
Zwarte thee
Darjeeling, Assam of Ceylon: wij Europeanen hebben een voorkeur voor zwarte thee. Dat was niet altijd het geval: tot in de 19e eeuw dronken we vooral groene thee, die uit Azië werd geïmporteerd.
Na de beruchte Opiumoorlog met China, dat zijn markten niet voor Engelse drugs wilde openstellen, liet Europa zijn thee in India verbouwen. Er wordt overgestapt van groene naar zwarte thee – men wilde zich onderscheiden van China. In Aziatische landen heeft groene thee nog steeds de voorkeur.
De perfecte zwart thee zetten
In de Engelse theecultuur is aromatische zwarte thee onmisbaar – voor een goede teatime worden Chinese en Indiase zwarte theesoorten op gastronomisch niveau geserveerd.
Maar de perfecte thee-ervaring is alleen mogelijk met de juiste bereiding.
Voor het schenken kunt u het beste een kan of pot van hoogwaardig porselein gebruiken. Zwarte thee bevat de natuurlijke pigmenten thearubigine en theaflavine, plus intense aroma's en essentiële oliën.
Deze kleurstoffen en aroma's kunnen zich permanent hechten aan minder gladde materialen, zoals keramiek. Als u de theesoorten afwisselt, kunnen de smaken vermengd raken; dit kan het theeplezier negatief beïnvloeden.
Afhankelijk van de soort zijn er 10 tot 15 gram theeblaadjes nodig voor één liter thee.
De watertemperatuur moet ongeveer 85 graden zijn. Zwarte thee wordt slechts één keer opgegoten en mag niet langer dan drie tot vijf minuten trekken. Daarna kan de thee bitter worden.
Een hoogwaardige zwarte thee kunt u het beste zonder suiker drinken, omdat het aroma zich dan beter kan ontwikkelen. Een klein scheutje melk, room of amandelmelk maakt de smaak milder, omdat de proteïne ervan de bittere stoffen bindt.
In de zomer is koude zwarte thee heel verfrissend. Bij de cold brew-methode laat u de thee enkele uren in de koelkast trekken.
Zwarte thee is ook prima te drinken zonder te koken
Tijdens het productieproces worden de theebladeren tot 85 graden verhit – dit maakt ook bacteriën onschadelijk.
Is zwarte thee gezond?
Groene thee en zwarte thee zijn afkomstig van dezelfde plant – de theestruik Camellia sinensis. Het enige verschil is de manier waarop ze worden verwerkt. In tegenstelling tot groene thee wordt zwarte thee gefermenteerd. Na de oogst wordt het met speciale machines gerold om de celwanden open te breken. Vervolgens wordt het bij een temperatuur van 30 graden Celsius en een relatief hoge luchtvochtigheid bewaard.
Op deze manier kunnen de karakteristieke etherische oliën zich ontvouwen. Vanwege de verschillende productieprocessen verschillen de ingrediënten van groene en zwarte thee. Tijdens het fermentatieproces gaat een groot deel van de secundaire plantenstoffen verloren.
Juist deze stoffen zijn echter verantwoordelijk voor veel van de gezondheidsbevorderende effecten van groene thee. Groene thee werkt preventief tegen diabetes en verschillende vormen van kanker. Toch is ook zwarte thee een gezond drankje.
Het bevat bijvoorbeeld belangrijke vitaminen, zoals vitamine B, maar ook mineralen en sporenelementen, zoals mangaan en kalium. Tevens wordt er aangenomen dat zwarte thee ontstekingsremmende en immuunversterkende effecten heeft.
Zwarte thee bevat net zoals groene thee fluoride. Dit ondersteunt de gezondheid van het tandglazuur en de botten. Vergeleken met groene thee bevat zwarte thee meer tannines. Daarom is het iets gemakkelijker verteerbaar en wordt het beter verdragen door mensen met een gevoelige maag. Zwarte thee wordt ook gebruikt tegen diarree, omdat het een licht stoppend effect heeft.
De in zwarte thee aanwezige tannine catechine stimuleert de bloedsomloop en kan helpen bij het voorkomen van vaatziekten. Over het algemeen geldt: een hoogwaardige thee biedt de hoogste concentratie aan werkzame stoffen. Bij consumententesten zijn in sommige zwarte theesoorten resten van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Het kan daarom zinvol zijn om te kiezen voor biologische soorten.
Artesano
Dubbelwandige kopjes
Artesano
Dubbelwandige kopjes
Een vergelijking van de opikkertjes
Espresso of zwarte thee?
Zwarte thee bevat cafeïne en heeft een stimulerende werking. Het wordt daarom vaak in plaats van koffie gedronken. Maar wat is er nu beter als opkikkertje: zwarte thee of koffie? De cafeïne in thee wordt door het lichaam langzaam opgenomen omdat het gebonden is aan tannines. Het stimulerende effect treedt niet zo snel op als bij koffie, maar houdt wel langer aan.
Zwarte thee bevat echter slechts de helft van de hoeveelheid cafeïne van koffie en slechts een kwart van de hoeveelheid cafeïne van espresso. Als u een snel opkikkertje nodig hebt, dan kunt u het beste voor espresso kiezen.
Meer dan vier kopjes espresso drinken wordt als ongezond beschouwd en kan tot nervositeit en rusteloosheid leiden. Zwarte thee wordt beter verdragen, dus u kunt meerdere kopjes van de warme drank drinken.
Vanwege het cafeïnegehalte mag u zwarte thee niet te laat in de middag drinken. Vanwege het feit dat het een tijdje duurt voordat het stimulerende effect merkbaar is, bestaat de kans dat theedrinkers 's avonds levendig worden. Er zijn echter ook cafeïnevrije varianten van zwarte thee – ideaal voor een wellness-avondje met een lekker kopje thee.