Bestek taal
Inhoud
In een oogopslag
Uitleg van de bestektaal volgens de Knigge-etiquette
Betekenis van de besteksymbolen
Tips en trucs voor het correct plaatsen van bestek
Andere belangrijke Knigge-regels
De betekenis van de bestekstaal
Wilt u leren hoe u bestek correct neerlegt? Mes, vork en lepel? Misschien is het u al eens overkomen dat u even de maaltijd wilde onderbreken in een restaurant, maar dat de ober vervolgens uw bord afruimde? Dan hebt u misschien uw bestek verkeerd neergelegd. Maar u bent niet de enige. De bestekregels zijn tegenwoordig minder bekend dan vroeger.
De regels voor het correct neerleggen van bestek zijn meer dan 200 jaar oud. Adolph Franz Friedrich Ludwig Freiherr Knigge, een Duitse schrijver, creëerde de zogenaamde bestekstaal. Dit zorgt voor soepele processen, vooral in restaurants. Met de juiste bestekposities kunt u communiceren met de bediening zonder uw gesprek te hoeven onderbreken.
Bestek correct neerleggen
Hoe gebruik je bestek aan tafel?
Naast de bestek-etiquette was het voor de auteur ook belangrijk om een vaste volgorde aan tafel te hebben. Volgens Knigge moet de vork links en het mes rechts van het bord worden geplaatst (met de snijkant naar binnen). De lepel moet rechts van het mes worden geplaatst. Een gebaksvork en een kleine lepel moeten boven het bord worden geplaatst. Als er meerdere gangen zijn en dus meerdere bestekken naast het bord, is de vuistregel voor de volgorde: van buiten naar binnen.
Overigens worden vorken en messen altijd ingedekt, maar niet continu gebruikt. Volgens de etiquette moet bestek op de juiste manier worden toegepast. Aardappelen moeten bijvoorbeeld met een vork worden verdeeld (niet gestampt!) en niet met een mes worden gesneden. Deze gewoonte stamt uit vroegere tijden. Toen waren de nogal onscherpe lemmeten nog niet van roestvrij staal. Latere messen hadden stalen lemmeten, die scherper waren. Aardappelen, eieren, vis en asperges kregen echter een onaangename staalsmaak.
Info
Messen zijn in principe bedoeld om te snijden en niet om voedsel te schuiven
Knigge, tips en trucs
Messen, vorken en lepels correct plaatsen
Wilt u weten hoe u uw bestek volgens de etiquette moet neerleggen als u een restaurant bezoekt, zodat het bedienend personeel u zonder woorden begrijpt? We hebben alles wat u moet weten op een rijtje gezet.
De beste manier om uit te leggen hoe u uw mes, vork en lepel tijdens en na de maaltijd op de juiste manier neerlegt, is door gebruik te maken van gebarentaal gebaseerd op de klok. De vork en het mes vertegenwoordigen meestal de wijzers voor uren en seconden.
Als u de maaltijd even wilt pauzeren en wilt voorkomen dat het bedienend personeel ondertussen uw bord afruimt, is het belangrijk om uw vork en mes op de juiste manier neer te leggen. Leg de bestekdelen ongekruist op het bord zodat het lemmet van het mes en de vork het bord raken, met de grepen rustend op de rand en in de positie 'twintig over acht'.
Als het gaat om het correct plaatsen van bestek, is de lepel een uitzondering. De soeplepel wordt normaal gesproken op een onderbord geserveerd. U moet hem hier ook op leggen tijdens een pauze of na de maaltijd.
Bestek-etiquette
Waar moet u nog meer op letten?
U weet nu hoe u uw bestek op de juiste manier neerlegt en u kent ook de betekenis van de bestekstaal. Maar er zijn nog andere etiquetteregels van Knigge voor het gebruik van bestek.
Ten eerste is het belangrijk dat u nooit iets van een schaal of kom pakt met uw bestek. Dit wordt beschouwd als onverzorgd en onhygiënisch. Hiervoor worden aparte vorken en lepels gebruikt. Als deze niet beschikbaar zijn, kunt u ze bij de bediening bestellen.
Een andere no-go is gebaren maken met bestek. Het is onbeleefd om aan tafel flinke bewegingen te maken met het bestek. Leg uw bestek daarom altijd op uw bord voordat u een geanimeerd gesprek begint.