Villeroy & Boch
Sale
Zoeken
ProfessionalsShowrooms en dealers

Goed ventileren in de badkamer - Zo werkt het!

Leestijd: 6 minuten | Artikel van 5.6.2024
Delen

In de badkamer is het van nature vochtiger dan andere kamers, omdat bij het douchen en baden waterdamp ontstaat. Om een ​​gezond binnenklimaat te behouden en schimmelvorming te voorkomen, dient u uw badkamer goed te ventileren.

Inhoud

  • Waarom de badkamer regelmatig moet worden geventileerd
  • Goede ventilatie in de badkamer: stap voor stap
  • Extra hulpmiddelen voor een frisse badkamer
  • Alles voor goede lucht in uw badkamer

In een oogopslag

  1. Ventileer meerdere keren per dag op verschillende tijdstippen

  2. Kies voor groene planten voor een gezond binnenklimaat

  3. Controleer de luchtvochtigheid om schimmelvorming te voorkomen

  4. Gebruik luchtontvochtigers en ventilatiesystemen in badkamers zonder ramen

Waarom de badkamer regelmatig moet worden geventileerd

Regelmatig douchen en baden zorgt voor veel waterdamp in de badkamer en daardoor voor een hoge luchtvochtigheid. Dit vocht hoopt zich op op de vloer, de muren en de ramen. Als de luchtvochtigheid permanent hoog blijft en de condensatie zich ophoopt, ontstaat de ideale voedingsbodem voor schimmelsporen. Schimmel in de badkamer is niet alleen onooglijk, maar ook schadelijk voor uw gezondheid. Neem daarom tijdig preventieve maatregelen om schimmelvorming effectief te voorkomen. Als u de badkamer meerdere keren per dag goed ventileert en op deze manier de luchtvochtigheid verlaagt, heeft schimmel weinig kans om zich te ontwikkelen. Wij raden u aan om uw badkamer direct na het baden of douchen te ventileren, zodat het ontstane vocht direct kan worden afgevoerd.

Tip

Vraagt ​​u zich af hoe u met goede ventilatie schimmel in een badkamer zonder ramen kunt voorkomen? Plaats een luchtontvochtiger of installeer een ontluchter voor een inpandige badkamer. Als de badkamer gunstig in de woning is gelegen, dan kunt u als alternatief de ramen in de aangrenzende kamers openen en zo voor tocht zorgen bij geopende badkamerdeur.

Een moderne badkamer met innovatieve Wallway douchevloer en groot raam.

Schimmelvorming vermijden

Om schimmel in de badkamer te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de ruimte regelmatig en goed wordt geventileerd. Houd de luchtvochtigheid altijd in de gaten; deze dient tussen de 50 en maximaal 70 procent te liggen. Om dit te meten, kunt u het beste een zogenoemde hygrometer aanschaffen. Dit helpt u om overzicht te houden.

Bij het ventileren moet u bepaalde fouten vermijden waardoor de luchtvochtigheid in de ruimte verder zou toenemen. Open niet eerst de deur en daarna pas het raam. Hierdoor verspreidt de toch al hoge luchtvochtigheid zich naar alle hoeken van de kamer en wordt schimmelvorming bevordert. Het risico op schimmelvorming neemt ook toe als u het ventileren van de badkamer na het douchen vergeet of uitstelt. In dit geval zet de resulterende condensatie zich af op alle meubels, tegels en muren en droogt slechts zeer langzaam op. Schimmelvorming die hierdoor kan ontstaan, kunt u alleen voorkomen door de badkamer zo snel mogelijk droog te vegen en vervolgens goed te ventileren.

Gezondheidsvoordelen

Het regelmatig en voldoend ventileren in badkamers en woonruimtes is om verschillende redenen gunstig voor de gezondheid. Enerzijds voorkomt een gezond binnenklimaat schimmelvorming en draagt ​​zo bij aan de gezondheid. En aan de andere kant werkt regelmatig luchten ook tegen ziekteverwekkers die zich in de kamers kunnen verspreiden. Ventilatie verlaagt de concentratie van ziekteverwekkers in de lucht aanzienlijk, waardoor het risico op infecties wordt geminimaliseerd.

Bovendien leidt een slecht binnenklimaat bij sommige mensen tot vermoeidheid, uitputting en hoofdpijn. Zeker mensen met allergieën en astma moeten bijzonder voorzichtig zijn, omdat zij bij onvoldoende ventilatie moeite kunnen hebben met ademhalen. Regelmatig ventileren draagt ​​dus bij aan een gezonde bovenste luchtwegen, vooral als de verwarmingslucht in de winter droog is.

Wastafelonderkast Collaro met meubelwastafel Venticello en More To See Lite spiegel in een industrieel chique badkamer van Villeroy & Boch.

