag, maar ook bij vele andere gelegenheden. Doordeweeks geniet men er na de lunch of in de late namiddag van. Het is in pensions, cafés en restaurants onmisbaar als opkikkertje na een wandeling. Thuis is koffie met gebak een gelegenheid om gezellig samen te zitten en levendige gesprekken te voeren. Het koffiekransje, het koffiedrinken met gebak erbij, is tegenwoordig een van de meest populaire varianten van deze traditie.

Mariefleur koffie-/theekop
Mariefleur koffie-/theekop
Mariefleur koffie-/theekop
Mariefleur ontbijtbord
Mariefleur ontbijtbord
Mariefleur ontbijtbord
Boston witte wijnglas
Boston witte wijnglas
Boston witte wijnglas

Voor bij de koffie: geliefde soorten gebak

Er worden vaak regionale gebaksoorten voor bij de koffie gekozen. Veel gebak verraadt zijn oorsprong op basis van de naam – zoals de Frankfurter Kranz of de Schwarzwälder Kirsch. Klassieke gebaksoorten voor bij de koffie zijn bijvoorbeeld:

Cheesecake: De oudste recepten voor cheesecake, kwarktaart, komen uit Frankrijk en zijn al meer dan 600 jaar oud. Ook in Duitsland is deze taart met kwark of roomkaas een klassieker en inmiddels een van de bekendste gebaksoorten.

Appeltaart: Deze fruittaart wordt gebakken met zure appels en kent vele regionale varianten – bijvoorbeeld de Elzasser appeltaart, Stiermarkse appeltaart of Franse appeltaart. Het is de algemene term voor alle gebak dat appel als ingrediënt bevat.

Bienenstich: Dit plaatgebak is een ware Duitse klassieker. Het bestaat uit gistdeeg, is gevuld met room en overbakken met gekarameliseerde amandelen.

Volgens de legende is Bienenstich afkomstig uit Linz aan de Rijn. De inwoners van Linz zouden een geschil met de naburige stad Andernach hebben gewonnen door bijennesten te gooien. Om dit te vieren, werd er volgens de legende een taart gebakken die Bienenstich, bijensteek, werd genoemd.

Kersentaart: Kersentaart is verkrijgbaar in vele variaties – vooral gedekte kersentaart met ontpitte zure kersen is populair. Als het hoofdingrediënt dat de smaak bepaalt kersen zijn, is er sprake van kersentaart.

Marmercake: Deze cake is al sinds de 17e eeuw bekend en was vooral in Oostenrijk populair. De naam verwijst naar het veelkleurige patroon dat ontstaat door er cacao door te mengen. Deze cake wordt traditioneel in tulband-, krans- of cakevormen gebakken, waardoor hij zijn karakteristieke vorm krijgt.

Pruimentaart: Pruimentaart was al in de 17e eeuw bekend. De klassieke versie van dit plaatgebak bestaat uit gistdeeg, maar sommige versies bestaan ​​ook uit zandtaartdeeg of roerdeeg.

Kruimeltaart: Kruimeltaart was aanvankelijk vooral populair in Saksen en Silezië, maar is tegenwoordig over de hele wereld bekend. Dit plaatgebak wordt puur of gevuld met fruit gegeten. De typische kruimellaag wordt gemaakt van een mengsel van suiker, boter en bloem.

Chocoladetaart: Er zijn talloze recepten voor chocoladetaart. Elke taart met chocolade kan chocoladetaart worden genoemd. Of het nu gaat om cake of de Herrentorte met chocoladeroom – chocoladetaarten behoren tot de favoriete taarten in Duitsland.

Maar u kunt natuurlijk ook eens een moderne variant proberen:

Geniet heel internationaal van koffie met gebak met luchtige Amerikaanse muffins,
fantasierijke Engelse cupcakes of heerlijke Italiaanse tiramisu!

Bak naar hartenlust met Clever Baking van Villeroy & Boch.

NewWave koffie-/theekop
NewWave koffie-/theekop
NewWave koffie-/theekop
Artesano beker
Artesano beker
Artesano beker

Voor bij de koffie: geliefde soorten koffie

Voor veel mensen is filterkoffie een onovertroffen klassieker bij het gezellig samen koffiedrinken: Het unieke aroma verspreidt zich door het hele huis en lokt iedereen naar de tafel. Tegenwoordig kunnen we echter kiezen uit vele verschillende koffiespecialiteiten. De populairste koffiesoorten in Duitsland zijn:

Koffie met melk: Koffie met melk is bijzonder mild. Hij bestaat voor een derde of de helft uit melk. Tegelijkertijd bevat deze koffiesoort geen espresso of melkschuim. Deze koffiesoort kan het beste in een grote koffiekop worden geserveerd.

Espresso: Dit opkikkertje komt uit Italië en heeft een intense smaak. Hij wordt meestal zwart gedronken. In de zomer is een Iced Espresso ideaal. De hoge druk tijdens het bereiden geeft de espresso zijn karakteristieke notenbruine kleur. NewWave espresso-set 2-delig

Mokka: Deze koffievariant komt uit de Arabische wereld. Het speciale aroma wordt bereikt door bijzonder fijn koffiepoeder en twee keer koken. De mokka wordt vaak verfijnd met kruiden zoals kaneel of kardemom. MetroChic blanc mokka- en espressokopje

Latte Macchiato: Latte macchiato wordt gemaakt van melk en koffie van krachtig gebrande bonen. Kenmerkend zijn de twee duidelijk zichtbare lagen in het latte macchiato-glas. Hiervoor mag de melk bij het ingieten nooit heter dan de koffie zelf zijn. Artesano Hot&Cold Beverages beker

Cappuccino: Deze romige koffiespecialiteit is gemaakt van opgeschuimde, warme melk en espresso en heeft een laagje melkschuim. De mengverhouding is ⅓ espresso, ⅓ melkschuim en ⅓ melk. Caffè Club Floral Touch of Rose café au lait-kopje

Gearomatiseerde koffie: Heerlijke koffie met een fijne noot van hazelnoot, vanille of karamel – koffiesiroop biedt een geheel nieuwe wereld van variatie. Een trend die ook in Duitsland erg populair is. MetroChic blanc koffiekop en schotel

MetroChic melkkannetje
MetroChic melkkannetje
MetroChic melkkannetje
MetroChic broodbord
MetroChic broodbord
MetroChic broodbord
MetroChic bestek-set
MetroChic bestek-set
MetroChic bestek-set

Koffie met gebak, de traditie vandaag de dag

De gewoonte van koffie met gebak combineert klassieke koffiecultuur met modern genieten. Samen koffiedrinken is het symbool van een plezierige lifestyle made in Germany – en iedereen kan dit individueel invullen: met het gezin aan tafel, met uw beste vrienden in het café, bij een picknick buiten of als een pauze voor uzelf tussendoor.

Vier deze prachtige gewoonte – en ontdek uw verlangen naar samen koffiedrinken!