Waar naartoe met oud servies?

Tips voor upcycling, reparaties & correcte afvoer als afval

De porseleinen terrine die u echt niet meer nodig heeft, het bord met een kleine barst in de verfijnde gouden rand of het losse kopje dat niet bij het andere servies op de koffietafel past: er zijn veel redenen waarom servies wordt afgedankt. Maar wat te doen met servies dat u niet meer nodig heeft?

Hoe u afgedankt porselein correct kunt afvoeren en welke alternatieven er zijn voor de afvoer als afval, kunt u lezen in onze adviezen.

UPCYCLING - OUD WORDT NIEUW

Afgedankt serviesgoed nieuw leven inblazen

Uitgerangeerde sierpotten of kleine schaaltjes zorgen voor orde op elk bureau. Zij dienen als een pennenbakje of bieden mogelijkheden om allerhande gebruiksvoorwerpen op te bergen. Porseleinen borden met een leuk patroon in verschillende formaten kunt u bijvoorbeeld ook als klassiek wandbord of in de vorm van een klok gebruiken. Voor de bevestiging van de borden kunnen sterke kleefoplossingen of wandhaken voor borden worden gebruikt. 

Ook gebroken aardewerk kan in een nieuwe samenstelling een effectvol verschijningsbeeld tevoorschijn toveren. Met fijne stukjes porselein kunt u schilderijlijsten, spiegels en volledige wanden decoreren en in een nieuw licht laten schitteren. Uit gekleurde varianten kunnen u prachtige mozaïeken samenstellen. Bij upcycling zijn er geen grenzen aan uw fantasie.

Loont het de moeite om porselein te repareren?

Bij een individueel item ziet u misschien op tegen de moeite waarmee de reparatie van porseleinen serviesgoed gepaard gaat. Maar juist bij kostbare stukken van een hoogwaardig tafelservies loont het vaak de moeite om het uniforme verschijningsbeeld te herstellen. Daarvoor is het echter absoluut noodzakelijk dat u alle fragmenten zorgvuldig bewaart. Anders lukt het alleen in een professionale restauratie om het kostbare stuk weer in elkaar te zetten uit de individuele fragmenten. Vooral hoogwaardige stukken zijn op zijn minst een poging tot reparatie waard.
Daarbij zou u als volgt te werk moeten gaan:

  1. Pas om te beginnen de scherven weer zorgvuldig in elkaar.

  2. Vervolgens reinigt u de breukvlakken zorgvuldig met oplosmiddel, anders hecht de lijm onvoldoende.

  3. Breng een speciale porseleinlijm op het breukvlak aan en druk het afgebroken stuk enkele minuten stevig aan.

  4. Verwijder eventueel ontstane lijmresten.

  5. Het porseleingoed moet 24 uur drogen.

Oud servies afvoeren

Kopjes die in scherven zijn gevallen, of andere kleine serviesdelen die om esthetische redenen worden afgedankt, kunnen zonder problemen worden meegegeven met het restafval. In geen geval zou servies in de glascontainer gegooid moeten worden. Porselein wordt in complexe processen van kaolin, kwarts en veldspaat gemaakt en heeft dus een andere chemische samenstelling dan verpakkingsglas. Daarom vereist het een hogere temperatuur om het te smelten. In het recyclingproces voor oud glas veroorzaakte foutief ingeleverd porselein aanzienlijke storingen. Grotere hoeveelheden aardewerk moeten worden ingeleverd bij recyclinginrichtingen waar zij op adequate wijze verwerkt en/of afgevoerd kunnen worden.

Kopjes, borden en schalen die gebroken zijn of kleine schades vertonen, zijn het ideale servies voor een vrijgezellenfeest - de 'polterabend', een traditie die vooral in Duitsland plaatsvindt - waarbij het kapotgooien van porselein een centraal element van het feest is. Houd daarom in de gaten of in de nabije toekomst misschien een bruiloft op de kalender staat waarvoor zo'n vrijgezellenfeest gepland is. Ook in dat geval moet na afsluiting van het feest voor een correct afvoer van de scherven worden gezorgd.

Oud servies verkopen of weggeven

U zou bovendien moeten overwegen om uw afgedankte servies te koop aan te bieden. Hiervoor zijn rommelmarkten zoals ze in veel plaatsen regelmatig georganiseerd worden, een ideale gelegenheid. Hier komen veel mensen op af die de aangeboden goederen komen bekijken - en misschien is er een gepassioneerde verzamelaar die blij is met uw oude porselein. Ook marktplaatsen op het internet zijn een goede mogelijkheid om afgedankt porselein te verkopen. Voor uw afgedankte stukken kunt u vaak nog een leuke prijs bedingen. Als u daar de tijd niet voor heeft, loont het de moeite om eens bij een in- en verkoopwinkel navraag te doen. Meestal is het een onderdeel van het winkelconcept om de verkoop van u over te nemen.

Voordat u uw oude servies afvoert, zou u ook kunnen denken aan een donatie voor mensen die in noodsituaties beland zijn. Talrijke liefdadige organisaties nemen donaties in natura - zoals serviesgoed - graag in ontvangst.

Conclusie

Afgedakt servies - ideaal om weg te geven, te verkopen of te verfraaien.

Soms valt ook wel eens een topstuk van de porseleinverzameling in stukken. Wanneer een reparatie geen uitkomst kan bieden, moeten de resten correct afgevoerd en verwerkt worden. Voor borden, kopjes, schalen en komen zijn er meestal alternatieven voor een afvoer als afval: weggeven (als cadeau), verkopen of verfraaien - met een kleine moeite vindt u nog afnemers of creatieve gebruiksdoelen voor afgedankt porselein. En u schept ruimte in uw kast voor iets nieuws.

Onze noviteiten

Verheug u op de noviteiten van dit jaar
 

Nu ontdekken

Dining & Lifestyle

Bekijk onze gekleurde wereld van Dining & Lifestyle en
laat u inspireren!

Nu ontdekken