Behoud van de bouwstructuur

Als u de badkamer goed ventileert, draagt ​​u aanzienlijk bij aan het behoud van de bouwstructuur. Naast eventuele ziekteverwekkers hopen zich ook verontreinigende stoffen op in de binnenlucht. Chemische verbindingen komen via lijmen en verf in de lucht, maar ook via textiel, schoonmaakmiddelen en andere oplosmiddelen. Ook fijnstof en uitlaatgassen zijn luchtverontreinigende stoffen die onzichtbaar zijn voor de mens en in hoge concentraties een negatieve invloed kunnen hebben op het binnenklimaat en de bouwstructuur. Met een goede ventilatie voorkomt u schimmelvorming, minimaliseert u de gifstoffen in de lucht en draagt u zo bij aan het behoud van de bouwstructuur.

Als u in een huurwoning woont, bent u wettelijk verplicht om schimmelvorming te helpen voorkomen en de bouwstructuur intact te houden door middel van ventilatiemaatregelen.

Goede ventilatie in de badkamer: stap voor stap

In een huishouden met meerdere personen condenseert naar schatting dagelijks ruim tien liter waterdamp. Daarom is het zo belangrijker dat u uw badkamer in alle seizoenen, zowel in de winter als in de zomer, goed ventileert. In het onderstaande stappenplan ziet u hoe een goede ventilatie van natte ruimtes in zijn werk gaat.

Een moderne badkamer met moderne houten plafonds en witte Memento 2.0 wastafel en toilet.

Intensief ventileren: wat is het en hoe gaat het?

Een beproefde methode voor ventileren na het douchen is intensief ventileren. Deze methode zorgt binnen zeer korte tijd voor een effectieve en energiebesparende luchtverversing.
Ga als volgt te werk: zet het badkamerraam gedurende 10 tot 15 minuten, afhankelijk van de grootte van de ruimte, helemaal open terwijl de badkamerdeur gesloten blijft. Door dit intensieve ventileren ontsnapt een groot deel van het vocht naar buiten. U kunt vervolgens uw badkamerdeur en andere ramen in huis openen en voor extra trek zorgen met tochtventilatie. Sluit na ongeveer vijf tot tien minuten alle ramen.

Tip

Om een ​​optimale luchtcirculatie te bereiken, mag u uw raam niet in de kiepstand zetten. Gekantelde ramen zorgen ervoor dat de kamer snel afkoelt en verzamelen in het ergste geval water, waardoor het risico op schimmel alleen maar toeneemt. Bij het ventileren van de kamer kunt u het raam beter volledig openen, zodat de lucht snel ververst kan worden.

De beste tijd van de dag om te ventileren

De beste momenten van de dag om te ventileren zijn sterk afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden. In het voor- en najaar kunt u in principe op elk moment van de dag ventileren. In de zomer, als het warm is, ventileert u het liefst in de vroege ochtenduren en de late avonduren. Onthoud als vuistregel dat voor een goede ventilatie de buitentemperatuur lager moet zijn dan de kamertemperatuur. Zorg ervoor dat u de badkamer minimaal twee tot drie keer per dag ventileert, bij voorkeur op verschillende tijdstippen van de dag.
Hebt u een allergie? Let dan op de pollenbelasting en ventileer als volgt: ‘s morgens als u in de stad woont en ‘s avonds als u op het platteland woont. Op deze tijdstippen van de dag is het aantal pollen het laagst. Mocht er buiten deze tijden toch ventilatie nodig zijn, dan kunt u zichzelf met een ingebouwd pollenfilter overdag goed beschermen.

Goede ventilatie in zomer en winter

In de zomer en de winter is het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur niet hetzelfde; daarom moet u in beide seizoenen anders ventileren:

  • Goed ventileren in de winter betekent dat u het raam van badkamer maximaal tien minuten per keer openzet om intensief te ventileren. Zet ondertussen de verwarming laag om energie te besparen. Ook adviseren wij in de winter tochtventilatie met de ramen wijd open, zodat u de vochtige lucht binnen snel kunt vervangen voor droge lucht van buiten.

  • In de zomer kunt u vanwege de hogere temperaturen vaker en langer ventileren. Idealiter zet u uw badkamerramen vroeg in de ochtend vóór zonsopgang en 's avonds na zonsondergang gedurende maximaal 20 minuten open. Na het douchen kunt u in de zomer goed ventileren door de badkamerdeur gesloten te houden en eerst de grofste waterdamp te laten ontsnappen. Pas als u geen condens meer op de spiegels en ramen ziet, zet u de overige ramen en deuren open voor tochtventilatie.

