Echt genieten van thee met Villeroy & Boch

Een kleine theegeschiedenis – hoe alles begon

De geschiedenis van de thee gaat bijna 5.000 jaar terug. Er zijn talloze mythen en verhalen over de ontdekking van de aromatische warme drank. Volgens een Chinese legende kookte de Chinese keizer Shen Nung in het jaar 2737 voor Christus water onder een boom toen er een sterke wind opstak en een paar blaadjes in de ketel werden geblazen. Deze waren afkomstig van een theeplant, kleurden het water licht goudbruin en zorgden voor een aangename geur. De keizer proefde het drankje en vond het heerlijk en verfrissend.

Groene thee – de Aziatische variant vol werkzame stoffen

Groene thee wordt beschouwd als een echte bron van gezondheid en voorkomt veel ziekten – niet voor niets werd deze thee in vroegere tijden voornamelijk om medische redenen gedronken. De heerlijke drank heeft een immuunversterkende en ontgiftende werking en heeft positieve effecten op het cardiovasculaire systeem en de stofwisseling. De teelgebieden van groene thee bevinden zich voornamelijk in de provincies in Zuid- en Centraal-China en in Japan. De thee dankt zijn naam aan het bijzonder behoedzame productieproces waarbij de groene kleur van de theeplant en bijna alle oorspronkelijke stoffen behouden blijven.

Voor de hoge kwaliteit van het eindproduct worden in de lente alleen de zachtste bladeren geplukt. Deze zijn bijzonder rijk aan smaakstoffen, vitaminen en mineralen.

——————————

Om de waardevolle ingrediënten van de thee het best te behouden, giet u water van maximaal 80° C op de blaadjes.

Zwart thee – aromatische veelzijdigheid

Als u op zoek bent naar een betrouwbaar opkikkertje, dan is zwarte thee de perfecte keuze. Deze zeer populaire theesoort bevat evenveel cafeïne als koffie en heeft hetzelfde stimulerende en concentratiebevorderende effect. De tannines van de aromatische warme drank hebben ook een positief effect op de maag en darmen. Bovendien binden de aanwezige polyfenolen vrije radicalen en kunnen ze helpen bij allergieën.

Tot de bekendste soorten zwarte theesoorten behoren de heerlijke Darjeeling, de kruidige, sterke Assam en Ceylon met zijn fruitig-zure noot. De namen staan voor de respectievelijke teeltgebieden in India en Sri Lanka. In tegenstelling tot groene thee worden de celwanden van het blad bij de productie van zwarte thee opengebroken, waardoor het celsap met zuurstof reageert. Hierbij ontstaan waardevolle aroma's die een grote invloed op de smaak van de latere infusie hebben.

——————————

Laat de zwarte thee voor een stimulerend effect ongeveer 2-3 minuten trekken.

Mate-thee – gezondheid uit Zuid-Amerika

Als trendy drank is mate-thee, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, ook in ons land al enkele jaren heel populair. Geen wonder: de verfrissende drank met een zoete en bittere noot geldt per slot van rekening als een stimulerende opkikker vanwege het hoge cafeïnegehalte en bevordert de prestaties zowel bij sport als studeren. Bovendien is mate-thee goed voor de spijsvertering en vermindert hij de eetlust – de ideale drank voor diëten.

De term "mate" verwees oorspronkelijk naar het kopje waaruit de thee traditioneel werd gedronken. Tegenwoordig betekent het echter de thee zelf. Net zoals rooibos thee wordt mate-thee niet gewonnen uit de Camelia-plant, maar uit de bladeren en takken van een hulstplant.
 
 

——————————

Om op de klassieke Europese wijze van mate-thee uit een kopje te genieten, gebruikt u kokend water en laat u de thee 3-5 minuten trekken.

Matcha-thee – hoogwaardig groene theepoeder

Geen enkele andere thee biedt meer celbeschermende antioxidanten dan de intens groene matcha-thee. Vanwege het feit dat deze drank geen klassieke thee-infusie is, maar een poedervormig extract van verse bladeren, is het aandeel van gezondheidsbevorderende antioxidanten bijzonder hoog. De smaak van matcha-thee overtuigt met een enigszins zure noot die perfect wordt afgerond met romige, deels nootachtige of fruitige aroma's.

