Villeroy & Boch
Sale
Zoeken
ProfessionalsShowrooms en dealers
Elegante tafeldecoratie met roze Rose Garden borden, gouden MetroChic bestek, verse bloemen en een vleugje groen, plus drankjes en lichte hapjes.

Bestek taal

Inhoud

  • De betekenis van de bestekstaal
  • Hoe gebruik je bestek aan tafel?
  • Messen, vorken en lepels correct plaatsen
  • Waar moet u nog meer op letten?

In een oogopslag

  • Uitleg van de bestektaal volgens de Knigge-etiquette

  • Betekenis van de besteksymbolen

  • Tips en trucs voor het correct plaatsen van bestek

  • Andere belangrijke Knigge-regels

De betekenis van de bestekstaal

Wilt u leren hoe u bestek correct neerlegt? Mes, vork en lepel? Misschien is het u al eens overkomen dat u even de maaltijd wilde onderbreken in een restaurant, maar dat de ober vervolgens uw bord afruimde? Dan hebt u misschien uw bestek verkeerd neergelegd. Maar u bent niet de enige. De bestekregels zijn tegenwoordig minder bekend dan vroeger.

 

De regels voor het correct neerleggen van bestek zijn meer dan 200 jaar oud. Adolph Franz Friedrich Ludwig Freiherr Knigge, een Duitse schrijver, creëerde de zogenaamde bestekstaal. Dit zorgt voor soepele processen, vooral in restaurants. Met de juiste bestekposities kunt u communiceren met de bediening zonder uw gesprek te hoeven onderbreken.

Een Vapiano schaal van Villeroy & Boch met salade op een houten tafel, mes en vork van NewWave ernaast.
Een Vapiano schaal van Villeroy & Boch met salade op een houten tafel, mes en vork van NewWave ernaast.

Bestek correct neerleggen

Hoe gebruik je bestek aan tafel?

Naast de bestek-etiquette was het voor de auteur ook belangrijk om een vaste volgorde aan tafel te hebben. Volgens Knigge moet de vork links en het mes rechts van het bord worden geplaatst (met de snijkant naar binnen). De lepel moet rechts van het mes worden geplaatst. Een gebaksvork en een kleine lepel moeten boven het bord worden geplaatst. Als er meerdere gangen zijn en dus meerdere bestekken naast het bord, is de vuistregel voor de volgorde: van buiten naar binnen.

 

Overigens worden vorken en messen altijd ingedekt, maar niet continu gebruikt. Volgens de etiquette moet bestek op de juiste manier worden toegepast. Aardappelen moeten bijvoorbeeld met een vork worden verdeeld (niet gestampt!) en niet met een mes worden gesneden. Deze gewoonte stamt uit vroegere tijden. Toen waren de nogal onscherpe lemmeten nog niet van roestvrij staal. Latere messen hadden stalen lemmeten, die scherper waren. Aardappelen, eieren, vis en asperges kregen echter een onaangename staalsmaak.

Info

Messen zijn in principe bedoeld om te snijden en niet om voedsel te schuiven

Knigge, tips en trucs

Messen, vorken en lepels correct plaatsen

Wilt u weten hoe u uw bestek volgens de etiquette moet neerleggen als u een restaurant bezoekt, zodat het bedienend personeel u zonder woorden begrijpt? We hebben alles wat u moet weten op een rijtje gezet.

 

De beste manier om uit te leggen hoe u uw mes, vork en lepel tijdens en na de maaltijd op de juiste manier neerlegt, is door gebruik te maken van gebarentaal gebaseerd op de klok. De vork en het mes vertegenwoordigen meestal de wijzers voor uren en seconden.

 

Als u de maaltijd even wilt pauzeren en wilt voorkomen dat het bedienend personeel ondertussen uw bord afruimt, is het belangrijk om uw vork en mes op de juiste manier neer te leggen. Leg de bestekdelen ongekruist op het bord zodat het lemmet van het mes en de vork het bord raken, met de grepen rustend op de rand en in de positie 'twintig over acht'.

 

Als het gaat om het correct plaatsen van bestek, is de lepel een uitzondering. De soeplepel wordt normaal gesproken op een onderbord geserveerd. U moet hem hier ook op leggen tijdens een pauze of na de maaltijd.

Plaats bestek op de juiste manier wanneer je klaar bent met eten

Hoe moet u bestek correct neerleggen na het eten? Naast de juiste positie is het belangrijk om bestek niet in schalen of kopjes te leggen. Het is ook een faux pas om bestek aan de zijkant te leggen, met een deel op het bord en de grepen op tafel. Bestek moet na gebruik altijd op het bord worden gelegd.

Hoe leg ik het bestek neer als het niet heeft gesmaakt?

Vond u het eten niet lekker? Dan kunt u dit aan het bedienend personeel vertellen met het onofficiële besteksignaal 'twintig voor acht'. Hiervoor moet u het bestek op de juiste manier neerleggen, waarbij mes en vork gekruist een soort driehoek vormen. In dit geval kan het echter ook beter zijn om het bedienend personeel persoonlijk aan te spreken en opbouwende kritiek te geven.

Wat betekent het gekruiste bestek op het bord?

Hoe legt u volgens de etiquette het bestek correct neer als u de ober wilt vertellen dat u het voor de volgende gang wilt blijven gebruiken? Plaats de tanden en het lemmet van het bestek op elkaar in het midden van het bord. De grepen staan op vijf en zeven uur op de rand van het bord.

Wat betekent de positie 'vijf over half zeven'?

Als u wilt laten zien dat u van de maaltijd hebt genoten, plaats u het bestek in de positie 'vijf over half zeven'. Plaats het mes en de vork parallel linksonder. De ober weet nu dat hij de tafel kan afruimen en de lof kan doorgeven aan de kok.

De positie 4.20 uur na het eten

Hoe moet u het bestek correct neerleggen als u klaar bent? Als u de ober wilt laten weten dat u klaar bent met eten en het bord en bestek wilt laten opruimen, legt u de lepel, de vork en het mes op het bord met de grepen naar beneden naar rechts. Het bestek ligt op de klokpositie 'twintig over vier'.





Bestek-etiquette

Waar moet u nog meer op letten?

U weet nu hoe u uw bestek op de juiste manier neerlegt en u kent ook de betekenis van de bestekstaal. Maar er zijn nog andere etiquetteregels van Knigge voor het gebruik van bestek.

 

Ten eerste is het belangrijk dat u nooit iets van een schaal of kom pakt met uw bestek. Dit wordt beschouwd als onverzorgd en onhygiënisch. Hiervoor worden aparte vorken en lepels gebruikt. Als deze niet beschikbaar zijn, kunt u ze bij de bediening bestellen.

 

Een andere no-go is gebaren maken met bestek. Het is onbeleefd om aan tafel flinke bewegingen te maken met het bestek. Leg uw bestek daarom altijd op uw bord voordat u een geanimeerd gesprek begint.

Uitgelichte productcategorieën

  • Bestek
  • Decanteerkaraffen
  • Wandwastafel
  • Spoelrandloos toilet

Ontdek ons Professional Portal voor gespecialiseerde partners

Naar de Professional Portal

Volg ons op sociale media

Instellingen wijzigen


© Villeroy & Boch Group 2025

  • Gegevensbescherming
  • Cookie Policy
  • Algemene Voorwaarden
  • Verantwoordelijkheid
  • Klantenfeedback