Extra hulpmiddelen voor een frisse badkamer

Ook andere hulpmiddelen kunnen bijdragen aan een gezond binnenklimaat in uw natte ruimte. Plaats zuiverende planten in uw badkamer; ze filteren verontreinigende stoffen uit de lucht. In een badkamer zonder ramen moet u gebruikmaken van ventilatiesystemen en luchtontvochtigers.

Een moderne badkamer met twee wastafels en zwarte kranen uit de collectie Antao van Villeroy & Boch.
Een wit Antao bad in een kamer met een glazen wand en bomen.
  1. Planten die de luchtvochtigheid reguleren

    Planten zijn veel meer dan alleen decoratie in de badkamer. Groene planten leveren namelijk een belangrijke bijdrage aan een gezond binnenklimaat omdat ze, net als een spons, overtollig vocht opnemen. Daarnaast verhogen planten de gezelligheid in natte ruimtes en dragen ze bij aan een welzijnsoase.
    Niet alle groene planten zijn echter geschikt voor de badkamer. Kies daarom voor speciale planten die geen problemen hebben met een hoge luchtvochtigheid en eventueel zwakkere lichtomstandigheden.

    Soorten zoals de klimopplant, de geluksveer, aloë vera, booghennep of de bergpalm zijn zeer geschikt. Let op: veel badkamerplanten houden helemaal niet van tocht. Plaats de planten daarom niet in de buurt van tocht. Het beste kunt u de planten even te verwijderen bij intensief ventileren of tochtventilatie.
    Tip:

    In een aantrekkelijke vaas zien uw groene planten in de badkamer er bijzonder uit en vormen ze een aanvulling op de bestaande inrichtingsstijl. Een versiering voor uw planten zijn bijvoorbeeld subtiele glazen vazen ​​uit de collectie New Wave of expressieve favorieten zoals de MetroChic, die exclusieve accenten zetten.
  2. Gebruik van ventilatiesystemen en ventilatoren

    In een badkamer zonder ramen is een elektrisch ventilatiesysteem een ​​elegante oplossing om voor frisse lucht te zorgen. Let er bij het kiezen van een dergelijk ventilatiesysteem op of u een extern apparaat (voor badkamers met een buitenmuur) of een intern apparaat voor inpandige badkamers nodig hebt. Ook een efficiënt apparaat met warmteterugwinning is handig om, vooral in de winter, extra verwarmingskosten te besparen. Als u zelf uw badkamer renoveert en een ventilatiesysteem installeert, moet u dit met een aparte schakelaar isoleren van het licht. Zo bespaart u extra waardevolle energie.

    Als u geen ventilatiesysteem kunt of wilt installeren, dan kunt u ook ventilatoren gebruiken. Als u ze richting uw open raam plaatst, duwen de apparaten de vochtige lucht naar buiten en zorgen ze op deze manier voor een effectieve luchtuitwisseling.

  3. Gebruik van luchtontvochtigers

    Met een ruimteontvochtiger tocht u uw badkamer weliswaar niet door, maar kunt u toch de luchtvochtigheid verlagen. Zo kunt u het binnenklimaat blijvend verbeteren en beschikt u over een aanvullende maatregel voor een goede ventilatie. Ruimtebesparende, elektrische ruimteontvochtigers, vaak met een geïntegreerde hygrometer om het vochtgehalte te meten, werken heel goed.

    U kunt ook gebruikmaken van chemische luchtontvochtigers, die echter niet zo betrouwbaar werken en niet zonder problemen zijn voor huishoudens met kinderen of huisdieren. In deze gevallen is het beter om een ​​natuurlijke methode te gebruiken door kleine kommetjes met zout neer te zetten. Deze onttrekken vocht aan de ruimtelucht en zijn met het oog op de gezondheid onschadelijk.

Alles voor goede lucht in uw badkamer

Regelmatig intensief ventileren is de sleutel tot een goed binnenklimaat in de badkamer. Let, afhankelijk van het seizoen, op het optimale tijdstip van de dag voor ventilatie. Wanneer u het binnenklimaat bovendien optimaliseert met groene planten en een luchtontvochtiger, voorkomt u schadelijke schimmels.

Als u een nieuwe badkamer plant, kunt u het beste een kamer kiezen met een raam dat de ventilatie vergemakkelijkt. Wanneer u uw hoogwaardige meubels en tegels na het baden of douchen nog even goed afdroogt, zult u zich lange tijd prettig voelen in uw badkamer.

Uitgelichte productcategorieën

  • Bestek
  • Decanteerkaraffen
  • Wandwastafel
  • Spoelrandloos toilet

Ontdek ons Professional Portal voor gespecialiseerde partners

Naar de Professional Portal

Volg ons op sociale media

Instellingen wijzigen


© Villeroy & Boch Group 2025

  • Gegevensbescherming
  • Cookie Policy
  • Algemene Voorwaarden
  • Verantwoordelijkheid
  • Klantenfeedback