De keukenspoelbak

Het hart van iedere keuken.

Extravagant of klassiek, modern of traditioneel - ze zijn er in vele ontwerpen, materialen en kleuren, voor iedere behoefte en elke smaak, voor iedere keukenvorm.
Ook nu intussen in vrijwel ieder huishouden de afwasmachine de grote afwas voor zijn rekening neemt – de keukenspoelbak blijft hoe dan ook onmisbaar. Het is het voorbereidingscentrum om te snijden, schoon te maken, te wassen, te ontdooien en te kruiden, en moet vaak voldoen aan bijzondere designwensen. Functionaliteit en aanzien zijn daarom belangrijke criteria bij de aanschaf.
Dankzij de flexibiliteit kunnen ze in de meest uiteenlopende designconcepten toegepast worden. De meest voorkomende varianten zijn de inbouwspoelbakken. Ze worden in een uitsnede in het aanrechtblad gezet waarbij de rand op het blad rust. Bovendien zijn er hoekspoelbakken, die interessante vlakverdelingen mogelijk maken en de ruimte in de hoek optimaal benutten. Onderbouw spoelbakken kunnen het beste onder natuurstenen werkbladen gemonteerd worden en laten zich discreet in het keukenbeeld invoegen. Geïntegreerde spoelbakken vormen zonder overgang een duidelijk geheel met het werkvlak en zijn het beste geschikt voor moderne keukeninrichtingen.

Daarentegen is de klassieke spoelbak een tijdloos, mooi karakterstuk dat meestal zijn plek vindt in landelijke keukens, maar ook steeds vaker in moderne keukens te zien is.
Voor keukenspoelbakken heeft u ook de keuze uit diverse vormen en designs: van traditioneel, klassiek tot aan rond of rechtlijnig-modern. Afhankelijk van de maat zijn er varianten met enkele of dubbele spoelbakken, en ook met restafvoer verkrijgbaar.
Het aanzien wordt bovendien vooral bepaald door het materiaal. Voor de klassieker uit roestvrij staal kunt u kiezen uit hoogglans of gematteerd; wie liever een gekleurde keukenspoelbak heeft kan kiezen tussen de materialen graniet en keramiek.

Dankzij het harde oppervlak is keramiek als natuurlijk materiaal bestand tegen hitte, kou en de normale huishoudelijke zuren. Het is bovendien eenvoudig te reinigen en stoot- en krasbestendig, en daarom buitengewoon geschikt voor elke uitdaging in de keuken.
De geschiedenis van de keramische spoelbak kunnen we volgen tot in de 19e eeuw. Al in 1870 werden de eerste spoelbakken en wastafels uit keramiek vervaardigd. Verbeteringen in de productietechniek en het materiaal maakten massaproductie van sanitair mogelijk in de 20e eeuw.

Ook in de keuken maakte keramiek al snel een entree. “Grootmoeders Spoelbak” was er zelfs al in 1921, maar haar voorganger, de gootsteen, kon men al in catalogi uit het jaar 1912 vinden. Een gootsteen woog destijds tot wel 60 kg. Dit gewicht kon in de volgende jaren door de ontwikkeling van de productiemethode behoorlijk verlaagd worden. Rond 1950 werken de eerste opbouwspoeltafels uit keramiek geproduceerd. De inbouwspoelbakken zoals wij die tegenwoordig kennen bestaan sinds de zestiger jaren.
Spoelbakken worden onder anderen gemaakt van roestvrij staal, email, keramiek, graniet en marmer. Verschillende inbouwvarianten, designs en kleuren zorgen dat er een passende spoelbak is voor iedere smaak.