Koffie of thee
Wat is de gezondste keuze
De koffietafel is gedekt en uw gasten nemen vol verwachting plaats. U vraagt: "Koffie of thee?” Dit is vaak het begin van een levendig gesprek over de voor- en nadelen van de verschillende warme dranken. Maar wat is nu de gezondste keuze: thee of koffie?
Een vergelijking van de ingrediënten
Het effect van thee en koffie op ons lichaam is complex, omdat er verschillende ingrediënten een rol bij spelen. Overtuigde koffiedrinkers zweren bij de effecten van cafeïne. Cafeïne is een alkaloïde met een verkwikkend effect. Wetenschappers hebben ontdekt dat cafeïne een zeker preventief effect heeft tegen Alzheimer en dementie. Het stabiliseert de bloed-hersenbarrière, die door cholesterol kan worden beschadigd.
Cafeïne komt niet alleen voor in koffie, maar ook in thee. Een koffieboon bevat gemiddeld twee procent cafeïne, een theeblad één tot vijf procent. De hoeveelheid cafeïne van een warme drank is afhankelijk van de bereiding. Voor koffie hebt u een grotere hoeveelheid koffiebonen nodig. Voor thee volstaan relatief weinig theeblaadjes. Daarom heeft koffie een hoger cafeïnegehalte.
100 milliliter met de hand gezette koffie bevat ongeveer 40 tot 66 milligram cafeïne.
Populaire warme dranken zoals latte macchiato of cappuccino bevatten ongeveer de helft. Espresso is de koploper qua cafeïnegehalte - het bevat ongeveer twee keer zoveel cafeïne als met de hand gezette filterkoffie. Het cafeïnegehalte van thee is met 20 tot 50 milligram per 100 milliliter aanzienlijk lager.
Wanneer u een kopje koffie drinkt, werkt de cafeïne sneller en bij een kopje thee houdt het effect langer aan. De alkaloïde is bij thee gebonden aan tannines en wordt daarom langzamer door het lichaam opgenomen.
Thee bevat ook andere stoffen die een positief effect op de gezondheid kunnen hebben: fluoride beschermt bijvoorbeeld de tanden. Groene thee bevat secundaire plantenstoffen die het risico op kanker en hart- en vaatziekten kunnen verminderen, de bloeddruk kunnen verlagen en ontstekingsremmend kunnen werken. Conclusie: Koffie en thee hebben elk een specifiek effect op ons lichaam.
De gezondere bereiding
Hoe gezond thee of koffie is, is afhankelijk van de bereiding. Om te profiteren van de preventieve werking van thee tegen kanker en hart- en vaatziekten, moet u het zonder melk drinken. Vanwege de caseïne in de melk kan het lichaam de werkzame stoffen niet opnemen.
De trektijd van de thee speelt eveneens een rol. Als de theeblaadjes kort in het water blijven, lossen er minder tannines op. Zonder de tannines wordt de cafeïne sneller opgenomen en is de thee stimulerender.
Als de thee langer trekt, heeft hij meer een kalmerende werking. Aangezien zwarte thee minder tannines bevat dan groene thee, is het een uitstekend opkikkertje.
De gezondste bereiding van koffie is het klassieke met de hand zetten. Bij koffieautomaten wordt het water onder grote druk en bij hoge temperaturen door de koffiebonen geperst. Bittere stoffen, zuren en alkaloïden kunnen hierbij oplossen. Bij behoedzaam met de hand gezette koffie blijven deze stoffen in de koffieboon achter - daarom is de koffie beter verteerbaar.
Koffie of thee voor iedereen
Ontdek onze grote keuze aan kopjes en bekers
Koffie of thee voor iedereen
Ontdek onze grote keuze aan kopjes en bekers