Villeroy & Boch
PasenSale
Zoeken
ProfessionalsShowrooms en dealers
Twee Villeroy & Boch Lave couverts met groene borden, bestek en blauwe glazen sieren een houten tafel met een witte tafelloper. In het midden staat een groenbladige plant in een vaas.

Eten serveren en garneren

De juiste manier van serveren van eten kan een positief effect hebben op de smaakbeleving; een mooi opgemaakt bord wekt namelijk de eetlust op en zorgt ervoor dat u zin ​​krijgt om te eten. Hieronder vindt u waardevolle tips over hoe u uw eten mooi kunt serveren voor uzelf en uw gasten.

De basisprincipes

Hoe serveert u gerechten op aantrekkelijke wijze?

Met fraai gepresenteerde gerechten wordt een maaltijd een smaakbeleving voor alle zintuigen. Omdat liefdevol gedecoreerde gerechten een lust voor het oog zijn, wekken ze de eetlust op en maken ze nieuwsgierig naar de maaltijd. Als u het eten als een professional wilt serveren, moet u eerst een paar basisprincipes kennen: bij het serveren van eten zijn zowel de opstelling als de balans van het eten belangrijk. Tips van professionele koks tonen dat u ook met eenvoudige middelen gerechten decoratief kunt presenteren.

 

Bepaal eerst de juiste portiegrootte, zodat u bord niet te vol schept, maar het ook niet te leeg oogt. Als u een gerecht op een esthetische manier wilt presenteren, kunt u de afzonderlijke componenten op elkaar op het bord leggen. Hierdoor krijgt het gerecht een kunstige structuur, vergelijkbaar met een hamburger. Laat de buitenste rand van het bord leeg, zodat het bord niet te vol oogt en de mooie versieringen zichtbaar blijven.

 

Speel ook met texturen. Schuim en sausjes maken elk nog zo eenvoudig gerecht aantrekkelijker. U kunt ook met kleuren werken om voor contrasterende texturen te zorgen. Gebruik liever geen kunstmatige toevoegingen, maar natuurlijke, kleurrijke ingrediënten zoals wortels, aardappelen of salades. Met felle kleuren ziet het gerecht er visueel nog aantrekkelijker uit, omdat de kleurrijke componenten meteen in het oog springen.

Het serviesgoed kiezen

Wilt u uw gerecht modern of volgens een specifiek concept serveren? Dan verwachten uw gasten bijpassend servies dat de maaltijd op een decoratieve en stijlvolle manier begeleidt. In onze shop kunt u kiezen uit verschillende stijlen, passend bij elke smaak – van klassiek en rustiek tot en met modern. Een klassiek design is geschikt voor formele en feestelijke gelegenheden en voor het stijlvol, tijdloos serveren van uw gerechten. Bij Villeroy & Boch vindt u ook moderne en rustieke collecties die uw gerechten in de passende look presenteren.

Serviesgoed bekijken

Lichte en donkere accenten

Verwerk ook de kleurkeuze van uw serviesgoed in het concept. Met lichte en donkere accenten kunt u verschillende effecten bereiken: terwijl een wit bord een neutrale achtergrond biedt waarop de kleuren en vormen van het eten levendig en effectief tot hun recht komen, overtuigen zwarte borden vooral door hun stilistische elegantie en komen ze op modern ingerichte tafels prima uit de verf.

Ontdek Manufacture
Een gedekte tafel met een kopje koffie en een wit Artesano bord van Villeroy & Boch met eten.
Gedekte tafel met vierkante Manufacture borden in zwart en wit met NewMoon glazen.

Gerechten professioneel serveren

Als u uw gerechten professioneel wilt serveren, moet u altijd rekening houden met de praktische aspecten. Want: het serviesgoed dat u kiest, moet niet alleen een lust voor het oog zijn, maar moet het eten voor uw gasten ook eenvoudiger maken. Zorg er naast het arrangeren van het eten op de borden ook voor dat de schalen op de juiste manier worden gepresenteerd. Als u het bestek op stijlvolle wijze plaatst, zorgt u voor een mooie uniforme uitstraling van het gerecht. Bij een diner met meerdere gangen geldt er een vast systeem voor het bestek: de vorken liggen links, de messen en lepels rechts naast het bord. Plaats het bestek ook van buiten naar binnen in de volgorde van de gangen.