Oorspronkelijk komt matcha-thee uit Japan waar hij een vaste plaats bij traditionele theeceremonies heeft. Anders dan bij de productie van andere theesoorten staan de struiken ongeveer vier weken vóór de oogst van matcha-thee volledig in de schaduw om de rijpingsperiode te verlengen. Deze methode bevordert de concentratie van
waardevolle ingrediënten.

——————————

Voor de bereiding van matcha-thee mengt u het poeder eerst met een kleine hoeveelheid koud water tot een romige consistentie; hierna vult u dit aan met water met een temperatuur van 80° C.

Oolong thee – de geheime tip uit China

Oolong thee overtuigt met een reeks positieve effecten op het menselijk organisme. Zo versterken de polyfenolen en aminozuren onder andere het immuunsysteem en hebben ze een antiviraal en antibacterieel effect. Bovendien stimuleert Oolong thee de vetverbranding, verwijdert het gifstoffen en vermindert het de honger. Op deze manier helpt de heerlijke thee-infusie op een gezonde manier bij het afvallen. In tegenstelling tot andere theesoorten worden vooral rijpe bladeren geplukt voor de productie van de thee die voornamelijk in China wordt geteeld.

Oolong is een gedeeltelijk gefermenteerde thee die zeer goed verteerbaar is vanwege het relatief lage gehalte aan tannine. Om een gedeeltelijke oxidatie te bereiken, worden de bladeren zorgvuldig in trommels gedraaid of in rieten manden geschud.

——————————

Voor de bereiding giet u water van 100° C op de blaadjes en laat u de thee ongeveer 1-3 minuten trekken.

Rooibos thee – cafeïnevrij genieten

Als bron van talloze mineralen en sporenelementen biedt rooibos thee een brede reeks gezondheidsbevorderende effecten. De amberkleurige drank heeft onder ander een antioxidantieve werking en kankerwerende, krampwerende en anti-allergische effecten. Bovendien is deze heerlijke thee een echte stemmingsverbeteraar. Verantwoordelijk hiervoor is de flavonoïde quercetine dat de vorming van het gelukshormoon serotonine stimuleert; de perfecte stimulant op bewolkte dagen!

In tegenstelling tot veel andere theesoorten wordt rooibos thee niet gewonnen uit de klassieke theeplant, maar uit een klein struikje dat tot de peulvruchtfamilie behoort. Het natuurlijke verspreidingsgebied van de "rode struik" bevindt zich in het Cedergebergte in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap, waar de thee als nationale drank veel wordt gebruikt. Rooibo sthee smaakt aangenaam mild, is zeer goed verteerbaar en bevat geen cafeïne.

——————————

Voor een optimaal theegenot gebruikt u kokend water en laat u de thee 2-3 minuten trekken.

Witte thee – voortreffelijk zacht

Als de meest hoogwaardige van alle theesoorten heeft witte thee een bijzonder zacht stimulerend effect. Al in het oude China werden helende krachten toegeschreven aan de lichtzure infusiedrank met een enigszins zoete toon. Geen wonder, gezondheidsbevorderende drank bevat een bijzonder hoge concentratie aan waardevolle vitamines en mineralen. Tegenwoordig wordt hoogwaardige witte thee niet langer alleen in China, maar ook in India, Sri Lanka en Afrika geteeld.

Voor de productie van fijne thee worden in de lente alleen de jonge, nog gesloten knoppen van de theestruik gebruikt. Het feit dat deze zijn bedekt met zilverachtig-witte pluizen geeft deze bijzonder milde theesoort zijn naam.

——————————

Omdat witte thee in een natuurlijk proces maximaal twee procent wordt gefermenteerd, blijven de waardevolle smaken en ingrediënten in hoge mate behouden. Om de thee te beschermen, mag de temperatuur van het water niet hoger dan 75° C zijn.

Artesano Hot Beverages

Ontdek het juiste glas voor uw persoonlijke favoriete thee
 

Nu ontdekken
 

Tea Passion

Ontdek onze theecollectie voor veeleisende theeliefhebbers
 

Online inkopen