Wijnglazen

Welk glas voor welke wijn?

Sprankelende witte wijn of krachtig rood: een perfect gevormd wijnglas laat de hoogwaardige drank volledig tot zijn recht komen en helpt om het volle aroma tot ontwikkeling te laten komen. Daarom zijn de juiste wijnglazen nodig om de charismatische smaak van de wijn optimaal tot zijn recht te laten komen. In ons advies laten we u zien welke soorten en vormen wijnglazen er zijn en in welk wijnglas u welke wijn dient te serveren.

Functionale veelzijdigheid in vormen

De verschillende soorten wijnglazen verschillen voornamelijk qua vorm van de kelk. Ruim open of juist smal toelopend - de individuele vormen zijn verantwoordelijk voor het benadrukken van het karakter van de betreffende wijn en om individuele aroma's op de voorgrond of de achtergrond te plaatsen.

WELKE WIJN UIT WELK GLAS?

Rode wijn

Rode wijn moet kunnen ademen. Een complex bouquet waarmee rode wijnen kunnen overtuigen, heeft vooral één ding nodig: ruimte. Daarom worden rode wijnglazen gekenmerkt door een bolvormige, volumineuze kelk en een brede opening die bovenaan weer een beetje toeloopt. Dit ontwerp creëert een breed oppervlakte waarin de wijn voldoende ruimte kan innemen en in contact komt met voldoende zuurstof. Zo zorgen rode wijnglazen ervoor dat de aroma's van rode wijnsoorten intenser en duidelijker tot hun recht komen.

Witte wijn

Witte wijnglazen hebben een smalle, hoge vorm, waarmee ze een beetje doen denken aan champagneglazen. Door de lange steel waaraan ze worden vastgehouden, kunnen ze niet zo snel opwarmen; witte wijn kan het beste koel worden geserveerd. Vandaar ook het kleine volume van het witte wijnglas, want voor witte wijn geldt: hoe minder in het glas, hoe minder de wijn zich kan opwarmen. Om ervoor te zorgen dat uw gasten geen lauwwarme witte wijn krijgen, kunt u beter een keertje bijschenken.

Rosé

Roséglazen zijn middelgroot omdat een roséwijn niet hoeft te ademen. Ze zijn langer en slanker dan rode wijnglazen en hebben een opening die zich naar de rand van het glas toe versmalt, waardoor de aroma's – licht en fruitig bij de meeste rosés – direct op de tong tot hun recht komen.

Plaatsing: in welke volgorde dekt u wijnglazen in?

Bij een feestelijk gedekte tafel krijgen glazen en bestek bij het dekken een vaste plaats. Dit is boven de messen, die rechts van het bord liggen.

Bij het plaatsen van de individuele glazen wordt de volgorde waarmee ze bij een meergangenmenu worden gebruikt ter oriëntatie aangehouden, zowel bij het indekken van de wijnglazen als tijdens de maaltijd aan tafel. Volgens de gegeven tafeletiquette wordt het waterglas uiterst rechts boven het bestek geplaatst, links daarvan een witte wijnglas, daarnaast een glas voor de rode wijn.

De juiste reiniging van uw wijnglazen

Om nog lang van uw waardevolle wijnglazen te kunnen genieten, moet u ze na gebruik goed schoonmaken. Voor goede wijnglazen is handmatig afwassen nog altijd de eerste keuze. In de vaatwasser lopen uw glazen een groot risico, zelfs als ze zijn aangeduid als geschikt voor de vaatwasser. Subtiel kristalglas en ander hoogwaardig glaswerk kan tijdens het reinigen in de vaatwasser breken.

Gebruik voor het afwassen met de hand lauwwarm water en een beetje afwasmiddel. Agressieve middelen kunnen het oppervlak van uw kostbare wijnglazen beschadigen. Wrijf daarom ook niet te hard op hoogwaardige glazen. Dompel de wijnglazen voorzichtig één voor één in het water en haal ze er langzaam weer uit. Deze procedure kan met uw fijne glaswerk tot vijf keer worden herhaald. Bij hardnekkige vlekken die niet kunnen worden verwijderd door herhaaldelijk te vegen, kunt u verdunde witte azijn gebruiken. Hierna moet u het glas nogmaals zorgvuldig afspoelen.

Sprankelend en stralend - wijnglazen poleren

Voor kristalheldere glazen is alleen afwassen niet genoeg. Alleen zorgvuldig poleren laat het fijne glaswerk na gebruik weer stralen. Gebruik hiertoe een schone, niet-pluizende handdoek van katoen of liefst linnen voor uw glaswerk. Let er bij het poleren op dat u glazen niet aan de steel vasthoudt. Hierbij bestaat het gevaar op glasbreuken. Houdt het glas om de kelk vast – gebruik hiervoor een tweede katoenen handdoek.

 

Voor fonkelende glazen zonder ontsierende strepen, is het aan te raden de glazen voorzichtig boven waterdamp te houden voordat u ze gaat poleren. Tegen het licht ziet u goed hoe helder de wijnglazen weer stralen. Helemaal klaar voor de volgende zwoele zomeravond of het verfijnde feestbanket.

Overzicht

De vorm van het glas bepaalt de smaak van de wijn

Een fruitig witte wijn als lichte begeleider van een visgerecht of een volle rode wijn na een drukke dag; niet alleen wijnkenners weten dat het complexe bouquet van wijn pas in het juiste glas tot zijn recht komt. De esthetiek van wijnglazen is meer dan alleen een kwestie van persoonlijke smaak. Hoe gevarieerd de ontwerpen van wijnglazen ook zijn, de doorslaggevende factor voor het genieten van wijn is in de eerste plaats de vorm van het glaswerk.

Cadeaus voor kenners van champagne en wijn

Hoogwaardige glazen