 

Met kruiden of andere decoratieve accessoires kunt u elke maaltijd nog aantrekkelijker decoreren. Met tafellopers, tafelkleden en servetten creëert u een harmonieus totaalbeeld bij tafeldecoraties op de eetkamertafel. Zorg ervoor dat de decoratieve elementen qua kleur op elkaar zijn afgestemd om een ​​stijlvol tintje aan het servies toe te voegen. Natuurlijk toont u met een fraaie, aantrekkelijke decoratie ook uw gastvrijheid, zodat uw familie of gasten graag gezellig aan de gedekte tafel zitten om samen te smullen.

Een moderne eettafel met twee couverts, elk met Manufacture borden, bestek, servetten, voorgerechten en glazen.

Passend bij elke gelegenheid: de collecties van Villeroy & Boch

Of het nu gaat om heerlijke soepen of een uitgebreide maaltijd met vlees en vis: bij Villeroy & Boch vindt u de juiste collecties om uw gerechten decoratief te serveren. Terwijl het servies uit de Manufacture Rock-collectie voor moderne eenvoud op uw tafel zorgt, beloven klassieke collecties zoals “La Boule”, “Royal” en “Anmut” tijdloze elegantie bij elke gelegenheid.

 Een MetroChic etagère met gebak omringd door geschenkdozen en een strik op een houten tafel.

Professioneel serveren: de juiste benodigdheden

Om de borden te serveren en op een klassieke of moderne manier op te maken, hebt u de juiste spulletjes nodig. Gereedschappen zoals pincetten, serveerringen, kwasten, lepels en kommen zijn niet alleen handig voor professionele koks, ze helpen ook u om uw gerechten nauwkeuriger en sneller op het bord te serveren. Ook met stijlvolle kannetjes, terrines en etagères kunt u gerichte, esthetische accenten zetten om uw gerechten op perfecte wijze te serveren.

Alle collecties ontdekken

Eten op het bord arrangeren – technieken, tips en trucs

Er zijn talloze technieken, tips en trucs die het presenteren van uw eten eenvoudiger maken. Let bijvoorbeeld altijd op de portiegroottes die u kiest: u kunt gerechten mooi serveren met kleinere, maar visueel aantrekkelijke porties die tegelijkertijd groot genoeg zijn om te vullen. Bovendien verfraaien eetbare decoraties het gerecht en verbeteren ze tegelijkertijd de smaak. En als u twijfelt, houd het dan eenvoudig en laat een paar hoogwaardige ingrediënten helemaal voor zichzelf spreken.

 

Een eenvoudige truc: gebruik de "regel van oneven aantallen", die oorspronkelijk uit de binnenarchitectuur komt, voor het mooi presenteren van gerechten. Op basis van deze regel ogen arrangementen met oneven aantallen harmonieuzer voor het oog. Ongewone vormen en oppervlakken die de gerechten onderscheiden, zorgen bovendien voor interessante afwisseling op het bord. Serveer bijvoorbeeld gegrilde gerechten eens op een houten plank of desserts in een fraai glas of decoratieve beker om uw gasten te verrassen.

 

Tip:

Aangezien het garneren van het eten tijd kost, kunt u de gerechten het beste op voorverwarmde borden decoreren. Dan blijft alles warm totdat u het kunt serveren.

De finishing touch: gerechten garneren

U kunt het bord helemaal compleet maken met veelzijdige toppings als de kers op de taart van uw gerecht. Kies uit verse kruiden, eetbare bloemen of grof of fijn gehakte noten. Voor soepen bijvoorbeeld zijn verse kruiden, croutons en room een ​​prima topping. U kunt de gegrilde steak garneren met uienringen of verse dille bij de visfilet serveren. Gebruik sauzen spaarzaam en serveer ze liever apart in een mooi kannetje, zodat iedere gast er zelf van kan nemen wat hij/zij wil.

 

Vraagt ​​u zich af hoe u een compleet buffet aantrekkelijk kunt decoreren? Vazen met verse bloemen op het buffet zorgen voor een stijlvol tintje bij de maaltijd en verfraaien het totaalbeeld in de lente. Bij zomerse temperaturen kunt u uw gasten het beste een koud buffet aanbieden met daarbij verse citrusvruchten of bessen. Vul een herfstbuffet aan met pompoenen en appels, terwijl in de winter kerstkruiden, kaneelstokjes en sinaasappels de tafel kunnen verfraaien.

 

Uitgelichte productcategorieën

  • Bestek
  • Decanteerkaraffen
  • Wandwastafel
  • Spoelrandloos toilet

Ontdek ons Professional Portal voor gespecialiseerde partners

Naar de Professional Portal

Volg ons op sociale media

Instellingen wijzigen


© Villeroy & Boch Group 2025

  • Gegevensbescherming
  • Cookie Policy
  • Algemene Voorwaarden
  • Verantwoordelijkheid
  • Klantenfeedback